Govern de Berga i UBIC acorden accions per ordenar al barri vell i posar fre a l'incivisme del porta a porta

Les mesures inclouen vigilar i sancionar l'abandonament de deixalles, tenir cura i controlar les colònies de gats i revisar el pla de mobilitat que data de 2012

09 de març del 2020
Actualitzat a les 20:36h
Les mesures serviran per sancionar l'incivisme del porta a porta i controlar les colònies de gats.
Les mesures serviran per sancionar l'incivisme del porta a porta i controlar les colònies de gats. | Cedida
L'Ajuntament de Berga i la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) - Berga Comercial han acordat tirar endavant accions de millora per ordenar el centre històric de Berga, però també la resta de la ciutat, entre les quals vigilar i sancionar l'incivisme, tenir cura i controlar les colònies de gats i revisar el pla de mobilitat. 

El regidor de Medi Ambient i Mobilitat, Eloi Escutia, va reunir-se dijous amb representants de Berga Comercial. Es tracta d'una sèrie de reunions periòdiques "amb la voluntat de millora de la ciutat, i seguint amb el compromís de treballar plegats per fer passos endavant", segons han informat ambdues parts.

Una de les principals fonts de problemes al centre històric és la mala imatge per l'abandonament d'escombraries del porta a porta. Per això, entre els acords presos, l'Ajuntament de Berga posarà en marxa mitjançant la Policia Local un operatiu per detectar i sancionar les persones que, de forma incívica, llencen brossa a qualsevol punt de la ciutat. Se'ls aplicarà l'ordenança de Civisme i Via Pública que preveu multes de 30 euros a 750 euros. 

Amb la voluntat de col·laborar-hi, Berga Comercial instarà als seus associats a notificar —quan es detectin i per la via establerta amb un protocol intern — aquests actes incívics, sumant d’aquesta manera "més de 140 mirades a tota la ciutat". Amb l'objectiu "de poder erradicar aquestes conductes del tot incíviques que tant mal fan a tot Berga i, en especial al barri vell", ha explicat el president de la UBIC, Xavi Orcajo. "Volem augmentar la pressió, i que aquesta gent incívica sàpiga que n'estem pendents", ha dit Orcajo.  

Aquest mes de febrer dues persones han començat ja a fer "tasques d'informadors de carrer" per detectar els punts negres i les zones més conflictes de la ciutat i intentar mediar-hi. A partir d'aquí, la Policia Local romandrà vigilant en els punts on persisteixi el problema. "Només podem sancionar si veiem la infracció, per tant, hem de procurar de trobar el moment quan la persona comet aquesta infracció i sancionar-la", ha recordat el regidor. "Per culpa de molt poques persones, que tenen un comportament que no és el correcte, la ciutat en pateix les conseqüències", ha lamentat Escútia. 

Animals perduts i colònies de gats 

Berga preveu actuar per assegurar la recollida de gossos abandonats i tenir cura i control de les colònies de gats, establint responsables de les tasques de captura i esterilització, així com de la seva alimentació, tal com va detallar ja fa unes setmanes NacióBerguedà

El conveni actual referent a aquest àmbit entre Protectora de Berga i Consell Comarcal del Berguedà, que afecta també l'Ajuntament de Berga, està caducat. Però, a més, tampoc contemplava el control de les colònies de gats. "És un conveni que s'ha d'actualitzar", ha indicat Escútia. "Hem de mirar d'adequar-lo a les necessitats de la ciutat perquè els animals tinguin garantits els seus drets i puguem vetllar el més correctament possible perquè convisquin amb nosaltres", ha afegit el regidor. L'Ajuntament de Berga elaborarà un protocol d'actuació i, conjuntament amb el consell comarcal, valorarà la millor manera de firmar un nou conveni.

Des de Berga Comercial, es demana al consistori que el servei de recollida d'animals perduts o abandonats sigui de 24 hores el dia, els 365 dies l'any, i que es procuri per la higiene dels punts on hi ha les diferents colònies de gats a la ciutat. "Hem demanat que no hi hagi menjar pels carrers i que hi hagi un control,  i estem satisfets que hi hagi aquesta voluntat per actuar-hi quan fins ara no s'havia fet actuat encara en les colònies de gats", ha opinat Xavi Orcajo. 

Pla de Mobilitat

L'Ajuntament ha sol·licitat a la Diputació de Barcelona la revisió del Pla de Mobilitat actual. Aquest és un tràmit imprescindible, a causa de la seva antiguitat, ja que data de l'any 2012. "Hi ha actuacions que no s'han fet i n'hi ha parts que s'han de revisar perquè ha passat més de 6 anys. També és un dels acords que hi havia amb el grup socialista quan es van aprovar els pressupostos", ha explicat Escútia. Tant la UBIC com el consistori, creuen en la necessitat de reduir els desplaçaments en vehicle motoritzat, fomentar la mobilitat a peu amb més espais per a vianants i l'ús de la bicicleta. 

"El propòsit és fer un espai molt més amable, deixant l'ús del vehicle per aquelles persones, trajectes o actuacions que siguin indispensables, apostant per la mobilitat sostenible", ha explicat Escútia. Una de les actuacions presa amb aquesta voluntat ha estat ja la restricció de l'aparcament a la plaça de Sant Pere, vigent des de fa poc més d'una setmana. 

Dins de les actuacions que ja està duent a terme l'Ajuntament, la UBIC ajudarà a detectar les barreres arquitectòniques o problemes de mobilitat existents. "Ens demanen que hi hagi molts més espais de mobilitat sostenible, carrils bicicleta, serveis de bicing, són una sèrie de propostes que van en la línia del que nosaltres volem fomentar, de manera que volem tenir totes les eines per poder-ho estudiar i tirar endavant amb immediatesa", ha exposat el regidor Eloi Escútia. 

Els botiguers reclamen que, alhora que es redueix el trànsit rodat al barri vell i s'actua per donar una major importància al vianant, punts amb els quals estan d'acord, es treballi també per buscar una solució per la manca d'aparcament per accedir al Carrer Major. Totes les parts s'han compromès a continuar treballant i plantejar propostes. 
Arxivat a