Quines són les iniciatives virtuals que estan sorgint durant el confinament al Berguedà?

NacióBerguedà ha parlat amb diferents veïns de la comarca per conèixer les iniciatives virtuals que han emprès durant el període de confinament

25 de març del 2020
Actualitzat el 31 de març a les 17:35h
Algunes de les propostes virtuals sorgides a la comarca.
Algunes de les propostes virtuals sorgides a la comarca. | Cedides
Aquests dies, el confinament està fent sorgir tota mena d’iniciatives a la xarxa. Els berguedans i berguedanes, com no podia ser d’una altra manera, també s’han sumat a la iniciativa per seguir connectats amb la resta de persones i oferir-los una estona d’entreteniment. Virtualment, això sí. Classes de ball, concerts, treballs manuals, jocs, reptes... Són només algunes de les moltíssimes propostes que aquests dies es poden gaudir en diferents xarxes socials.

NacióBerguedà ha contactat amb quatre berguedans (Lluís Vall, Bàrbara Trash, Laura Luceño i Laura Junquera) per conèixer de ben a prop les iniciatives d’àmbits diferents que han emprès al llarg d’aquests dies.
 
Lluís Vall i les seves classes de ball virtuals

Live to dance durant 40 minuts diaris a Instragram. Aquesta és l’activitat que, des del 16 de març, i cada dia de dilluns a divendres a les 11h, està portant a terme Lluís Vall, regidor de l’Ajuntament de Gironella i president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà.

El ballarí explica que la idea se li va ocórrer davant la situació de confinament que es preveia. “Vaig pensar què podia fer jo perquè la gent pogués fer des de casa activitats que acostumaven a fer en centres esportius, ara tancats”, assegura Vall.

Vall, que ensenya les seves coreografies, remarca la bona acollida que està tenint aquesta iniciativa per part dels seus seguidors. “Se m’ha escapat de les mans”, expressa el ballarí per referir-se a al nombre de seguidors que cada dia segueixen les seves classes virtuals de ball.

A banda d’oferir les classes en directe a Instagram, que després estan disponibles a la mateixa xarxa social durant 24 hores, Lluís Vall afirma que també penja els vídeos en diferit a YouTube. En aquest context, Vall exemplifica que la primera sessió de ball l’han practicat ja unes 1.800 persones.

Davant “l’èxit” de les classes, el promotor de la iniciativa assegura que “seguirà fent les classes mentre duri el confinament”.
 

Lluís Vall durant una de les retransmissions en directe. Foto: Cedida


Bàrbara Trash i les seves actuacions des de casa

Per l’artista berguedana Bàrbara Trash, personatge encarnat per David Morales, el confinament tampoc ha estat excusa per deixar d’oferir actuacions per als seus seguidors i seguidores, encara que sigui virtualment. Amb aquest objectiu, Trash ha retransmès els seus primers dos vídeos en directe al seu perfil de Facebook.

“Aprofitant que la gent va començar a tenir iniciatives online, jo vaig pensar que fer vídeos en directe podia ser una bona manera d’entretenir a la gent, sobretot a la de la meva zona”, assegura Trash. Aquesta va ser una alternativa perquè el seu públic “no es quedés penjat”, atès que ha hagut de cancel·lar totes les actuacions previstes, precisa l’artista berguedana.

El primer vídeo de l’artista durant el confinament, retransmès el dissabte, a més d’interactuar i respondre els dubtes dels seus fans, Trash va oferir diferents actuacions: des de flamenc, temes de Fangoria, cançons d’Abba, entre altres.

“A la gent li està agradant molt els vídeos, que ja acomulen més de 500 reaccions cada un”, afirma Bàrbara Trash. En aquesta línia, l’artista detalla que li agrada poder respondre personalment als internautes que interaccionen amb els seus vídeos.
 

