L'Agència de Residus finançarà amb més de 400.000 euros l'ampliació del dipòsit de Font Ollera

Les obres es troben actualment en període de licitació i serviran per allargar 2,5 anys més la vida de l'equipament

04 de març del 2020
Actualitzat a les 12:08h
Abocador de Font Ollera (arxiu).
Abocador de Font Ollera (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha resolt atorgar 403.957 euros al Consell Comarcal del Berguedà per ampliar el dipòsit controlat de la comarca. Aquest import servirà per sufragar les despeses derivades dels treballs per incrementar la capacitat de la instal·lació, que entra en l'onzena fase d'explotació i darrera fase d'explotació inclosa dins l'autorització ambiental vigent, malgrat que aquesta es pot seguir ampliant com s'ha fet fins ara. L'abocador està situat al paratge de Font Ollera, entre els termes municipals de Berga i Cercs.

El concurs per a l'adjudicació de les obres es troba actualment en marxa amb un pressupost base de licitació de 333.848,82 euros (403.957,07 euros amb IVA inclòs). Les ofertes es poden presentar fins el 9 de març. 

Entre els treballs previstos, destaquen la construcció d'una nova mota frontal impermeabilitzada pel seu talús interior que permetrà conformar l'última terrassa d'explotació. També caldrà executar la continuïtat de les xarxes de drenatge de lixiviats, de conducció d'aigües pluvials i de recollida de gasos. Finalment, es preveu segellar la part de la desena fase que aviat arribarà a la cota autoritzada. 
 
El finançament de les obres prové del Fons de Gestió de Residus Municipals, que es nodreix amb el què recapta el cànon que grava les deixalles que van al dipòsit controlat o a la incineradora, és a dir, les que no provenen de la  recollida selectiva. 

Es guanyaran 20.000 metres cúbics d'espai 

Amb el ritme actual, l'onzena fase d'ampliació de l'abocador servirà per allargar la vida de l'abocador uns 2 anys i mig. Es guanyaran 20.000 metres cúbics d'espai. D'aquests, 18.000 metres cúbics seran útils per residus i 2.000 s'utilitzaran per recobriment dels residus. 

Els Residus Sòlids Urbans (RSU) que van anar a parar a l'abocador entre gener a setembre de 2018 van suposar 8.953.920 quilos. És a dir, gairebé 9.000 tones de residus. En canvi, de gener a setembre de 2019 l'entrada de residus en aquest ha estat de 3.792.780 quilograms, prop de les 3.800 tones de residus. Això suposa una rebaixa de gairebé 5.000 tones en el mateix període gràcies a la implantació del porta a porta a 12 municipis de la comarca (Avià, Bagà, Berga, Casserres, Cercs, Gironella, Guardiola de Berguedà, La Pobla de Lillet, Olvan, Puig-reig, Sant Julià de Cerdanyola i Vilada).

La desena ampliació d'aquest equipament va finalitzar el 2018 i dona capacitat a l'abocador fins el 2021. L'abocador comarcal de Font Ollera funciona des de 1996 després que hi hagués un extens debat sobre la seva ubicació.
Arxivat a