L'ANC del Berguedà demana compromís amb el procés català a les candidatures municipals

L'Assemblea sol·licitarà a tots els partits que signin un document de suport al full de ruta cap a la independència

Aida Morales
05 d'abril del 2015
Actualitzat a les 19:11h

Per tal que les properes eleccions municipals del 24 de maig siguin una “primera volta” de les plebiscitàries del 27 de setembre, i amb la vista posada sobra la independència de Catalunya, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) del Berguedà ha iniciat una campanya de suport al procés sobiranista, a través de la qual intentarà que totes les candidatures que es presentin als propers comicis, ho facin havent firma un document de compromís, en el cas de ser elegits com a regidors o alcaldes. 

Així mateix ho han anunciat a NacióBerguedà els membres de la coordinadora comarcal de l'ANC, que han explicat que es tracta d'una mesura d'àmbit nacional, que al Berguedà ja s'ha començat a portar a terme en alguns municipis i ciutats com Berga o Puig-reig. En un principi, han remarcat, es plantejarà aquest compromís a totes les llistes de la comarca, sense miraments respecte del color polític que siguin. D'aquesta manera, si aconsegueixen representació, ja s'hauran compromès a una sèrie de requisits. El primer, és adherir el consistori a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i, en el cas que ja hi sigui, a fer tot el possible perquè hi tingui un paper més actiu.

Amb aquesta primera mesura, l'Assemblea vol constituir un mapa d'ajuntaments eminentment independentistes, que puguin servir de coixí democràtic quan arribin les eleccions del 27 de setembre. En la mateixa línia, l'ANC també inclou en aquest compromís que els Ajuntaments sortints de les municipals promoguin campanyes favorables a la constitució d'un Estat català i que, en cas que es configuri un Parlament de majoria independentista, l'alcalde o alcaldessa del poble es posi a disposició del Govern català per tot allò que se'l requereixi. 

Finalment, el compromís de les candidatures hauria de garantir que, si assoleixen governar el municipi i l'Estat espanyol intervingués o suprimís les institucions catalanes d'autogovern, els mateixos ajuntaments s'organitzarien sota l'Assemblea de Càrrecs Electes, que donaria continuïtat al procés com a òrgan amb màxima legitimitat democràtica i institucional. 

Es tracta, doncs, d'un document de compromís ferm, que l'ANC del Berguedà animarà a firmar a totes les candidatures de manera oficial a partir del 20 d'abril, i que es tancarà el 2 de maig amb l'objectiu de posar en comú i donar ressò a totes les llistes adherides a Catalunya. Segons han explicat, l'adhesió es pot fer incloent els quatre punts a l programa electoral, o amb una menció específica de la firma d'aquest compromís al programa. 

Durant la campanya electoral, l'ANC no demanarà el vot per a les llistes, tot i que sí que mostrarà el seu suport explícit a les candidatures adherides. “Necessitem que tots els municipis tinguin el document firmat perquè això anirà molt lligat a les eleccions del 27-S”, han declarat des de la coordinadora comarcal. Per aquest motiu, han manifestat la voluntat expressa de l'ANC del Berguedà perquè “totes les candidatures signin aquest compromís i que els votants ho tinguin en compte”. 

Adhesió a l'AMI

Tot i que la major part de municipis del Berguedà estan inscrits a l'AMI, n'hi ha sis que encara no en formen part, i d'altres que, tot i ser-ne, tenen un paper molt passiu dins de l'associació. Pel que fa als no adscrits -Borredà, Fígols, La Nou de Berguedà, La Quar, Montclar i Vilada- l'Assemblea ha assegurat que anirà a parlar amb totes les candidatures, així com amb l'Ajuntament per invertir la situació. 
 

Resultats de les eleccions municipals 2011 al Berguedà, municipi per municipi