Berga reivindica la creació cultural femenina amb motiu del 8-M

La ciutat programa una desena d'actes durant el mes de març

Redacció
06 de març del 2020
Actualitzat a les 14:41h
'Llum Trencada' d'Iguana Teatre, un dels espectacles que s'han programat amb motiu del 8 de març (arxiu).
'Llum Trencada' d'Iguana Teatre, un dels espectacles que s'han programat amb motiu del 8 de març (arxiu). | Promocional
Berga se suma un any més als actes de commemoració del 8 de març, a través de la programació d’una desena d’activitats culturals que es portaran a terme del 7 al 29 de març i que volen reivindicar la creació cultural femenina. La programació ha estat ideada per les àrees de Cultura i Feminisme del consistori berguedà.
 
Els actes del Dia de les Dones a Berga s'iniciaran el dissabte, 7 de març, amb la segona Trobada de Comparseria Femenina Popular impulsada per la Bauma dels Encantats amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga. L'esdeveniment comptarà amb la participació d’una desena de colles provinents de diverses poblacions catalanes que mostraran elements de la comparseria festiva femenina a través d’una cercavila que recorrerà els carrers del centre de la ciutat i finalitzarà amb una actuació a la plaça de Sant Pere.

L'activitat s'iniciarà amb un berenar popular i la concentració de la comparseria a la plaça dels Països Catalans, a les 5 de la tarda.
 
Les veus femenines de la literatura poètica
 
El mateix dissabte 7, l'artista berguedana Alba Mascarella posarà en escena un espectacle literari titulat La boca descosida que consisteix en un recorregut per la poesia i la prosa poètica d'escriptores contemporànies catalanes i d'arreu del món. El muntatge permetrà al públic conèixer la història de les autores i apropar-se a la seva obra a través d’una lectura dramatitzada. La proposta pretén ser un reconeixement a la literatura escrita per dones i així, incentivar-ne la seva lectura. L'espectacle es farà a les 8 de la tarda al convent de Sant Francesc.
 
Teatre amb visió femenina
 
El Teatre Municipal de Berga acollirà dues propostes teatrals que expliquen històries de dones, el 15 i el 29 de març. Des de Mallorca arriba Iguana Teatre amb el muntatge Llum trencada que narra les vivències de dones que van ser empresonades, no per les seves idees polítiques, sinó perquè eren filles d’un o dones d’un altre. L'obra reivindica el paper d’altres dones, activistes, fortes i valentes que van enfrontar-se a aquelles persones que volien silenciar-les. La peça està protagonitzada per Marina Domínguez, Catalina Florit i Irene Soler i es basa en el llibre Dones republicanes. Memòria de la Guerra Civil a Mallorca’ de Margalida Capellà. Aquesta obra es farà diumenge, 15 de març, a les 6 de la tarda.
 
El silenci dels telers és una proposta nascuda del llibre d'Assumpta Montellà, que recull testimonis reals de diferents generacions de dones. Maria Casellas i Andrea Portella són les dues actrius que protagonitzen l'obra i que mostraran les veus d’aquestes dones. Elles van ser el motor de la indústria catalana i les que van fer créixer un dels patrimonis de les comarques d’interior, les colònies industrials. El muntatge es podrà veure el diumenge, 29 de març, a les 6 de la tarda. Com a activitat complementària, la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga dedicarà el Club de Lectura a l’obra literària escrita per Assumpta Montellà que ha inspirat la creació del muntatge teatral. L'actriu Maria Casellas participarà en la tertúlia que es farà el dimarts, 24 de març, a les 8 de la tarda a la biblioteca municipal.
 
Dones creadores de cultura
 
El convent de Sant Francesc acollirà una taula rodona integrada per dones que desenvolupen la seva activitat professional en l'àmbit cultural. L’activitat anomenada La cultura té nom de dona té l’objectiu de conèixer el dia a dia de diverses dones que han convertit la cultura en el seu mode de vida. El col·loqui es realitzarà el dissabte, 14 de març, a les 6 de la tarda.
 
