Berga reunirà comparseria femenina popular d'arreu del país per segon any consecutiu

L'Ajuntament de Berga i la Bauma dels Encantats no tanquen la porta a proposar que en properes edicions s'hi puguin afegir elements de la Patum, malgrat reconèixer-ne la dificultat

02 de març del 2020
Actualitzat a les 14:42h
Presentació de la segona Trobada de Comparseria Femenina Popular a Berga.
Presentació de la segona Trobada de Comparseria Femenina Popular a Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
La Bauma dels Encantats, juntament amb l'Ajuntament de Berga, organitza aquest proper dissabte, 7 de març, la segona trobada de Comparseria Femenina Popular en el marc del Dia Internacional de la Dona que se celebra l'endemà, el 8 de març. L'entitat cultural berguedana i el consistori de la ciutat han decidit tornar a muntar l'acte "vist l'èxit de participació de l'edició anterior", segons han explicat aquest dilluns en roda de premsa. La presidenta de la Bauma, Elisabet Casals, així com el també membre de l'entitat, David Tristany, i la regidora de Festes de Berga, Roser Valverde, han presentat el programa de la nova edició aquest dilluns al matí.

Segons ha explicat Elisabet Casals, tota la imatgeria de les diferents colles participants són personatges femenins "històrics i característics de la cultural popular catalana" que han representat en els seus municipis un paper important en la vida quotidiana o en el teixit associatiu. Per tant, segons Casals, és fonamental "destacar-ne el valor". 

La trobada s'iniciarà a les 5 de la tarda amb la plantada de colles participants i un berenar popular a la plaça dels Països Catalans. A les 6 de la tarda, es donarà el tret de sortida del recorregut de la cercavila amb un itinerari que començarà a la plaça dels Països Catalans i seguirà pel carrer del Roser, la plaça de la Creu, la plaça de les Fonts, la plaça de Sant Joan, el carrer Ciutat, la placeta Ciutat, el carrer de la Mare de Déu dels Àngels, fins a arribar a la plaça de Sant Pere. Al final de l'itinerari, es farà una ballada conjunta i l'organització entregarà uns records a cadascuna de les colles. Està previst que l'activitat finalitzi pels volts de les 8 del vespre. 

A banda de la imatgeria femenina de la Bauma, la geganta Gosolana i la nana Doña Blanca, la trobada comptarà amb la participació d'una desena de colles, que sumaran una vintena d'elements, majoritàriament gegantes i nanes. Hi prendran part el Grup de Geganters i Gralleres d'Oliana, els Caparrots de Sant Cugat del Vallès, els Geganters de Sant Cugat del Vallès, els Geganters i Grallers de la Llacuna, els Geganters de l'Esquirol, els Geganters de Sant Joan de Vilatorrada, els Geganters de Puig-reig, els Geganters de Sant Feliu de Llobregat, la Colla Gegantera de Guixers i el Gall de Paret del Vallès, que malgrat que no és pròpiament un element de comparseria femenina, sí que està portat exclusivament per dones. Durant aquesta setmana s'acabaran de tancar les confirmacions de les colles participants. 

També es comptarà amb la participació de la Banda de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB) que amenitzarà el recorregut del passacarrers. 

La Bauma dels Encantats, amb aquesta iniciativa, vol sumar-se al Dia Internacional de les Dones Treballadores, amb una trobada de comparseria femenina gairebé de les úniques que se celebren arreu de Catalunya. Per aquest motiu, des de l'entitat cultural, animen a tota la ciutadania a sortir al carrer i a participar de la trobada. 

La regidora Roser Valverde ha valorat satisfactòriament que es pugui tornar a celebrar aquesta trobada per donar major rellevància a la comparseria femenina d'arreu del país. "Entenem que la cultura popular és un món que sempre ha estat molt masculinitzat i, per tant, poder posar l'accent a la presència de la comparseria femenina i de les dones que la ballen, per nosaltres és molt positiu", ha explicat Valverde. 
 

Roda de premsa de presentació de la segona Trobada de Comparseria Femenina. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Berga participarà, com a Patum, en una jornada d'estudi a Granollers sobre gegantes i diablesses

Amb aquest convenciment, l'Ajuntament de Berga participarà a Granollers, el 19 de març, a la Jornada professional d’estudi "Gegantes i diablesses: trencant estereotips sexistes en la cultura popular", organitzada pel Departament de Cultura i Roca Umbert Fàbrica de les Arts. "Hi participarem com a Patum, per tant, per nosaltres és important posar sobre la taula la visibilitat de la dona a la cultura popular", ha dit Valverde.

En aquest sentit, i qüestionats pels periodistes, tant la regidora Roser Valverde com la presidenta de la Bauma, Elisabet Casals, no han tancat la porta en proposar la participació d'elements de la Patum en properes edicions de la trobada de comparseria femenina a la ciutat, si bé s'han mostrat molt prudents "per no aixecar expectatives"; i han reconegut que és una qüestió complicada per la singularitat d'una festa estretament lligada als cinc dies de Corpus. 

"Penso que si anem picant pedra per visualitzar la comparseria femenina, es pot obrir la porta a què la Patum, la Patum Infantil, la Patum de la Pietat..., també puguin ser-hi", ha considerat la regidora. "És complicat perquè costa imaginar-ho fora de Corpus", ha admès Valverde. 

"Tenim plantejat de proposar-ho, demanar que surtin a la plantada en properes edicions, però sabem que s'ha de fer un tràmit molt més llarg per aconseguir-ho, potser de cara a una tercera edició plantejarem que si més no hi hagi aquesta visualització de les gegantes, les nanes, l'Àliga i, per què no, les Maces", ha dit Elisabet Casals. 

L'any passat va haver-hi participació de la Patum de la Pietat, malgrat que aquest any no s'hi afegiran per "qüestions logístiques", ha matisat David Tristany. 
Arxivat a