Bàrbara Trash en dos dels vídeos que ha retransmès. Foto: Cedida


Un tutorial amb els passos per a cuinar una paella, des dels ingredients fins el resultat final. Aquest ha sigut el tema del segon vídeo que, sota petició dels seus fans, ha ofert diumenge.

Els vídeos en directe estan assegurats durant aquests dies. Així ho rebel·la la berguedana, que explica que mentre duri el confinament “anirà fent cosetes”. Trash ja té pensat algun taller sobre maquillatge o de treballs manuals. “Aniré improvisant sobre la marxa. És una manera que la gent no hagi d’estar tot el dia pendent del confinament i es pugui distreure”, diu l’artista.

Laura Luceño i les seves cançons amb la guitarra 

Versions de tots els temps i de tots els estils amb veu i guitarra a les 19h a Instagram. Aquesta és la cita que ofereix cada dia, des de Sant Julià de Cerdanyola, la cantant i guitarrista Laura Luceño

“Ho faig per mi perquè la música és una de les coses que més m’agraden, però també ho publico a les xarxes per tothom que vulgui gaudir una estoneta”, assegura Luceño, que per ara ha retransmès 10 vídeos.
 

Laura Luceño en dos vídeos diferents. Foto: Cedida


Hallelujah, Si et quedes amb mi, Son mis amigos, Cien gaviotas o Agafant l’hortizó només són una petita mostra del repertori de cançons que interpreta. Luceño deixa prèviament que els seus seguidors escullin les cançons que volen que interpreti. “Vaig plantejar-ho una mica com un joc a través d’una enquesta d’Instagram perquè la gent pugui triar la cançó que vol”, detalla la cantant i guitarrista.  

Tal com explica ella mateixa, aquests dies també s’ha animat a tocar alguna cançó amb l’ukelele, però també té pensat interpretar algun tema amb el piano de cara als pròxims dies.

“Estic molt contenta perquè al principi vàrem començar essent pocs, però cada vegada hi ha més persones que s’animen a seguir els vídeos”, exposa Luceño.

Laura Junquera i la seva veu des del balcó

Laura Junquera, veïna de Berga, ha convertit el seu balcó en un escenari improvisat amb micròfon i altaveus durant els divendres i dissabtes. No només els seus veïns poden gaudir de les cançons que canta, sinó també els seus seguidors d’Instagram, que poden seguir-la a temps real.

“La idea és fer-ho els caps de setmana, divendres i dissabte a les 19:30 a través d’un directe a Instagram”, assegura la jove cantant de 23 anys. Junquera, que per ella cantar és una afició, afegeix que d’aquesta manera “vol diferenciar una mica el que és la setmana del cap de setmana”.
 

Laura Junquera en dos moments diferents d'una de les actuacions. Foto: Cedida


La cantant explica que prèviament comparteix una llista, a la mateixa xarxa social, amb un seguit de temes en català, castellà i anglès perquè la gent pugui escollir el repertori que voldrà escoltar. “Els temes que més acostuma a escollir la gent són Human i Lo Siento”, detalla la berguedana.

Des que va començar amb aquesta proposta, Laura Junquera cada cop té més internautes que segueixen els seus concerts des del seu balcó particular.

Altres propostes sorgides arran del confinament

Com s’ha comentat al principi d’aquest reportatge, aquestes propostes només són una petitíssima mostra de les iniciatives de la comarca que han anat sorgint a la xarxa.

Entre moltes altres també existeixen, per exemple, les recomanacions de jocs de taula que proposa Òscar Garcia al seu perfil de Facebook, els contes infantils que explica Carol Leno al seu canal de YouTube, les classes de zumba que imparteix Marc Sensada o Jana Gil a Instagram, el joc cultural que proposa Albert Cols al seu compte de Twitter, entre moltíssimes altres.

Sigui com sigui, les noves tecnologies i les iniciatives virtuals han permès que el confinament sigui més amè del que, probablement, podia semblar per a molts en un principi. 

Arxivat a