Tres poblacions del Berguedà instal·laran plaques fotovoltaiques als seus equipaments públics

La Diputació de Barcelona inicia el projecte d’instal·lació de plaques fotovoltaiques en 37 municipis de la província, tres dels quals són de la comarca

27 de febrer del 2020
Plaques fotovoltaiques a la piscina municipal de Sant Julià de Cerdanyola
Plaques fotovoltaiques a la piscina municipal de Sant Julià de Cerdanyola | Axel Lapuerta
Gironella, la Pobla de Lillet i Sant Julià de Cerdanyola són els tres municipis del Berguedà que han optat a la convocatòria d’energies renovables per instal·lar plaques fotovoltaiques d’autoconsum en terrats d’equipaments públics. El projecte, que ha estat iniciat per la Diputació de Barcelona, té l’objectiu de reduir els consums energètics dels equipaments públics, rebaixar les emissions de GEH i disminuir la despesa per la compra d’energia elèctrica.

El projecte, dotat amb un milió d’euros i finançat al 50% per fons FEDER i l’Àrea d’Acció Climàtica, comporta la col·locació de plaques fotovoltaiques d’autoconsum, amb una potència mitjana de 14,5 kW, en centres d’equipament. Els ajuntaments dels tres municipis berguedans estan treballant amb el projecte que ha iniciat la Diputació de Barcelona. Així ho han assegurat els seus alcaldes en declaracions a NacióBerguedà.  

En el cas de Gironella, les plaques fotovoltaiques s’instal·laran a la biblioteca municipal. “Les plaques que s’instal·laran equivaldran a una potència de 15 kW. Això ens permetrà que els dies que faci sol puguem prescindir del consum d’equips de climatització”, assenyala l’alcalde de Gironella, David Font. En aquesta línia, Font exposa que aquesta actuació suposarà un “gran estalvi” per al consistori.

“Tenim previst, d’entrada, ubicar les plaques fotovoltaiques al pavelló, però estem pendents que el regidor de Medi Ambient, entès en la matèria, ho confirmi, ja que tenim dubtes de si la ubicació on volem col·locar-les és la correcta. Això es deu a la coberta que presenta l’equipament”, assegura l’alcalde de la Pobla de Lillet, Enric Pla.

L’alcalde de Sant Julià de Cerdanyola, Agustí Elías, ha explicat que el consistori instal·larà les plaques fotovoltaiques a la piscina municipal. Des de l’ajuntament, que estan treballant amb el projecte, preveuen que l’actuació es porti a terme de cara a la tardor vinent, afegeix Elías.

Bases i terminis de la convocatòria

La resolució de la convocatòria, oberta als municipis de menys de 20.000 habitants, s’ha donat a conèixer recentment als 37 municipis que hi opten. En aquest context, la Diputació de Barcelona estableix que els projectes hauran d’estar redactats al juliol d’aquest any. Llavors, els municipis disposaran d’un termini de 12 mesos per a la seva execució i posada en funcionament. 

El projecte comporta la licitació de cadascuna de les instal·lacions, la formació dels tècnics municipals encarregats del seu funcionament, així com tramitació i legalització per ser donades d'alta per a la generació elèctrica.
Arxivat a