El Parlament insta el Govern a iniciar una moratòria urgent contra incineradores com la de Cercs

El ple reclama "dictar la suspensió de qualsevol tramitació actual en curs, fins que no s'aprovi la nova llei de prevenció de residus catalans"

05 de març del 2020
Actualitzat a les 21:09h
Públic celebrant l'aprovació d'una moció que insta el Govern a establir una moratòria urgent a nous projectes d'incineració de residus.
Públic celebrant l'aprovació d'una moció que insta el Govern a establir una moratòria urgent a nous projectes d'incineració de residus. | ACN
El Parlament de Catalunya ha instat el Govern a iniciar "amb caràcter urgent" una moratòria dels nous projectes d’incineració de residus, com el que l'empresa manresana EM Spain Waste & Treatment planteja construir a l'antiga central tèrmica de Cercs. 

Una moció de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) - Crida Constituent, en el punt referent a la moratòria que aturaria projectes com el de Cercs o Juneda (Les Garrigues), ha obtingut llum verda del plenari aquest dijous a la tarda. Ha tirat endavant amb els vots a favor dels anticapitalistes, així com de Junts per Catalunya, ERC i Catalunya En Comú Podem. En canvi, hi han votat en contra els grups de Ciutadans, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) - Units per Avançar, i el Partit Popular (PP). 

El ple, d'acord amb la demanda promoguda pels cupaires i un cop consensuades esmenes amb JxCat i ERC, ha aprovat "establir una moratòria amb caràcter urgent a nous projectes d'incineració de residus urbans i industrials, utilitzant l'instrument legislatiu que es consideri adient, ja sigui un decret, una llei d'acompanyament dels pressupostos o la modificació de la planificació sectorial en matèria de residus"; i alhora dictar la suspensió de qualsevol tramitació actual en curs, "fins que no s'aprovi la nova llei de prevenció de residus catalans que estableixi el procediment per a l'ordenació de residus produïts a Catalunya en base als objectius europeus en matèria de residus, als quals fan prevaldre la reducció, la reutilització i el reciclatge en un marc d'economia circular".

El Parlament ha reclamat també que "la nova Llei de Prevenció de Residus i l'ús eficient de recursos insti a la redacció d'un pla de tancament i desmantellament de les incineradores existents, en el termini d'un any després de l'aprovació de la llei". 

Tanmateix, els grups han rebutjat "establir una moratòria a totes les autoritzacions a les ampliacions de la tipologia o quantitats de residus i de CDRs amb destinació a les fàbriques de ciment o d'altres activitats que cremin residus com a substituts d’altres combustibles". 

La diputada Natàlia Sànchez (CUP) ha estat l'encarregada de defensar la moció en un debat que ha comptat, com a públic, amb la presència de diversos membres de les entitats contra la incineració, entre els quals de la Plataforma Anti Incineradora de Cercs (PAIC). "És una moció que sí que porta la CUP al Parlament, però que no és només nostra", ha subratllat Sànchez en la seva intervenció. 
 

Natàlia Sànchez (CUP) durant la seva defensa de la moció. Foto: Parlament


"Pensem que la incineració de residus no pot formar part dels reptes energètics i climàtics del país, pel caràcter altament nociu que suposa pels ecosistemes tot el procés de combustió de materials, com ara plàstics, gomes, fangs de depuradores, residus hospitalaris, purins, farines càrnies o els residus de desballestament de vehicles amb components tòxics", ha expressat la diputada de la CUP. Natàlia Sànchez ha alertat dels riscos per la salut de projectes com el de Cercs o Juneda "per l'emissió de dioxines altament cancerígenes". 

La cupaire, així com altres diputats que han pujat a l'estrada durant el debat, com Glòria Freixa (JxCat) i Sergio Sanz (Ciutadans) han volgut recordar la malaurada mort en accident de l'esportista Xavi Batriu quan tornava de preparar una acció contra la incineradora de Cercs. 

L'absència de Damià Calvet

​El gran absent ha estat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que no era al plenari en el moment del debat, tot i que ha estat excusat pel seu partit (JxCat). Tampoc hi havia cap membre del Govern. 

La diputada Glòria Freixa (JxCat) ha recordat el "fum terrible" de l'antiga central tèrmica als anys 70 i 80 i ha recordat que va ser l'activista Pep Puig Boix, que actualment forma part del seu grup parlamentari, qui va guanyar una querella històrica contra l'elèctrica per delicte ecològic. Des de Junts per Catalunya s'ha volgut deixar clar així "que no volem ni donem suport als nous projectes d'incineradores", segons ha subratllat Freixa. 

Mònica Palacín (ERC) ha avisat que l'emergència climàtica obliga a accelerar "de la forma més ràpida possible" la nova llei de prevenció de residus de Catalunya i ha advocat a "la responsabilitat" a l'hora de fer-ho. Palacín ha exigit un plantejament "a llarg termini" que doni garanties "perquè mai més, sigui quin sigui el projecte, s'imposin els interessos privats" i "per avançar amb el màxim consens cap a un model de país eficient energèticament i sostenible econòmicament i ambientalment", ha dit. 

Lucas Ferro dels comuns ha argumentat que el tema exigeix "un debat base" i ha remarcat que cal substituir la incineració "per una economia circular que reutilitzi i recicli" els residus. Ferro ha argumentat que la revalorització de residus causa danys al medi ambient i a la salut. 
 

La votació d'una part destacada de la moció per la moratòria ha obtingut 75 vots a favor i 55 en contra. Foto: Parlament


Ciutadans, PSC i PP, el bloc en contra de la moratòria

Entre els partits que s'hi han oposat, Sergio Sanz de Ciutadans ha retret als grups favorables a la moció "actuar sense el rigor necessari" perquè, ha defensat que, és molt pitjor enviar els residus a l'abocador. "No estem treballant en mesures" perquè això no sigui així, ha advertit. El socialista Jordi Terrades, ha parlat de la jerarquització europea de residus que fa que la revalorització de residus (la seva incineració) sigui preferible a l'abocador. Terrades també ha exposat que la normativa ambiental "no preveu establir moratòries", quelcom del que al mes de febrer va advertir el mateix Damià Calvet al ple del Parlament, tal com va recollir NacióBerguedà

Des del PP, Santi Rodríguez, s'ha pronunciat en la mateixa línia i, a més, ha argumentat que la moció "està carregada de prejudicis". Rodríguez ha apuntat que "l'exposició de motius" era suficient" per explicar el seu vot en contra. El popular ha criticat que per alguns grups "prohibir vagi sempre per davant de la promoció". 

Els opositors a la incineració demanen el "compromís real" del Govern

Martina Marcet, portaveu de la Plataforma Anti Incineradora de Cercs (PAIC) i de la Plataforma Ciutadana Residu Zero, ha valorat positivament el resultat de la votació, tot i que no s'hagi aprovat tota la moció; i que, segons ha puntualitzat, no sigui el text que els hauria agradat. Marcet ha indicat que ara, esperen "un compromís real del Govern perquè tiri endavant un decret per aplicar la moratòria i aturar projectes com el de Cercs".

L'empresa manresana EmSpain Waste&Treatment preveu una inversió de 130 milions d'euros per convertir l'antiga tèrmica de Cercs en la primera planta de tot l'Estat que generarà electricitat a partir de la crema de residus industrials. La planta generaria energia per alimentar anualment 76.000 famílies i crearia 60 llocs de treball directes i un centenar d'indirectes. El territori, escarmentat pels greus episodis de pluja àcida, als anys 80, provinents de l'antiga central tèrmica, ha mostrat un rebuig majoritari a la iniciativa des que va anunciar-se.