L'equip d'atenció primària demana atendre al CAP de Berga per mitigar el possible col·lapse a l'hospital

Els treballadors recorden que a la comarca ara mateix ja hi ha una àrea bàsica de salut tancada i creuen que si segueix com ara la xifra de professionals afectats per coronavirus augmentarà

24 de març del 2020
Actualitzat el 25 de març a les 11:39h
Entrada al CAP de Berga en una imatge d'arxiu (arxiu).
Entrada al CAP de Berga en una imatge d'arxiu (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Els treballadors d'atenció primària del Berguedà reclamen al departament de Salut atendre de forma centralitzada al CAP de Berga per mitigar el possible col·lapse a l'hospital.

"Com a professionals de primera línia assistencial creiem que una bona solució al col·lapse actual del sistema seria donar atenció des del CAP Berguedà, les 24 hores al dia i els 7 dies a la setmana. És un centre gran que permet disposar de diferents espais separats per poder visitar de manera totalment distanciada", exposen en un comunicat. 

L'equip d'atenció primària recorda que a la comarca ara mateix ja hi ha una àrea bàsica de salut tancada i creuen que si segueix com ara la xifra de professionals afectats per coronavirus augmentarà.

La proposta es fa, asseguren, per facilitar una "millor i més eficient" assistència als usuaris en el context de la pandèmia del Covid-19 i mitigar el col·lapse que s'espera al sistema sanitari. 

El personal d'aquest servei explica que "l'espai del qual disposem a l'Hospital és insuficient, moltes vegades està ocupat per pacients hospitalaris pel que no podem visitar nosaltres". Per això, "no s'hi pot garantir l'aïllament adequat ni dels professionals ni dels usuaris. El risc d'exposició és molt alt", avisen. "Des del CAP Berguedà es rebrien trasllats d'ambulàncies de tota la comarca i només es derivarien els casos clínicament necessaris", subratllen a l'escrit que han fet arribar a aquest diari. 

Els professionals ressalten que el Berguedá és "un territori molt extens, amb població envellida i residències afectades confirmades per Covid-19. Des de l'atenció primària ja tenim una àrea bàsica tancada i creiem que si seguim com fins ara potser els professionals aïllats aniran augmentant. És una situació que es pot intentar evitar amb una millor gestió dels espais assistencials. Per això demanem poder donar assistència al CAP Berguedà de manera continuada i amb més seguretat per a tothom".
 
Amb aquesta mesura, pretenen "ampliar els serveis doblant l'atenció a la ciutadania i reduir la concentració de professionals i població en espais reduïts", donat que així també "s'ampliaria significativament la plantilla assistencial i s'alliberaria espai necessari a l'Hospital Sant Bernabé de Berga per atendre casos greus".
 
"Amb aquest escrit volem demanar explícitament la implementació del pla funcional per
coronavirus dissenyat per les direccions de les àrees bàsiques afectades", indiquen. 
Arxivat a