Puig-reig rehabilitarà l'edifici del Batàn i les Cardes de Cal Pons com a centre d'entitats

Es tracta d'una actuació pressupostada al voltant d'uns 250.000 euros, i que s'inclou dins del Programa de Foment del Patrimoni Cultural i Industria dels FEDER atorgat al Berguedà

04 de març del 2020
Actualitzat el 09 de març a les 0:38h
Una de les naus de l'edifici del Batàn i les Cardes de Cal Pons.
Una de les naus de l'edifici del Batàn i les Cardes de Cal Pons. | Aj. Puig-reig
El ple de Puig-reig, celebrat aquest dimarts al vespre, ha aprovat el projecte executiu per a la rehabilitació i condicionament de l'edifici del Batàn i les Cardes de Cal Pons amb l'objectiu de convertir-lo en centre d'entitats de manera definitiva i reparar-ne els danys causats per les pluges ara fa dos anys. Es tracta d'una actuació pressupostada al voltant d'uns 250.000 euros, i que s'inclou dins del Programa de Foment del Patrimoni Cultural i Industria de la segona convocatòria dels fons FEDER atorgada l'any passat al Berguedà. 

El paquet d’accions d'aquesta convocatòria preveu una inversió de gairebé 3 milions d’euros per a l'impuls dels recursos patrimonials al voltant de la Via Blava del Berguedà, dels quals es finançaran 1.244.502,84 euros. Entre aquests, hi ha també la millora paisatgística i arranjament del Bosquet de Cal Pons i l'ampliació de l'enllumenat públic a la zona del Bosquet i al camí d'accés a la Torre Nova, que es troba pendent de la preceptiva validació de l'àrea de Patrimoni de la Generalitat abans de poder passar per ple. 

La previsió és que la rehabilitació de l'edifici del Batàn i les Cardes pugui executar-se l'any 2021, com la resta de projectes beneficiaris d'aquests FEDER, segons ha explicat l'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba. Els respectius concursos per a la licitació d'obres hauran d'aprovar-se en primer lloc al plenari del Consell Comarcal del Berguedà. 
 
L'actuació es proposa consolidar i rehabilitar les tres naus destinades antigament a magatzem de l'edifici del Batàn i les Cardes del complex fabril de la colònia Pons. Actualment, aquestes naus actuen ja com a allotjament de diverses entitats i associacions, si bé no es troben en les millors condicions. "La rehabilitació està pensada perquè diferents entitats puguin fer-ne ús en un estat òptim, com són l'entitat de la Corrida o la comissió de Reis, que hi han de guardar carros o carrosses i altre material", ha explicat Altarriba. Per regular-ho se'n farà un pla d'usos més endavant. 
 

El projecte de rehabilitació i condicionament de l'edifici del Batàn i les Cardes s'inclou dins un programa FEDER atorgat al Berguedà. Foto: Aj. Puig-reig


Les tres naus on s'actuarà formen un conjunt de tres edificis diferents, el primer consta d’una sola planta i amb coberta amb encavallades de fusta, tirants metàl·lics, el segon consta de dues plantes, amb sostres d’estructura metàl·lica i voltes ceràmiques, coberta amb encavallades metàl·liques, biguetes de formigó i tauler d'encadellat ceràmic, i el tercer, consta d’una sola planta, sent el més gran dels tres i disposa d’un sostre construït amb estructura metàl·lica i voltes ceràmiques atirantades i una coberta amb encavallades metàl·liques, biguetes de fusta i teles ceràmiques, segons recull el projecte tècnic.

La rehabilitació i consolidació es correspondrà amb la substitució parcial de la coberta i dels desguassos i baixants d’aquesta, per garantir tant l'estabilitat com la seva impermeabilitat, tot evitant el seu deteriorament en els seus elements de tancament i forjats. 
 
Les actuacions previstes s'engloben dins d’un projecte integral per afavorir el desenvolupament del conjunt patrimonial i cultural de Cal Pons.

El projecte de la Torre Nova optarà per tercer cop a la subvenció de l'1,5% Cultural

Segons es va explicar al ple, el Consell Comarcal del Berguedà ha presentat per tercer cop el projecte de la Torre Nova de Cal Pons per optar a la subvenció de l'1,5% Cultural de l'estat espanyol, una ajuda que ha de permetre avançar en una segona fase del projecte de recuperació de l'edifici.

El Govern va fer oficial l'any 2018 la declaració de Cal Pons com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i el propòsit del consistori és posar en valor, rehabilitar i tornar a donar vida a aquest conjunt d'elements patrimonials amb diferents actuacions.
Arxivat a