Unes 150 persones es manifesten a Berga contra la precarietat al sector de les cures i el patriarcat

La CGT ha denunciat els casos de Monserveis i de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà durant la mobilització

08 de març del 2020
Actualitzat a les 17:41h
Manifestació feminista pels carrers de Berga.
Manifestació feminista pels carrers de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Unes 150 persones s'han manifestat a Berga aquest diumenge coincidint amb la vaga general feminista del 8-M. La mobilització, convocada per CGT Berguedà, s'ha acompanyat d'una pancarta amb el lema "Sector social, sector feminitzat, sector en lluita" i ha volgut fer èmfasi en la situació del sector de les cures i, concretament, en les treballadores de Monserveis, l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà i Creu Roja.
 
Les dones que hi han participat han cridat consignes com "No vull ser valenta, vull ser lliure!" i "No és un fet aïllat, és el patriarcat". 
 

Fum lila a la plaça de Sant Joan abans de començar la manifestació. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'acte s'ha iniciat a les 11 del matí a l'anomenada plaça de les Dones, oficialment la plaça de Sant Joan, on s'ha llegit un manifest reivindicatiu que ha exigit la fi de les desigualtats i s'ha llançat un pot de fum de color lila. Més tard, la concentració ha començat un recorregut que ha baixat pel passeig de la Pau i que, entre altres, s'ha aturat davant la seu de Monserveis a Berga, on s'ha empaperat la façana i s'ha procedit a la lectura d'un nou manifest de caràcter social.

La delegada sindical de la CGT Monserveis a Berga, Hortènsia Barniol, ha incidit en declaracions als mitjans en el fet que "Monserveis segueix fent contractes escombraria i no pagant la cotització de les treballadores". "Estan enganyant les famílies amb les quals treballen, perquè moltes estan pagant per tota la seguretat social de les treballadores, quan l'empresa no les té assegurades per totes les hores que fan", ha expressat Barniol. "Totes les treballadores que no tenen papers, tenen por, els demanen que no parlin", ha denunciat Hortènsia Barniol.

"Em cau la cara de vergonya treballar-hi, només hi sóc pels avis dels quals tinc cura actualment perquè es mereixen estar ben cuidats, espero que es faci justícia davant la llei", ha explicat.
 

Lectura d'un manifest davant de Monserveis. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El manifest del sector social de la CGT Berguedà ha exigit la regularització immediata de tota la plantilla de Monserveis i ha recordat que "els diumenges són dies laborables per a moltes persones treballadores".

Els anarcosindicalistes han exposat també la precarietat a Creu Roja "amb desenes de convenis laborals diferents arreu de l'Estat" i que abusa de "sous baixos i contractes temporals". A més, han puntualitzat que "en el cas de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, alguns serveis s'atenen els 365 dies de l'any, incloent-hi els festius". 

La manifestació, que ha tornat a pujar passeig de la Pau i Carrer Major amunt, ha acabat a la plaça de Sant de Pere. Membres del col·lectiu Ateneu Columna Terra i Llibertat han penjat diverses imatges de gran format de dones obreres del Berguedà i de les seves lluites l'any 1936 durant el recorregut. 
 

El valor de les cures ha estat una de les reivindicacions. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Roser Puig, membre del sindicat CGT, ha valorat molt positivament la resposta que ha obtingut la convocatòria. "Creiem que ha tingut molt èxit, tenint en compte que és el tercer any que es fa aquesta manifestació a Berga. Hi ha moltes lluites que volem explicar i donar a conèixer, com la situació a Monserveis i a l'Associació Pro Disminuïts Psíquics, que és molt precària", ha afirmat Puig. "A Monserveis, portem molt temps amb una lluita molt gran, encara estan esclavitzant a les dones, les seves treballadores cobren una misèria i se'ls paga en negre. És un tema que està judicialitzat", ha lamentat Roser Puig. 

"Des de l'Associació Pro Disminuïts, hi ha moltes dones que no han cobrat des de fa un any i mig, i se'ls deu part del sou. Moltes han deixat de treballar a l'entitat, s'han hagut de buscar la vida a altres espais i encara no estan cobrant el que se'ls deu", ha afegit Puig. 

Roser Puig, acompanyada de Mireia Boix de la secció d'Ensenyament de CGT, ha puntualitzat, que "hi ha moltes coses que no es veuen, situacions de dones que encara no han arribat a CGT, que estan també esclavitzades treballant a les llars i ens agradaria que també vinguessin al sindicat i poguéssim fer una lluita conjunta". 

Clara Rodríguez, també de la CGT, ha detallat que les imatges de gran format, que ha penjat el col·lectiu de l'Ateneu Columna Terra i Llibertat al llarg de l'itinerari, han buscat visibilitzar les dones obreres del Berguedà, "fer un recull de lluites obreres de l'any 1936". 

Aquest és el tercer any que es fa la manifestació a Berga i és la primera vegada que la convocatòria està liderada per la CGT Berguedà. 
 

Una de les fotografies dedicades a les dones obreres en la mobilització feminista pels carrers de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Manifestació feminista pels carrers de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Unes 150 persones s'han manifestat a Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Els manifestants han penjat fotos de gran format durant el recorregut per reivindicar el paper de la dona a les lluites obreres. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a