Berga suprimeix els aparcaments a la plaça de Sant Pere

Aquest és un primer pas d'una actuació que ha de finalitzar amb la instal·lació de càmeres a les diverses entrades del barri vell per permetre la circulació només a veïns i vehicles de càrrega i descàrrega

27 de febrer del 2020
Actualitzat a les 12:47h
La brigada municipal en el moment de col·locar les noves jardineres.
La brigada municipal en el moment de col·locar les noves jardineres. | Pilar Màrquez Ambròs
A partir d'aquest dijous ja no es pot aparcar a la plaça de Sant Pere. Berga tindrà a partir d'ara una plaça de Sant Pere lliure de cotxes i pensada per als vianants, tal i com havia proposat l'equip de govern de la CUP ja en campanya electoral. A primera hora del matí la brigada de l'Ajuntament de Berga ha eliminat les places d'aparcament de zona blava que hi havia i hi ha posat bancs i unes jardineres noves. Aquest és un primer pas d'una actuació que ha de finalitzar amb la instal·lació de càmeres a les diverses entrades del barri vell per permetre la circulació només a veïns i vehicles de càrrega i descàrrega. 

El regidor de Mobilitat, Eloi Escútia, i el d'Urbanisme, Aleix Serra, han explicat que l'objectiu de l'actuació és "revertir els espais urbans per donar prioritat als ciutadans i a les seves relacions socials", en comptes de prioritzar "el vehicle privat". "Per això, hem creuat aquest llindar que és eliminar els aparcaments d'un dels elements més emblemàtics de la ciutat, com és la plaça de Sant Pere", ha defensat Eloi Escútia. 
 
La mesura, que va avançar NacióBerguedà a principi de desembre, compta amb el suport dels comerciants de la zona. Tal com ha afirmat les darreres setmanes el president de l'entitat, Xavi Orcajo, des de Berga Comercial creuen que "la gent compra més en aquelles zones on pot passejar tranquil·lament". 

Aleix Serra ha ratificat, en aquest sentit, que aquesta és una actuació que havien demanat els botiguers, perquè "està vist que quan es propicia que la gent camini pel carrer, això afavoreix al comerç i a les relacions socials".

Per la seva banda, Eloi Escútia ha indicat que l'acció suposa el tret de sortida "al canvi que ha de fer la ciutat per propiciar aquests espais de relació socials, limitant l'ocupació de l'espai urbà per part dels vehicles". El regidor de Mobilitat ha recordat que fins ara ja s'havia fet "alguna petita actuació" a la ciutat: eliminant espais d'aparcament a les Estaselles, i "fent que la mobilitat a peu fos més segura i adient", o "propiciant més espais pels ciutadans a la placeta de la Font del Ros".
 

La brigada municipal a la plaça de Sant Pere, aquest matí. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La plaça de Sant de Pere era fins ara un espai on gairebé sempre podien aparcar cotxes, amb excepció del període de Patum. "Es tracta d'una anomalia pràcticament a nivell de Catalunya. En una majoria de poblacions no et trobes amb aquesta situació de vehicles a la plaça emblemàtica, o just davant de l'ajuntament. Era molt important tornar a donar pes als vianants a la plaça", ha apuntat el regidor d'Urbanisme. 

Serra ha detallat que, en els propers mesos, es farà una actuació de col·locació de càmeres videovigilància. Aquests aparells llegiran les matrícules dels cotxes que entrin al barri vell, i així tindran prioritat per accedir-hi els botiguers i els veïns i veïnes. La resta podran ser sancionats. "No volem perjudicar de cap manera la gent que viu al barri vell, al contrari", ha exposat Aleix Serra. La intenció és "ser molt flexible" per concedir autoritzacions "per a transports que hi necessitin accedir puntualment", ha assegurat aquest regidor. El sistema encara s'està estudiant. Les càmeres s'instal·laran als accessos al carrer Balmes però també a la resta d'entrades del barri vell, com per exemple, al carrer d'accés al Mercat Municipal.

La plaça Doctor Saló 

Una de les intencions és alliberar, també de vehicles, la plaça Doctor Saló, amb excepció d'una càrrega i descàrrega "de temps molt limitat" i, ara per ara, dels vehicles policials.

"Aquests últims tenen una mica més de complexitat perquè el protocol de la Policia Local requereix una sèrie d'elements, com mantenir-los controlats amb càmeres de seguretat i possibilitar el trasllat efectiu d'un detingut des del vehicle fins a les instal·lacions. Haurem de veure com es pot ajustar perquè en algun moment això ens permeti alliberar la plaça d'aquests vehicles", ha concretat Eloi Escútia. 
 
Un descompte del 70% en zona blava

L'Ajuntament de Berga, que s'ha reunit amb els veïns i veïnes les darreres setmanes per explicar la mesura i evitar neguits, oferirà descomptes del 70% als residents de més a la vora de la plaça en la zona blava de la Ronda Moreta, la plaça Viladomat i el passeig de la Indústria. Aquests descomptes poden habilitar-se a les oficines de BRG Progrés, a la plaça Maragall. 
Arxivat a