Exposicions d’il·lustració i fotografia
 
La Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet també s'ha sumat als actes del 8 de març amb dues exposicions que es mostraran a l’equipament municipal. D’una banda, del 2 al 14 de març, es podrà veure Nosaltres, una selecció de dibuixos i il·lustracions de dones realitzats per Mònica Castilla. D’altra banda, del 17 al 28 de març, serà el torn de l'exposició Mares adolescents, embaràs precoç, abús i desestructuració familiar a Hondures del fotògraf manresà, Oriol Segon. Es tracta d'un reportatge fotogràfic sobre la maternitat d'adolescents a Hondures que insta a una profunda reflexió sobre la discriminació sexual dins una societat dominada pels paràmetres patriarcals. L'acte de presentació de la mostra es farà el dijous, 19 de març, a les 7 de la tarda a la biblioteca. La mostra compta amb la col·laboració del Club Rotary del Berguedà.
 
Artistes i agitadores culturals
 
Una altra de les propostes incloses en la programació del 8M és una jornada cultural titulada Creativitat i autoria femenina impulsada pel Konvent de Cal Rosal que inclou diverses disciplines artístiques. La mostra es farà al Convent de Sant Francesc i arrencarà a les 5 de la tarda amb un concert, a càrrec de Valentina Risi & The Electric Post. La cantautora italiana establerta al Berguedà oferirà una actuació formada per cançons extremadament delicades i misterioses.
 
Posteriorment, es realitzarà la inauguració d’una exposició col·lectiva creada per les artistes Elsa Guerra, Alicia Calle i Anna Benet Prat. Sota el títol Sense censura / Dona(r) a llum, les autores donen a llum les seves creacions, reivindicant el fet de mostrar-se sense filtres, interpretacions, imposicions externes ni sistèmiques. El muntatge creatiu restarà exposat fins l'11 d’abril al Convent de Sant Francesc.
 
La jornada continuarà amb la performance Sempre tens ancla en un port segur de l'artista multidisciplinar, Ivana Ray Singh, aka Lucy Tcherno Ivanenko. El seu treball artístic contempla les arts visuals i del moviment, des de la música fins a la pintura, inspirada en la filosofia femenina de Donna Haraway i la alquímia entesa com a procés de transformació personal.
 
La jornada es clourà amb una sessió musical de punxa discos femenines que comptarà amb la participació de les DJ’s Ivana Ray Singh, Coconauta i Elsa Guerra. Les artistes punxaran cançons de diversos estils musicals com per exemple disco, funky, electro, no wave, hip hop, cumbia i ritmes llatins, entre d’altres.
 
Violències sexuals 2.0
 
Vull la nit! s'estén a l'entorn digital per abordar les violències sexuals que es donen a través d’Internet. La campanya titulada ‘Aturem les violències sexuals 2.0’ s’adreça al jovent, tenint en compte que és el públic que fa un ús més freqüent de les xarxes socials. La iniciativa #VullLaXarxa inclou tallers sobre bullying i ciberassetjament a les aules. En concret, es realitzaran sessions en què hi participaran 111 nois i noies de quatre grups de batxillerat de l'Institut Guillem de Berguedà i l'Escola Xarxa. L'activitat estarà dinamitzada per l'entitat Sudergintza.
 
El projecte es completarà amb una campanya gràfica que es difondrà a través de les xarxes socials de @Vull_la_nit i @Bergajove per donar a conèixer els tipus de violències vinculats al ciberassetjament com per exemple: outing, cyberstalking, catfishing, gooming o sexting.

La campanya ha estat desenvolupada conjuntament per les àrees de Feminisme i Joventut, mentre que el disseny del material gràfic ha estat creat per la il·lustradora, Mar Guixé.

Consulta aquí la programació d'activitats de març amb motiu del 8-M.