Berga manté, de moment, la Patum al calendari

La regidora admet que estan molt a l'expectativa de l'evolució del coronavirus i no tanca la porta a un canvi de dates en el pitjor dels casos

18 de març del 2020
Actualitzat el 25 de març a les 21:27h
Patum de Lluïment a Berga (arxiu).
Patum de Lluïment a Berga (arxiu). | Sergi Boixader
Vuitanta-tres dies. Aquest és el temps que falta per Patum. O almenys així hi confien des de l'Ajuntament de Berga, molt a l'expectativa de com es desenvolupa una crisi sanitària sense precedents que ho ha deixat tot parat. Queden encara uns tres mesos per la festa berguedana per excel·lència però el temps no perdona i hi ha diversos preparatius que fa dies que estan en marxa. Si el coronavirus ho permet, la festa ha de celebrar-se del 10 al 14 de juny. 

La regidora de Patum, Roser Valverde, explica a NacióBerguedà que la hipòtesi amb què es treballa actualment "és que es podran celebrar els cinc dies de festa així com les dates que arriben sempre abans: la sortida del Tabal (24 de maig) i la Patum de la Pietat (el cap de setmana del 30 i 31 de maig)".

Valverde admet que estan molt a l'expectativa de l'evolució del coronavius i no tanca la porta a un canvi de dates però aquest és, encara, un escenari que des de l'Ajuntament de Berga es considera "improbable". "Si no es pogués celebrar al juny, segurament l'hauríem d'ajornar a una altra època de l'any, però a priori continuem treballant amb el mateix calendari", diu. 

"De tan enllà només s'ha suspès l'Eurocopa que entenem que es veu afectada per la cancel·lació prèvia de les competicions regulars de clubs com la Lliga. Confiem que les condicions siguin les adequades al juny per celebrar la Patum", indica Roser Valverde. 

Si arriba el moment d'un canvi de dates, l'Ajuntament de Berga plantejarà la situació al departament de Cultura. La festa és Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO des de 2005, però sobretot és una tradició tan arrelada en l'ADN de la ciutat que la mínima insinuació de celebrar-la fora de Corpus o cancel·lar-la és un escenari que fa pràcticament quatre dies (abans que la propagació del virus afectés tan radicalment la vida de tothom) hauria sobresaltat de valent a qualsevol berguedà.

Per a molts tampoc ara serà una qüestió menor. La Patum no s'ha suspès gairebé mai. El 2005 es van cancel·lar els actes de dissabte per l'assassinat de Josep Maria Isanta, si bé l'endemà diumenge la festa va optar per adaptar-se de manera que va esdevenir un homenatge al jove en una ciutat completament trasbalsada. Abans d'això, la Patum no s'havia suspès des de la Guerra Civil, els anys 1937 i 1938. 

Els preparatius fa dies que estan en marxa

Abans que l'amenaça del coronavirus confinés tothom a casa, ja s'havien iniciat diferents procediments amb aquesta previsió com el termini per presentar cartells pel 46è concurs de cartells de la Patum (amb termini fins al 3 d'abril), la inscripció per a qui vulgui fer d'administrador (que es tanca el 17 d'abril) i, entre altres, el quart Concurs de bandes i grups musicals novells per actuar al concert jove de la Patum (obert fins al 13 d'abril).

També estaven en marxa procediments administratius com el de la contractació de cobles. 

L'estat d'alarma ha aturat tècnicament tots els concursos públics per donar "prioritat de tramitació i gestió a qüestions més urgents" i el consistori berguedà prioritza tot allò relacionat amb la pandèmia. Tot i que de moment no ha canviat de plans pel que fa a la Patum.

Qui vulgui encara pot presentar el seu cartell o la seva sol·licitud per ser administrador de la festa, sempre per via telemàtica. "És cert que el jurat del concurs de cartells, tant per la Patum gran com per la infantil, havia de reunir-se la setmana del 3 d'abril, i sabem que ara mateix les escoles no han pogut acabar els dibuixos", admet Valverde. La intenció és deixar per més endavant la deliberació del jurat, que hauria de permetre obrir la posterior votació popular dels millors treballs, però aquesta, en cap cas, és una qüestió tancada.

"Hem d'acabar d'estudiar com ho fem, perquè tot encaixi, hi hagi temps de maquetar el programa i tot plegat", matisa la regidora. 
 

Últims Tirabols de la Patum 2019. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'amenaça del coronavirus ha provocat que se suspenguin o s'ajornin cites impensables d'esborrar del calendari fa només una setmana com les Falles de València, la Setmana Santa de Sevilla o Sant Jordi. Amb aquest panorama, Berga és conscient que podria viure un Corpus sense Patum; però, d'entrada, ajuntament i patumaires confien que d'aquí al juny tot s'hagi resolt prou per permetre la festa.

"Seguim treballant amb la perspectiva que es pugui fer Patum però estem pendents de com es desenvolupa tot plegat dia a dia", reitera Roser Valverde. "Anem sobre la marxa i mirem les novetats que tenim diàriament perquè la cosa canvia d'un dia per l'altre", puntualitza. 

L'exemple de les Falles

La regidora revela que es va posar en contacte amb l'Ajuntament de València quan es van ajornar les Falles: "Els vaig trucar per conèixer el procediment que havien seguit, ells em van comentar que ho traspassaven al juliol i que havien procedit a una suspensió preventiva de tot el que eren les llicències i contractes, malgrat que havien perdut molts diners". 

El rum-rum sobre el coronavirus va començar a Berga fa setmanes. Roser Valverde destaca que en l'últim patronat de la Patum ja hi va haver caps de colla que van plantejar-ho. "També n'hem estat parlant entre els regidors, ara mateix veiem com molt improbable que la pandèmia continuï activa al juny. Sí que ens afecta en els tràmits i dates més imminents però no pensem que ara per ara s'hagi d'anul·lar o ajornar", diu Valverde.

  
Arxivat a