Gironella estrenarà «El silenci dels telers» amb un terç de l'aforament per les mesures pel coronavirus

L'obra, que es farà al Local del Blat, està protagonitzada per dues veus femenines, la Carme i la Pilar, que expliquen la història de les colònies tèxtils a través dels ulls de les dones i al llarg de 100 anys d'història del país

11 de març del 2020
Actualitzat a les 14:21h
Les actrius protagonistes de l'obra, Maria Casellas i Andrea Portella, de l'obra 'El Silenci dels Telers'
Les actrius protagonistes de l'obra, Maria Casellas i Andrea Portella, de l'obra 'El Silenci dels Telers' | Cedida
El Local del Blat de Gironella estrenarà diumenge l'obra de teatre "El silenci dels telers", una producció de la gironellenca Maria Casellas, inspirada en el llibre homònim d’Assumpta Montellà, que explica la vida a les colònies a través de la veu de les dones. L'obra es representarà seguint les recomanacions de la Generalitat de Catalunya respecte a les mesures que s'han de prendre a tot el país per combatre el coronavirus, de manera que només s'ocuparà un terç de l'aforament per garantir una distància de seguretat entre els participants.

Com que fins ara, en la venda anticipada, ja s'havien venut a l'equivalent a un terç d'entrades de la capacitat del recinte, no se'n posaran a la venda a taquilla, ha confirmat el regidor de Cultura de Gironella, Lluís Vall. 

Les mesures són estrictament preventives i indicades pel Govern català. El departament de Salut ha confirmat aquest matí, com ja va fer ahir, que la comarca continua sense registrar casos d'afectats pel virus.

"El silenci dels telers" és una ficció protagonitzada per dues veus femenines, la Carme i la Pilar, interpretades per Maria Casellas i Andera Portella, que transcorre al llarg de 100 anys de la història del país. Amdues protagonistes reviuran el dia a dia del món en miniatura que eren les colònies, i narraran petites històries de les diferents generacions de dones que van ser el motor de les fàbriques.

La veu de les dones de les colònies tèxtils, a escena

"El silenci dels telers" vol donar veu a les dones que van viure a les colònies tèxtils. El regidor Lluís Vall ha explicat que, des de l'Ajuntament de Gironella, "ens hi hem bolcat des del minut 0": "quan la Maria Casellas ens va presentar el projecte, des de l'ajuntament vam veure molt important creure-hi i obrir les portes perquè es pogués tirar endavant, actuant com a mecenes", ha dit. Segon Vall, és imprescindible recuperar i donar veu a les experiències i les persones que van viure i treballar a les colònies.
 
"És un honor haver pogut contribuir en el naixament d'aquest espectacle produït per la Maria Casellas de Gironella", ha afegit Vall. 
 
Maria Casellas, la impulsora i productora de l’obra, ha afirmat que és un projecte molt personal. Com a gironellenca se sent molt propera a les colònies tèxtils, "jugàvem al costat de la fàbrica, i la mare i les avies hi havien treballat", ha indicat. Amb aquesta obra vol mostrar el dia a dia de la vida a la colònia i donar veu als testimonis de les dones treballadores, ha confirmat.
Arxivat a