La Policia Local de Berga demana no abaixar la guàrdia davant el coronavirus: «Hem d'anar tots a una»

El cap de la Policia Local, Jaume Hernández Mercader, explica a NacióBerguedà com treballa el cos en plena situació d'alerta

19 de març del 2020
Actualitzat a les 17:40h
Policia Local de Berga (arxiu).
Policia Local de Berga (arxiu). | Aj. Berga
La situació és extraordinària per a tothom. La Policia Local de Berga es manté atenta a qualsevol incidència des dels carrers i des de la mateixa comissària, es coordina amb Mossos d'Esquadra i Protecció Civil i pren atenció que es compleixin les mesures imposades aquests dies per l'estat d'alarma que afecta a tot l'estat espanyol.

El cap de la Policia Local, Jaume Hernández Mercader, ho explica a NacióBerguedà i alhora fa una crida perquè la població no abaixi la guàrdia i continuï complint amb les mesures de confinament. "Durant els primers dies de confinament, hem vist un comportament exemplar a la ciutat, entre tots hem d'aconseguir que això es mantingui", afirma. Aquest dimecres, els agents van notar un repunt de l'activitat als carrers, i insisteixen que no s'hi val a confiar-se i que cal seguir estrictament les mesures imposades per evitar la propagació del coronavirus. 

L'actual crisi sanitària és "un repte" per a "tota la ciutadania", afirma Hernández. "No només per la Policia Local, sinó per Mossos, Bombers, administracions generals", enumera. "Pels sanitaris, és un súper repte. Hem de mirar de fer-ho el millor possible, anar tots a una i ajudar-nos uns als altres", considera. 

La pandèmia els ha obligat a organitzar la feina de la plantilla amb detall i distribuir-se per equips. Perquè si hi hagués un positiu a la plantilla, això no afectés tot el personal. "Al principi de tot plegat ja vam fer un pla de contingència per poder-nos organitzar millor: Si hi ha un positiu, ràpidament has de retirar efectius. Per això, tenim dos equips de guàrdia i dos a l'espera, perquè si hi hagués algun problema, no afectés a tothom", detalla Jaume Hernández. 

La coordinació amb els Mossos d'Esquadra és contínua. "Estem en contacte matí i tarda, a través de telèfon diverses vegades al dia i, fins i tot, de correu electrònic. Treballem a partir de meses de coordinació  telemàtiques per seguir un criteri únic, només hi ha un problema: és que la situació és molt canviant i, per tant, les indicacions varien", apunta Jaume Hernández. 

"Donem compliment a les instruccions rebudes des del CECAT (Centre de Coordinació Operativa de Catalunya) i des d'Interior amb el tancament a locals i l'avís a les persones que són al carrer", puntualitza el cap de la Policia Local. 

9 locals tancats i avisos a la ciutadania

Han estat uns primers dies de confinament relativament tranquils. Jaume Hernández afirma que només han hagut de tancar 9 locals. "La majoria per confusió o desconeixement", insisteix. S'ha actuat a bars i restaurants però també a perruqueries. "Ens hi vam trobar sobretot al principi però era per desconeixença. A les perruqueries els havien dit que podien obrir, i al cap d'entre 24 i 48 hores ja no podien fer-ho, hi havia certa confusió", relata. En les diferents actuacions, no s'ha interposat cap denúncia perquè tothom va obeir en l'instant que va ser informat que havia de tancar. "Quan els agents els avisaven, de seguida tancaven", assegura. 

Si bé els primers dies van haver-se de tancar més establiments, dimarts ja només va haver-se d'actuar en un, el que sembla confirmar que el problema més gros en aquest sentit ha estat la manca de coneixement de les restriccions vigents en les primeres hores. 

La Policia Local de Berga ha hagut d'alertar, a més, persones que eren al carrer sense justificació, tot i que, fins ahir, els agents no havien sancionat ningú.

Els Mossos sí que han interposat una primera denúncia: a un home que se'ls va encarar de males maneres quan van demanar-li que marxés de la porta d'un local tancat on es trobava bevent alcohol. 

El cap dels locals insisteix que "ens hem trobat que hi havia gent que anava a comprar en cotxe amb dues o tres persones a l'interior, o que passejaven en grup. La tasca que hem fet fins ara ha estat sobretot informativa, perquè tothom sigui conscient que això no es pot fer i que s'ha de circular de manera unipersonal". No es descarta sancionar si és necessari davant de conductes reiteratives o imprudents. 

"Ens trobem davant d'una situació d'emergència greu, la nostra tasca és vetllar per la seva seguretat", afegeix. "El que estem fent són urgències sobre la demanda, i estàtica per informar el màxim possible si es veuen vehicles circulant o grups de persones al carrer", diu.

Coordinació amb l'Ajuntament de Berga

La Policia Local de Berga també participa d'un grup de coordinació d'emergències amb l'Ajuntament. "Anem prenent les mesures necessàries a l'hora que anem tenint informació", subratlla Hernández. 

Pel que fa a la comissària, s'ha limitat l'atenció presencial, i s'ha prioritzat l'atenció telefònica. Jaume Hernández recorda que qualsevol ciutadà o ciutadana que els necessiti o per qualsevol dubte sobre el confinament ha de trucar al 938 21 04 27.

També apunta a l'existència del grup de voluntaris, coordinats amb Protecció Civil, que fa compres i encàrrecs a la gent gran i vulnerable. "Són voluntaris molt ben preparats, que tothom que ho necessiti hi contacti", ressalta. 

Arxivat a