JxBerga reclama la creació d'una comissió de festes que potenciï la participació de les entitats

El regidor de Junts per Berga Marc Marginet explica que el propòsit és enfortir la participació ciutadana en la confecció d'un calendari festiu complert i variat

03 de març del 2020
Actualitzat el 06 de març a les 14:18h
Carnaval de Berga 2020.
Carnaval de Berga 2020. | Pilar Màrquez Ambròs
Junts per Berga (JxBerga), el principal grup de l'oposició a la ciutat, presentarà aquest dijous, al ple de març, una moció per constituir una comissió de festes, i redactar-ne els estatuts garantint-hi una participació plural de les entitats del municipi. L'objectiu és que aquesta comissió sigui "corresponsable" de la difusió i promoció dels actes festius, treballi per la preservació "dels elements festius i culturals propis" i per la generació de nou contingut per a les festes de la població, "sempre d'acord amb els principis de respecte, diversitat, tradició i estima pel territori".

La moció pretén crear un nou reglament que en canalitzi la participació dels diferents grups i entitats del municipi, fent-los partícips del procés d'elaboració de la programació cultural i de la creació i desenvolupament d'activitats festives al municipi, "puntuals o periòdiques".

El regidor de JxBerga Marc Marginet ha explicat que el propòsit és "potenciar" la participació ciutadana en la confecció d'un calendari festiu complert i variat. "És una proposta oberta que animem a treballar, no volem deixar fora cap festa, sinó incloure-les totes", ha afirmat Marginet. "La Patum és un cas especial que té la seva pròpia lògica i el seu patronat, però l'organització de la resta va una mica de qualsevol manera, la voluntat és, de moment, començar-ho a organitzar i ordenar amb una comissió que impliqui les diferents entitats i tingui unes reunions periòdiques, perquè es pugui gestionar tot amb molta més previsió", ha puntualitzat el regidor de Junts per Berga. "Volem implicar la ciutadania en la programació, la difusió i la participació a les festes i activitats culturals", ha dit Marginet.

Per constituir la comissió, Junts per Berga proposa encarregar als tècnics municipals una proposta de reglament, que n'haurà de recollir les funcions i haurà de ser aprovada per ple. "Tenim constància que aquesta és una eina que es fa a servir a diversos municipis, tant del Berguedà com d'altres comarques. És un element potent, que vehicula la participació ciutadana, que fa que puguem programar més fàcilment a un any vista les diferents festes", ha indicat Marc Marginet. "És evident que a Berga, ara mateix, el Carnestoltes gaudeix d'un molt bon moment de salut, però es pot treballar en altres festes que ho necessitin, la Carlinada, els Bolets, els Elois, etcètera", ha apuntat.

Un dels propòsits és aconseguir "fomentar el sentiment de pertinença al municipi, a través de les diferents activitats festives". 

El reglament, tal com el proposa la moció, recollirà la composició de la comissió de festes, "garantint la presència com a mínim de la regidora de Festes, d'un regidor de cada grup municipal i el tècnic o tècnics de l'àrea de Cultura". També inclourà la presència "d'un representant de cadascuna de les entitats de cultura popular del municipi, de dos representants de les entitats esportives i dos representants del teixit musical del municipi, a més dels representats que es considerin oportuns i que aquest reglament prevegi, vetllant principalment per la representació de la infància, joventut i tercera edat". En cap cas, la participació en la comissió serà retribuïda.

"No venim a imposar un model, sinó a proposar que es treballi per desenvolupar aquesta comissió i el seu reglament, perquè puguem funcionar de manera molt més organitzada i potent, i enfocant-nos molt més en la ciutadania", ha afirmat Marc Marginet. "Per exemple, en la cavalcada de Reis, es va anar una mica a última hora, però si tu tens una comissió de festes on hi ha totes les entitats culturals, aquests processos seran molt més fàcils de gestionar", ha expressat Marc Marginet. "Que es gestionin les festes i el calendari cultural des d'un lloc on tothom pugui ser interlocutor", ha afegit. 

El principal grup de l'oposició demana també "que es reservi una partida pressupostària concreta i independent per tal de garantir el funcionament de la comissió de festes". 

Implicar la ciutadania

Des de Junts per Berga, es creu que les actuacions de l’Ajuntament de Berga, i molt especialment en l’àrea de festes i cultura, "no poden dur-se a terme unilateralment per part de l'administració, sinó que cal que s'impliqui al conjunt de la ciutadania de manera efectiva i cooperadora". Marc Marginet ha defensat que "cal potenciar una major participació ciutadana, com a element enriquidor i que fomenta la implicació de la gent en els processos de presa de decisions".

"Una major vinculació de la societat berguedana en la gestió de les seves activitats festives pot afavorir la creació de nous elements culturals i festius nascuts des de la pròpia ciutadania", argumenta la moció.  
Arxivat a