«Treballava per Monserveis 6 dies a la setmana, 144 hores, sense papers ni vacances pagades»

Lorena Ospina va treballar per l'empresa assistencial amb seu a Berga i Manresa durant 2 anys i mig sense que mai es fessin passos per regularitzar-la

09 de març del 2020
Actualitzat a les 23:08h
Manifestació del 8 de març a la qual ahir va assistir Lorena Ospina (a l'esquerra de la imatge amb un jersei rosa) que va explicar la seva experiència a Monserveis.
Manifestació del 8 de març a la qual ahir va assistir Lorena Ospina (a l'esquerra de la imatge amb un jersei rosa) que va explicar la seva experiència a Monserveis. | Pilar Màrquez Ambròs
El cas de la colombiana Lorena Ospina va dels primers que va conèixer el sindicat de la CGT del Berguedà sobre Monserveis, i va servir per denunciar l'empresa a la Inspecció de Treball. Ahir coincidint amb la manifestació del 8 de març a Berga, Ospina, ja extreballadora de Monserveis, va parlar amb els mitjans. 

Lorena Ospina va treballar per l'empresa Monserveis durant 2 anys i mig sense tenir els papers en regla. "Hi treballava 6 dies a la setmana, sense papers ni dret a vacances pagades", va explicar. "Ells no em van assegurar però tampoc em donaven dies de festa ni tenia dret a vacances. Podia disposar de 15 dies o un mes a l'any si insistia a demanar-ho, però no ho cobrava", va resumir. "La major part del temps que vaig estar-hi, treballava els 6 dies de la setmana, 144 hores setmanals", va detallar. 

Mai van parlar-li de regularitzar-la ni ajudar-la a obtenir els papers. "No tocaven el tema. Jo mai havia parlat amb ells d'aquesta qüestió perquè esperava que fes els tres anys, però sé de companyes que sí que ho havien fet, i l'empresa els va dir que no les ajudaria", va lamentar. 

"Va arribar un moment que em vaig omplir de valor, perquè vaig sentir el suport dels catalans. D'aquesta manera, vaig pensar que podia demanar els papers. La CGT em va aconsellar que anés a Inspecció del Treball perquè poguessin comprovar que estava treballant. Va ser en aquell moment que vaig enviar el document que em van indicar a l'empresa Monserveis, i ells em van dir que passés per l'oficina. Finalment, l'empresa va cancel·lar la cita i em va acomiadar per Whats App", va destacar. "Vaig preguntar per què prescindien dels meus serveis però mai em van donar cap explicació", va afegir ahir Lorena Ospina. 

L'empresa Monserveis pagava 375 euros mensuals per 60 hores de treball i, en algun cas, fins i tot, 800 euros al mes per treballar 24 hores 6 dies setmanals, a treballadores migrants sense papers com la Lorena, motiu pel qual el departament de Treball va imposar-li a l'octubre diverses multes per valor d'uns 775.000 euros i ha portat el cas a Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). L'empresa tenia 52 treballadores sense alta ni seguretat social.

La CGT del Berguedà, que assegura que es continuen cometent irregularitats, va denunciar al desembre Monserveis a la Fiscalia Provincial de Barcelona. 

Durant la manifestació d'aquest diumenge, la delegada sindical de la CGT Monserveis a Berga, Hortènsia Barniol, va incidir en el fet que "Monserveis segueix fent contractes escombraria i no pagant la cotització de les treballadores". "Estan enganyant les famílies amb les quals treballen, perquè moltes estan pagant per tota la seguretat social de les treballadores, quan l'empresa no les té assegurades per totes les hores que fan", va afirmar Barniol. 
 

Manifestants d'ahir davant de Monserveis. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a