Berga establirà una ruta fixa més àgil i còmoda pels passacarrers de la Patum

Els regidors i els administradors podran continuar escollint els punts on es faran els salts en el seu honor però dins d'un itinerari que ja tindrà decidits els carrers per on passarà

08 de març del 2020
Actualitzat a les 6:21h
Passada de dimecres de Patum (arxiu).
Passada de dimecres de Patum (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Una comissió formada per membres dels Gegants, les Guites, les Maces i el Tabal, els músics, la Policia Local, la persona que s'encarrega de la sonorització i representants de l'Ajuntament, ha començat a treballar ja en els recorreguts de dimecres i dissabte de la Patum 2020. Així s'ha informat durant la junta general del patronat de la Patum celebrada divendres al vespre. 
 
El passat 27 de febrer es va dur a terme la primera reunió de treball pel disseny de les passades amb l'objectiu de millorar i agilitzar tant el recorregut com el seu funcionament. Es vol evitar una passada tan llarga i feixuga com la de dimecres de Patum de l'any passat, que va allargar-se durant 9 hores. Per això, ara s'establiran uns itineraris fixes més àgils i còmodes pels passacarrers de dimecres i de dissabte sobre els quals s'acabaran situant els salts. 

La regidora de Patum, Roser Valverde, ha explicat a NacióBerguedà que, malgrat que els recorreguts es feien ja sobre una zona molt marcada, "fins ara s'acabaven enllestint adequant-se a la situació concreta dels salts d'autoritats i administradors". "Hem estat estudiant els espais més problemàtics, llocs on es perd molta estona o on cal tornar a girar enrere per aconseguir una ruta òptima", ha dit Valverde.

Els regidors i els administradors podran continuar escollint els punts on es faran els salts en el seu honor però dins d'un itinerari fix que ja tindrà decidits els carrers per on es passarà. Roser Valverde ha afirmat que "s'ha establert un recorregut que s'ha passat a la resta de regidors perquè escullin on volen fer el seu salt, també els administradors hauran de triar el seu salt dins d'una ruta fixa". 

En la primera reunió de la comissió, van assistir-hi  el cap de colla dels Gegants, representants de les maces dels passacarrers, el tabaler, i també hi havia convocats responsables de les colles de les Guites que no van poder-hi assistir per motius professionals, així com representants de la Policia Local, de les cobles de música, la persona que s'encarrega de la sonorització, i el regidor de Patrimoni Cultural, Ivan Sànchez, segons ha exposat Valverde. "Es van exposar les dificultats dels passacarrers de l'any anterior, que van ser una mica caòtics, van generar queixes perquè va haver-hi molts moments de tornar enrere, i de carrerons difícils. Així que, s'ha cregut convenient establir un recorregut pensat per repetir-se cada any, si aquest any ens funciona, es mantindrà, i sinó es canviarà", ha apuntat Valverde. 

Pel que fa al cordó de seguretat, que enfronta dificultats any rere any, hi ha la proposta que el personal de l'empresa privada faci enguany una visita prèvia a la ciutat. Es trobaran amb la comissió, amb tots els caps de colles i les cobles, que són els que es coneixen millor la realitat dels passacarrers, per conèixer l'itinerari de primera mà i els punts més problemàtics. "Penso que és una proposta molt interessant", ha dit Valverde. 
 
Una restauració integral de les figures, objectiu de futur
 
El Patronat de la Patum ha aprovat, a més, la restauració anual de les comparses per enguany. La intenció de l'Ajuntament de Berga seria poder fer una restauració integral de la comparseria però, ara per ara, no pot assumir-ne el cost. Com cada any, es farà la restauració de les figures, tenint en compte la particularitat de la comparseria de la Patum, la singularitat de cada figura, i seguint l'ordre de prioritat respecte a l'estat de cada figura. Aquesta és una restauració de mínims que costa entre 15.000 i 20.000 euros. 

"El que nosaltres voldríem és una restauració integral que permetés que, durant un període d'entre 5 i 10 anys, tota la comparseria estigués bé i només s'hagués de fer manteniment", ha indicat Valverde. "Estem contentes perquè l'àrea de Patrimoni Moble del departament de Cultura s'hi ha implicat, i s'està fent un pressupost de qué costaria una restauració integral. Ara mateix, no tenim el pressupost, però, per les converses que hem tingut, sabem que s'enfilaria als 200.000 euros, que són molts diners", ha afegit la regidora.

"És una xifra que no podem assumir i hem de veure com ho podem tirar endavant", ha matisat. 
Arxivat a