Festes

L'adeu de la Reina Carnestoltes fa un repàs a Berga: Des del «rococó cremat» de la farinera a la «perla» del Sindicat

Una comitiva de ploraneres vetllen el mort i la Penya Boletaire reparteix prop de 50 quilos de sardines

per Pilar Màrquez Ambròs , Berga, 26 de febrer de 2020 a les 20:25 |
Comiat de la Reina Carnestoltes. | Pilar Màrquez Ambròs
Plors histriònics i exagerats per l'adeu de la Reina Carnestoltes a Berga després de gairebé una setmana de disbauxa. Aquest dimecres s'ha fet l'enterrament del Carnestoltes i la tradicional sardinada a la plaça del Forn de la ciutat. El Notari de Madrona, "un notari que acollona", segons la seva mateixa definició, ha llegit el testament, guarnit de càrrega irònica i s'ha fixat en la conservació d'alguns carrers i edificis de la ciutat. 
 

La festa, per acomiadar la disbauxa, s'ha acompanyat aquest 2020 del primer concurs de plonarers i plonareres i de l'entrega de premis de la rua i del ball de disfresses, així com de la crema del Carnestoltes i de la ja habitual sardinada, a càrrec de la Penya Boletaire, que ha repartit prop de 50 quilos de sardines entre un públic nombrós. Tot plegat ha tingut lloc després de la Vetlla de la Sardina a l'Ajuntament de Berga i d'una musicada cercavila pels carrers amb una comitiva de ploraneres i els gegants i nans de la Bauma dels Encantats. Avui també s'ha estrenat el Llibre d'Honor que recull les signatures dels representants de les comparses guanyadores de la rua. 

El testament de la Reina del Carnestoltes, que ha llegit el Notari de Madrona, ha fet referència a la decoració carnavalesca del Carrer Major, per tot seguit disparar contra els problemes que pateix la zona la resta de l'any amb les caques de gos i l'incivisme. "No m'estranya, si teniu a aquesta alçada l'inodor (perquè per Carnaval s'han col·locat tapes de vàter als fanals del carrer com a part de la disbauxa), que el carrer sigui tan ple de merda. Quina angúnia, Déu meu Senyor. Si és pitjor que un camp de mines!", ha deixat anar el peculiar notari. "Que no pots ni donar un pas sense el risc de trepitjar l'excrement d'un pobre gos condemnat a viure amb un amo que, en no recollir-ho, demostra que és més animal que ell", ha exclamat. 

 

Una de les ploraneres del Carnestoltes. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"El primer que ara em ve al cap, el que més admiració m'ha despertat, i pel que vull felicitar de tot cor l'excel·lentíssim ajuntament, per l'esforç de conservació que, segur, els ha costat, és la ruta per la qual va transitar la rua de dissabte", ha ironitzat. I és que, de la rua del Carnestoltes, el que més ha cridat l'atenció, segons el testament, ha estat la "meravella" d'itinerari: "ple d'edificis sensacionals dignes de les guies de turistes més preuades". "

"Deu ser per això que cada divendres Berga es col·lapsa de pixapins delerosos de cultura que volen veure amb ulls propis, i en primera persona, el modernisme de l'Hotel Queralt, l'estil neoclàssic de l'antic Banesto i de tots els darreres de la Plaça de les Fonts i el Carrer Verdaguer, l'avantguardisme de la Telefònica i de la General, el toc vintage del Mercat Municipal, el rococó socarrat de la Farinera, el gòtic tardà dels darreres de l'Ateneu i de l'Hospital Vell, o la perla del renaixement que és el Sindicat que presideix la Plaça Viladomat", ha apuntat el notari.

"No sé per què han anat a fer l'Horrorland allà dalt a la Tèrmica, fent, com fa, moltíssima més por, la pobre Ronda Moreta", ha estat una de les frases que més riallades ha generat. 
 

La crema del Carnestoltes. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Estripant a tort i a dret, com és ben habitual el Dimecres de Cendra, també han rebut la mateixa Bàrbara Trash, que ha personificat la Reina del Carnestoltes d'enguany, "una criatura preciosa, pura, dolça i virginal, la nova patrona d'aquesta vostra terra tan antiga, i secular a qui no pot comparar-se ni la Made de Déu de Queralt", i les comparses de la rua.

D'una, el notari ha dit que "quan la vaig veure el primer cop, saludant a la gentada des del balcó de l'Ajuntament, la vaig confondre per la Venti", però "vaig descobrir que, si al barret hi duia unes plomes, entre cames hi tenia una plomada". També ha aprofitat l'avinentesa per recordar un nom "tan genitalment masculí" com el que té la pròpia ciutat de Berga.

De les comparses, n'ha fet una bona repassada, entre les rialles del públic. "L'Aladdin amb un camell més gran que els que hi ha per aquí al Lledó. Aquell era fet de flors, preciós! Aquests d'aquí al costat són més de fulles i altres derivats", ha avisat.

"També vaig veure un pop molt gros, amb una colla de nois vestits de gamba i de noies que encara ara no he entès de què anaven disfressades. Eren grans d'arròs? Podeu dir-me malalt, però jo, entre tanta cigala, vaig pensar que eren almejes a punt de fer una mariscada", ha dit. 

No se n'ha escapat cap. Des dels xinesos i xineses de Vedruna (i no se n'ha estat de llançar una pulla petita al coronavirus) a les copes menstruals o als Brimo Heroes.

"Entre tanta hòstia gratuïta, em va entendrir la generació del 2002, la més joveneta de tots, que encara mantenen la romàntica il·lusió de salvar aquest món que, entre tots, ens estem carregant", ha considerat.
 

El Notari de Madrona, 'un notari que acollona'. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

La sardinada, a càrrec de la Penya Boletaire, a la plaça del Forn de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Cercavila amb els Gegants i Nans de la Bauma dels Encantats, vestits apropiadament de dol. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Participació