Juli Gendrau dubta que l'Ajuntament necessiti un hotel com el Berga Park

L'alcalde sortint deixarà l'Ajuntament sense poder de resoldre les concessions d'Inberga Tur i Ràdio Berga

Aida Morales
30 de març del 2015
Actualitzat el 31 de març a les 12:54h
Acte de balanç de legislatura de Juli Gendrau
Acte de balanç de legislatura de Juli Gendrau | NacióBerguedà

Acte de balanç de legislatura amb Juli Gendrau Foto: NacióBerguedà


“La feina està encarrilada, però s'ha d'arrodonir”. Amb aquestes paraules ha definit l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, la seva etapa com a batlle de la capital berguedana durant els darrers vuit anys. Ho ha fet en una concentrada entrevista de més d'una hora i mitja, en què tots els mitjans de la comarca, conjuntament amb la delegació a la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya i la ciutadania, l'han interrogat. 

Després d'una legislatura llarga, complicada i marcada per la crisi econòmica, Gendrau ha repassat bona part, si no la majoria, de temes oberts o que s'estan tancant. Entre aquests, el conflicte per les concessions d'Inberga Tur, Ràdio Berga i el Tossalet, tres projectes que, segons ha confirmat, previsiblement heretarà el nou alcalde. En el cas d'Inberga Tur, Gendrau ha volgut deixar clar que és una concessió que no va plantejar el seu equip de govern, tot i que sí que s'ha vist obligat a gestionar. D'altra banda, ha afirmat que, si no hi ha hagut cap acord, és perquè no s'ha trobat cap solució tècnica, tot i que aquesta es podria fer efectiva abans d'acabar la legislatura, ja que hi ha voluntat. Amb tot, però, i quan el conflictes se solucioni, ha dubtat que Berga necessiti un hotel com el Berga Park. 

“Jo no sé si l'Ajuntament ha de tenir un hotel”, ha declarat, i ha afegit: “És una reflexió que el consistori s'haurà de fer quan en tingui disponibilitat”. En aquest sentit, Gendrau ha recordat que l'Hotel Berga Park es va tirar endavant a causa de la manca hostalera de la ciutat però que, a hores d'ara, ja hi ha molts altres establiments que garanteixen aquest tipus d'oferta. Una situació, no obstant això, que no ha vist comparable amb la de la piscina pública el Tossalet, que ha assegurat que sí que és necessària. En aquesta mateixa línia, l'empresari berguedà propietari del Berga Resort, Joan Barniol, ha volgut intervenir, recriminant a l'alcalde que rescindeixi la concessió amb la Federació Catalana de Natació. Davant d'això, Gendrau ha contestat que la Federació marxarà però que, si algú la vol gestionar, l'Ajuntament li cedirà "amb els ulls tancats", sense modificar el contracte. 

 
Pel que fa a Ràdio Berga, ha assegurat que la ciutat s'ha de “replantejar” aquest servei públic i quin model de ràdio s'ha d'impulsar. No obstant això, ha mantingut que serà un conflicte que no se solucionarà aquesta legislatura ja que, com que està judicialitzat, tot s'està fent amb molta “precaució”. 

Davant de tot això, l'actual batlle ha volgut donar tot un seguit de recomanacions a l'alcalde entrant, tant sigui de Convergència i Unió (CiU) com de qualsevol altre partit. “Ha de buscar la voluntat de col·laborar i no de competir”, ha afirmat, tot i que moltes vegades se sentirà sol: “La solitud de l'alcalde, hi és”. 

Turisme i Casa de la Patum

Pel que fa al turisme, Gendrau ha volgut destacar la Destinació Turística Familiar i la marca Berga com dos dels pilars fonamentals d'aquesta promoció. En aquest punt, ha posat de manifest els avenços que s'estan portant a terme per dinamitzar Queralt, així com diversos projectes com la restauració dels safareigs, la Patum Invisible o la remodelació dels cartells d'un Tomb per Berga. No obstant això, també ha precisat que la promoció turística de la ciutat és una ambició que han de realitzar conjuntament institucions públiques i privats. 

 
Quan ha parlat de la necessitat de buscar equipaments condicionats, però, ha sorgit la problemàtica del Centre d'Acollida Turística (CAT), situat a l'entrada Berga centre i inutilitzat des de fa anys. Sobre aquest equipament, l'alcalde ha assegurat que va ser un projecte de “quan les vaques anaven grasses” i ha dubtat que, en un temps immediat, se li pugui donar utilitat. 

El que sí que ha promès en un termini més o menys proper ha estat la Casa de la Patum, un projecte llargament reivindicat per la ciutadania de Berga, tot i que menys que Queralt, ha precisat. Sobre aquest, ha declarat que està subjecte a la disponibilitat de tresoreria de la Generalitat de Catalunya, però que espera que es pugui tirar endavant aviat, ja que aquesta s'està solucionant. 

Al llarg de la seva intervenció i de les múltiples preguntes de ciutadans i mitjans, Gendrau ha repassat molts altres aspectes com la situació del cinema de Berga, el Pla de Barris, l'estat del carrer major o el futur de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé. “Nosaltres hi hem dedicat els millors anys de la nostra vida”, i ha finalitzat: “I els hem dedicat al servei de la ciutat”. 
Arxivat a