La lluita contra la incineradora de Cercs no s'atura: «pressionarem perquè la moratòria es faci efectiva»

La portaveu de la plataforma antiincineració reclama "el compromís real" del Govern i assegura que es mantindran les accions legals i de reivindicació al territori

06 de març del 2020
Actualitzat a les 18:16h
Un home fent una fotografia a una pancarta contra el Departament de Territori per la gestió d'incineradores i abocadors.
Un home fent una fotografia a una pancarta contra el Departament de Territori per la gestió d'incineradores i abocadors. | ACN
El Parlament va aprovar ahir establir una moratòria amb caràcter urgent a nous projectes d'incineració de residus urbans i industrials. Això ha d'aturar projectes com el de la incineradora de Cercs, Juneda o el Morell. La portaveu de la Plataforma Anti Incineradora de Cercs i de la Plataforma Ciutadana Residu Zero, Martina Marcet, ha reclamat, però, "un compromís real del Govern, perquè tiri endavant un decret per aplicar la moratòria i aturi aquests projectes". En una conversa amb NacióBerguedà, Martina Marcet ha expressat que el pas aconseguit amb l'aprovació de la moció de la CUP al Parlament "és un alleujament parcial". 

"Estem contents que s'hagi aprovat encara que sigui parcialment, valorem molt positivament els grups parlamentaris que l'han aprovat amb les diferents esmenes. Però sabem que aquest procés no es para aquí. Ara, el govern ha de tirar endavant un decret per fer realitat aquesta moratòria i sobretot s'ha de treballar en una llei catalana de residus zero", ha afirmat Marcet. 

La portaveu de la Plataforma Anti Incineradora de Cercs ha explicat que l'activitat de l'entitat no s'atura. "Estem molt contents del resultat però no deixarem de treballar", ha dit. "La lluita contra la incineradora de Cercs no s'atura aquí: seguirem pressionant i vigilant perquè el Govern faci efectiva la moratòria, i continuarem treballant en l'acció legal i emprenent accions pel Berguedà que volem", ha indicat Martina Marcet. "Serem molt visibles al territori", ha incidit. 

La moratòria per a nous abocadors i incineradores va obtenir la llum verda del plenari aquest dijous a la tarda amb els vots a favor de la CUP, així com de Junts per Catalunya, ERC i Catalunya En Comú Podem. Hi van votar en contra els grups de Ciutadans, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) - Units per Avançar, i el Partit Popular (PP). 

Crítics amb l'absència de Calvet

​El gran absent va ser el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que no era al plenari en el moment del debat, tot i que va ser excusat pel seu partit (JxCat). 

Martina Marcet s'ha mostrat crítica amb l'absència del conseller. "Ens sembla molt greu perquè és una qüestió que afecta directament a les seves competències i amb anterioritat ha hagut de respondre ja preguntes sobre la incineradora de Cercs, és rellevant que no fos al ple en aquest moment", ha assegurat. 

Representants de les entitats que agrupa la Plataforma Ciutadana Residu Zero van ser presents, com a públic, durant el debat de la moció al Parlament. Així mateix, diversos membres d'aquestes plataformes agrupades van manifestar-se també a les portes del recinte. No ho van poder fer just davant de l'edifici del Parlament com tenien previst perquè els Mossos hi van instal·lar tanques que els van impedir accedir-hi, per ordre d'Interior.