Puig-reig uneix esport, natura i patrimoni cultural en una cursa de muntanya amb identitat pròpia

La Pugo Regis Trail, que impulsa el CquiE per primera vegada, obre el calendari de curses de la flamant Copa Trail Running Berguedà 2020 el diumenge 15 de març

02 de març del 2020
Actualitzat el 03 de març a les 9:13h
La Pugo Regis Trail és la nova cursa de muntanya de Puig-reig.
La Pugo Regis Trail és la nova cursa de muntanya de Puig-reig. | Pilar Màrquez Ambròs
La Pugo Regis Trail és la nova cursa de muntanya de Puig-reig. La proposta s'inclou en la flamant Copa de Trail Running Berguedà que compta amb un calendari d'un total de 8 curses que transcorreran els pròxims mesos per la comarca, algunes de molt arrelades com la Berga Trail, la Berga-Rasos-Berga o la Trail del Moixeró. 

La primera prova de la Trail Running Berguedà 2020 en celebrar-se serà la cursa de Puig-reig, el proper diumenge 15 de març. 

La versió puntuable de la Pugo Regis Trail serà de 25 km i 1.030 metres de desnivell. També hi haurà la versió de 15 km i 600 metres de desnivell i, a més a més, es faran curses infantils. 

La prova esportiva puig-reigenca s'estrena com una oportunitat per descobrir el Baix Berguedà i el seu terreny, "amb un itinerari 100% de corriols ràpids i tècnics, per gaudir d'una experiència única", segons ha explicat Pau Ventura, encarregat de Comunicació de la Pugo Regis. L'itinerari aspira a mostrar el patrimoni cultural i natural del Baix Berguedà. Per això, se n'ha vinculat el nom als templers, ja que "aquesta és una zona on estan molt arrelats i hem volgut que fossin part de la identitat d'aquesta cursa", ha afegit Ventura.
 
"Des del Centre Quitxalla Excursionista (CquiE) de Puig-reig ens vam adonar que molta gent del poble anava a córrer, però hi anaven una mica escampats. Vam pensar que valia la pena agrupar tota aquesta gent i, ara dins del grup, som molta colla, els que fem entrenaments diversos dies a la setmana", ha apuntat el president de la secció de Muntanya i Escalada del CquiE, Ramon Santasusana.

"Ara intentarem consolidar la nova proposta, una nova cursa de muntanya, sota el paraigua del CquiE. Conjuntament amb 7 pobles més de la comarca, participarem, a més, en aquesta copa del Berguedà que pensem que és un al·licient més per fer esport i conèixer el territori", ha subratllat Santasusana. 
 

La Pugo Regis Trail, la nova cursa de muntanya de Puig-reig, s'ha presentat a la Sala aquest divendres. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Al Baix Berguedà ja hi havia tradició de curses de muntanya. Fa uns 15 anys s'organitzaven maratons de mitja muntanya, en col·laboració amb grups d'Osona.

La prova vol recuperar aquest tipus d'iniciatives i reivindicar les tradicionals curses que abans s'organitzaven des dels pobles i on tothom se sentia com a casa. "Actualment són empreses privades les que organitzen una majoria de curses de muntanya", ha explicat Pau Ventura. "Volem reivindicar el Baix Berguedà, una zona menys coneguda pel que fa a curses de muntanya: Potser no hi ha grans desnivells, però sí un veritable trenca-cames amb baixades i pujades dures, és un terreny molt exigent", ha apuntat Ventura.  

Les inscripcions estaran obertes fins el 12 de març a la nit. En cas que no s'hagi omplert el màxim estipulat de 300 corredors, el mateix dia 15 de març encara serà possible inscriure-s'hi. La cursa arrencarà a les 9 del matí del Castell de Puig-reig "com a símbol templer", i  acabarà a la plaça Nova per tal de finalitzar al bell mig de la població.

De la Pugo Regis Trail hi haurà un format infantil, i per aquest motiu s'han preparat recorreguts de diferents nivells, per tal d'atraure les futures promeses. 

"Estem molt contents que la cursa formi part de la copa, ja que ambdues són de nova creació. La copa el que fa és aplegar moltes de les curses amb molt de pes històric al Berguedà i aglutinar-les en un sol calendari que és molt potent", han coincidit Pau Ventura i Ramon Santasusana.

En la presentació de la nova cursa, que s'ha celebrat divendres a la Sala, també hi han pres part altres membres de l'organització de la Pugo Regis com Eva Rodríguez o Carles Corominas, i integrants dels Templers de Puig-reig, així com el regidor d'Esports, Cristian Pérez.

Bona resposta d'inscripció

Pau Ventura ha avançat que, de moment, estan tenint una bona resposta per part de la gent aficionada a l'esport. "Ja estem a punt d'arribar al centenar d'inscrits i encara falten quinze dies per a la celebració de la prova. A més, hi tenim gent de fora, del Barcelonès i dels Vallesos", ha apuntat Ventura.

No hi faltaran corredors de renom del territori com la berguedana Judit Franch o els bagencs Lluís Ruiz o Josep Roset. Així mateix, clubs com els Mountain Runners del Berguedà i els Desmunta Marges ja han assegurat la seva participació, així com, per descomptat, el CquiE Trail de Puig-reig. També hi haurà clubs de Badalona, de Mataró, del Vallès Occidental, entre altres. 

El regidor d'Esports ha explicat que l'Ajuntament de Puig-reig hi col·laborarà aportant-hi un pressupost d'uns 1.000 euros.  

El preu d'inscripció de la cursa és molt assequible, a partir de 12 euros (curta) i 16 euros (llarga). Un euro de cada inscripció anirà a benefici de l'associació Sense Por, que porta a terme activitats a favor de la lluita contra el càncer i el Parkinson. 
Arxivat a