Urbanisme

Berga atura les llicències durant un any a la zona est per estudiar canvis urbanístics

Els terrenys afectats són els de la zona que queda en l'encaix des de la C-16 i l'escola de Santa Eulàlia fins als Bombers i la residència de les Germanetes

per Pilar Màrquez Ambròs , Berga, 13 de març de 2020 a les 12:03 |
Terrenys al costat de la residència de les Germanetes. | ND
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Berga ha decidit aturar la concessió de llicències urbanístiques "d'edificació, parcel·lació, reforma, rehabilitació, instal·lació, enderrocament de construccions i instal·lació o ampliació d'activitats als terrenys qualificats d'equipament" entre el cementiri i la residència de les Germanetes. L'objectiu és estudiar canvis al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) d'aquesta zona, a l'est de la ciutat. La proposta es va aprovar al ple de març amb els vots a favor de la CUP i ERC, el vot en contra de Junts per Berga i l'abstenció del PSC. 

El regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, ha explicat a NacióBerguedà que el principal propòsit és actualitzar les previsions per la zona que feia el POUM del 2005 en aquest sector, així com determinar quins equipaments públics hi són necessaris i com obtenir-hi els terrenys. Els terrenys afectats són els de la zona que queda en l'encaix des de la C-16 i l'escola de Santa Eulàlia fins als Bombers i la residència de les Germanetes. 


A la zona hi ha 122.000 metres quadrats de sòl destinat a equipaments, la meitat estan consolidats, són serveis que ja existeixen com els Bombers, l'heliport o l'alberg. Però el POUM contempla 56.000 metres quadrats més d'equipaments no consolidats dels que no en defineix l'ús futurible. Una de les problemàtiques és que el pla urbanístic no preveu com obtenir aquests terrenys. "L'obtenció dels terrenys de propietat privada s'hauria de fer a partir d'expropiacions, una operació costosa perquè és sòl urbanitzable", ha puntualitzat Serra. Com que fa més de 5 anys que s'ha aprovat l'actual POUM, els propietaris dels terrenys podrien, fins i tot, iniciar els tràmits per una expropiació forçosa. 

Ara per ara, l'Ajuntament de Berga no sap si realment necessita aquests terrenys. Per això, atura el rellotge de les llicències urbanístiques a la zona. La suspensió permet estudiar quins terrenys que siguin equipaments necessitarà Berga en el futur i com s'han d'obtenir des de l'Ajuntament. "Vam plantejar aquesta qüestió als serveis territorials d'Urbanisme de la Catalunya Central i ens van recomanar que estudiéssim fer una modificació del POUM", ha dit Serra. Ara el consistori disposa d'un any, prorrogable a dos, per treballar aquesta qüestió. 


"Es tracta de mirar en el conjunt de Berga, amb els equipaments que existeixen i les necessitats futuribles, si necessitem tanta superfície d'equipament a la zona est", ha indicat el regidor Aleix Serra. 

D'aquests terrenys, n'hi ha al costat de cementiri que el POUM preveu per a l'ampliació de l'equipament. "Però ens trobem que segurament aquesta superfície prevista és massa gran, perquè ni l'augment de població ha estat el que deia el pla urbanístic ni tampoc el ritme de defuncions que acabin en un nínxol al cementiri no és el mateix que fa 20 anys, ara hi ha una proporció d'un 40% d'incineracions", ha manifestat el regidor Serra. "La idea seria reduir una mica aquesta superfície destinada a l'ampliació del cementiri, perquè, a més, alguns dels terrenys que hi estan destinats, no poden ser-ho, a causa de la seva proximitat amb els habitatges i de la llei actual, que ho impedeix", ha afegit.  

Revisió del POUM

El Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) data del març del 2005 i ja fa tres anys que li tocava una revisió. Malgrat tot, la gran complexitat d'aquest tràmit i el fet que el consistori tingués ja diversos fronts urbanístics oberts, no va fer-ho possible en aquell moment. Aquest mandat la intenció és començar a posar les bases, d'acord amb la resta de grups polítics del plenari, per començar a parlar-ne. Això permetria que la tasca, que és administrativament molt feixuga, es pogués realitzar en el mandat 2023-2027, segons ha afirmat Serra.  

El POUM del 2005 està especialment desfasat perquè és anterior a la crisi que va esclatar el 2007 i que va canviar radicalment les perspectives de creixement pel sector de la construcció.

 

Participació