«Llibertats perdudes»: Dos berguedans participen en una exposició solidària a benefici d'Open Arms

La mostra inclou cinquanta-vuit imatges de fotògrafs com Samuel Aranda, Kim Manresa, Joan Guerrero i Anna Bosch, entre altres, acompanyades de textos de representants de la societat civil

27 de febrer del 2020
Actualitzat a les 18:49h
Lluís Torner ha posat unes paraules a una imatge de Domènec Umbert.
Lluís Torner ha posat unes paraules a una imatge de Domènec Umbert. | Domènec Umbert / Catalunya Mirades Solidàries
"Estem vivint la Tercera Guerra mundial. No és contra països, és contra els drets humans. No és lluita a les trinxeres sinó a les fronteres. Som la resistència". Aquest és el text manuscrit d'Òscar Camps, el fundador i director de l’ONG Open Arms que acompanya la fotografia de José Colón, una de les 58 fotografies de l'exposició Llibertats perdudes que s'inaugura aquest dijous, a dos quarts de 8, a la Galeria Valid Foto BCN de Barcelona. 
 
Una trentena de fotògrafs i prop de 60 representants de la societat civil, entre els quals els berguedans Dolors Clotet i Josep Torner, han unit les seves mirades en una exposició conjunta que vendrà les fotografies a benefici de l'ONG Open Arms. Llibertats perdudes és la primera mostra de Catalunya Mirades Solidàries, una associació sense ànim de lucre que promou la solidaritat i la defensa dels drets humans a través de la fotografia. L'exposició vol cridar l'atenció sobre la vulneració i el retrocés de drets fonamentals. 
 
La mostra inclou cinquanta-vuit imatges de fotògrafs com Samuel Aranda, Kim Manresa, Joan Guerrero i Anna Bosch, entre altres, acompanyades de textos de representants de la societat civil com el president d'Òmnium Jordi Cuixart, el pintor Miquel Barceló, l'alcaldessa Ada Colau, el director de cinema Cesc Gay, la periodista Lídia Heredia o la xef Carme Ruscalleda, entre els quals s'inclouen els dos berguedans: la periodista de Regió7 Dolors Clotet, que afegeix una reflexió del seu puny i lletra a una fotografia de Pilar Cortés, i el director de l'Institut de Ciències Fotòniques, Lluís Torner, que posa unes paraules a una imatge de Domènec Umbert. 

Els autors dels textos són persones vinculades al món de les arts, les ciències, la judicatura, el periodisme, el sindicalisme, l'empresa, la política, l'activisme, la solidaritat o l’ensenyament. I hi escriuen paraules de denúncia, expressions de desig o d’esperança, de vegades irònics, de vegades més literaris o poètics.

Catalunya Mirades Solidàries és una associació sense ànim de lucre creada ara fa dos anys per un grup de fotògrafs amb inquietud social i amb un especial èmfasi en la pobresa, la crisi climàtica, la violència de gènere, el racisme i la vulneració dels drets dels infants i dels immigrants. La mostra Llibertats perdudes recull la preocupació del col·lectiu pel retrocés en els drets fonamentals i la regressió per l’aprovació de lleis que retallen la llibertat d'expressió i de reunió o de sentències que criminalitzen la protesta pacífica.

La periodista berguedana Dolors Clotet ha afegit una reflexió del seu puny i lletra a una fotografia de Pilar Cortés. Foto: Pilar Cortés / Catalunya Mirades Solidàries