La CGT Berguedà crida a la vaga del 8-M denunciant la precarietat laboral en sectors feminitzats

El sindicat ha llegit un manifest convocant a la mobilització feminista en un acte davant les oficines de l'empresa Monserveis a Berga

Pilar Màrquez Ambròs / Redacció
07 de març del 2020
Actualitzat a la 13:49h
La CGT Berguedà ha llegit el manifest de convocatòria de la vaga general feminista del 8 de març.
La CGT Berguedà ha llegit el manifest de convocatòria de la vaga general feminista del 8 de març. | Ivan Genescà
La CGT Berguedà ha fet una crida a la vaga feminista per aquest diumenge 8 de març. Membres de l'organització han fet lectura aquest matí d'un manifest on han posat l'accent en les diverses reivindicacions de la vaga general feminista i de la manifestació que sortirà a les 11 del matí de la plaça de les Dones. Han denunciat la precarietat laboral en sectors feminitzats i han reclamat posar al centre el valor de les cures. L'acte ha tingut lloc davant l'empresa Monserveis de Berga, empresa denunciada per vulnerar els drets laborals de les seves treballadores. 

"Arriba el 8 de març, dia internacional de les dones treballadores, i per la CGT Berguedà no és un dia festiu, sinó un dia de lluita: perquè seguim tenint motius per sortir al carrer, i no només laboralment, també pel sistema patriarcal i capitalista on vivim que influeix negativament en tots els àmbits de la vida, des de l'economia a la vida sexual", ha expressat Hortènsia Barniol, delegada sindical de la CGT Monserveis a Berga. 

La lectura del manifest ha servit per reclamar "condicions laborals i contractes dignes, especialment pels sectors feminitzats: les treballadores de la llar, les dels hotels, les del servei d'atenció domiciliària, les de les residències de la gent gran, les treballadores sexuals, les del camp i les condemnades a la clandestinitat per no tenir uns papers, així com les de sanitat i d'educació". El document ha posat en relleu que hi ha persones que treballen en empreses de caràcter social al Berguedà com Creu Roja o l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, que "atenen serveis els 365 dies l'any sense rebre cap mena de plus econòmic".

Els anarcosindicalistes han exigit la fi de la precarietat laboral i han demanat "pensions dignes per a totes, no només pels expresidents del govern espanyol", "la derogació de la llei d'estrangeria que criminalitza les migrades" i "els tancaments dels CIEs".

També han reivindicat "polítiques solidàries amb els pobles que estan patint el feixisme", "habitatge digne per a tothom", "que l'església no sigui finançada a través dels fons públics" i "un sistema econòmic i de consum que no destrueixi la terra on vivim". "Les institucions han de posar fre a les empreses que contaminen, que llencen residus tòxics als rius, que estan fent desaparèixer els aqüífers enverinant-los amb productes químics i que emeten grans quantitats de diòxid de carboni, com la indústria càrnia", ha advertit Hortènsia Barniol en la lectura. Des de la CGT Berguedà també s'ha advocat "per un consum responsable i sostenible" per evitar la generació de residus d'origen. 

"Volem una educació sexual lliure i també volem relacions lliures d'amor romàntic i dominació masclista. Volem viure lliures d'estereotips de gènere, ser lliures per decidir sobre els nostres cossos i, per tant, volem l'avortament lliure, gratuït i universal", ha subratllat Barniol. 
 

La façana de Monserveis a Berga aquest matí. Foto: Ivan Genescà


El manifest de CGT Berguedà ha reclamat que la justícia i la societat en general posi les mesures necessàries per acabar amb els feminicidis i les violències masclistes, així com per aconseguir que "la vida i les cures siguin més importants que fer créixer l'economia". "Per tot això seguirem lluitant, endavant amb el feminisme i la classe!", s'ha conclòs la lectura entre els aplaudiments dels presents. 

La tria del lloc on llegir el manifest no ha estat casual. Els membres de la CGT Berguedà han volgut recordar que l'empresa "continua vulnerant els drets de les seves treballadores". "Us puc dir amb tota la seguretat del món que segueix explotant, segueix tenint gent sense papers" utilitzant "la por" de les treballadores com a eina, ha denunciat Hortènsia Barniol. "És miserable saber què han fet amb les nostres companyes i amb nosaltres", ha subratllat emocionada Barniol. També s'ha expressat en el mateix sentit Maribel Arribas, extreballadora de l'empresa. Ambdues han exposat la seva experiència com a treballadores de Monserveis i han denunciat irregularitats reiterades. "Son uns estafadors i s'han aprofitat de tot i de tothom. És vergonyós que continuïn explotant a les treballadores", han dit. 

Monserveis, amb centres de treball al Bages i el Berguedà, va ser multada a l'octubre amb 775.000 euros per tenir 52 treballadores sense contracte ni alta a la Seguretat Social, i algunes d'elles, fins i tot, sense ni permís de treball i residència. 

Una vintena de persones han empaperat la seu de Monserveis a Berga amb cartells de la vaga del 8 de març. 
Arxivat a