Albert Rumbo presenta a l'IEC el seu premiat llibre sobre la politització de la Patum al llarg de la història

La recerca de l'historiador berguedà va rebre el premi Rafael Patxot i Jubert l'any 2019

09 de març del 2020
Actualitzat a les 21:35h
L'historiador Albert Rumbo (arxiu).
L'historiador Albert Rumbo (arxiu). | ACN
El llibre La Patum de Berga: festa, guerra i política de l'historiador berguedà Albert Rumbo, que va rebre el premi Rafael Patxot i Jubert l'any 2019, es presentarà aquest dimarts, a les 6 de la tarda, a la sala Pere i Joan Corominas de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), al carrer del Carme de Barcelona. 

L'acte comptarà amb les intervencions del president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, del diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d'Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Josep Tarín, i de l'autor del llibre, Albert Rumbo. 
 
El llibre La Patum de Berga: festa, guerra i política presenta, segons el seu autor, una visió singular i encara poc estudiada com és "la utilització política i de poder al llarg de la història" d'una de les principals manifestacions festives catalanes. 

La celebració berguedana per excel·lència va ser reconeguda per la UNESCO com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat l'any 2005. 
 
Tal com s’explica en la contracoberta del llibre: "Catòlics i ateus, monàrquics i republicans, catalanistes i espanyolistes, carlins i liberals. Tots, absolutament tots els règims, han utilitzat la festa en un sentit o en un altre. El més excepcional de tot plegat, però, és que pràcticament cap opció política ha prohibit la celebració,  malgrat que aquesta hagués estat utilitzada pels enemics comuns com a símbol identitari". 
 

La portada del nou llibre d'Albert Rumbo sobre l'ús polític de la Patum. Foto: Diputació de Barcelona


La Patum de Berga, que se celebra per la festivitat religiosa del Corpus, s'ha gestat a partir d’un cert enfrontament entre el poder polític i religiós des del seu mateix moment fundacional. En aquest sentit, el treball d'Albert Rumbo assegura que "fins a la dictadura franquista, la pràctica totalitat de règims ha provocat que la festa estigués, en major o menor mesura, al seu servei". 

Premi Rafael Patxot i Juvert
 
El Premi Rafael Patxot i Juvert, instituït pel Consell Assessor Masia Mariona del Parc Natural del Montseny, el convoca anualment l'Institut d’Estudis Catalans (IEC), amb la col·laboració i participació de la Diputació de Barcelona. L'any passat va reconèixer el treball d'Albert Rumbo sobre l'ús polític de la Patum en la categoria de Cultura Popular Catalana, Excursionisme o Llengua Catalana. El guardó, amb una dotació de 5.000 euros, va assegurar-ne la publicació. De manera que la recerca de Rumbo, inicialment anomenada Festa, guerra i política: la cultura popular en temps convulsos i la seva utilització política, s'ha convertit ara en llibre.  
Arxivat a