Montse Venturós valora que el traspàs de l'hospital al CatSalut en blinda els serveis i «el caràcter 100% públic»

La creació de l'empresa Salut Catalunya Central culmina la integració de l'Hospital Sant Bernabé al Servei Català de la Salut

25 de febrer del 2020
Actualitzat el 26 de febrer a les 0:58h
L'Hospital Sant Bernabé de Berga (arxiu).
L'Hospital Sant Bernabé de Berga (arxiu). | Aj.Berga
L'Hospital Sant Bernabé de Berga gairebé ha culminat aquest dimarts la seva integració al Servei Català de la Salut (CatSalut) després que el Govern de la Generalitat de Catalunya hagi aprovat la creació de l'empresa pública Salut Catalunya Central, que gestionarà el centre hospitalari. En declaracions a NacióBerguedà, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, s'ha mostrat molt satisfeta amb el canvi de model de gestió de l’hospital a través de la creació d’aquesta empresa, malgrat que ha volgut recordar que avui és un dia "molt trist" per la ciutat i la comarca per la mort de l'escalador de 36 anys Xavi Batriu en un desafortunat accident al municipi de Cercs.

Venturós ha afirmat que la prioritat de l'equip de govern ha estat sempre garantir una sanitat pública i universal que havia perillat anys enrere. "Amb aquest acord assolim la fita històrica de poder garantir el servei hospitalari comarcal i el blindatge de tots els serveis assistencials que es presten avui dia, així com el manteniment de les condicions laborals dels treballadors i treballadores i la titularitat municipal de l'edifici", ha assegurat. 

L'alcaldessa ha afegit que "el procés del traspàs ha estat llarg i costós, però no hem defallit i hem destinat tots els esforços per fer-ho possible. Ara cal caminar cap a una integració sanitària pública a tot el territori del Principat de Catalunya". Es tracta, segons considera la mateixa Venturós, de l'objectiu més important aconseguit fins ara per l'equip de govern de la CUP, una fita que s'ha treballat intensament tant en el passat mandat com en l'actual. 

Ara s'obre un temps de transició i encara queda pendent una reunió amb la consellera de Salut, Alba Vergés, amb els responsables de la direcció i els caps de servei. Aquesta trobada s'hauria d'haver produït aquest dimarts però s'ha acabat posposant pel cas de coronavirus detectat a Catalunya. 

L'Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà formaran part del consell d'administració de la nova empresa per la qual cosa podran participar de les decisions que s'hi prenguin. Però, conjuntament amb els estatuts de l'empresa, també s'ha aprovat la creació d'un òrgan consultiu amb agents i entitats del territori. "És la primera vegada que tenim una empresa pública amb un consell consultiu tan ampli, que ens ha de donar garanties que el territori continuï tenint aquest pes en l'hospital", ha assegurat l'alcaldessa de Berga. Serà la mateixa empresa Salut Catalunya Central la qui gestionarà quines són les 25 persones que participaran d'aquest òrgan consultiu dins d'un ampli espectre de l'àmbit de la salut. Hi haurà persones vinculades a l'oncologia i a la salut mental però també amb implicació en el sector com Ginkgo, entre altres. 

"L'Ajuntament serà en aquest òrgan consultiu però, a la vegada, també serem a l'òrgan vinculant, al consell d'administració de l'empresa", ha incidit Venturós. 

Un traspàs que va anunciar-se el 2017

Amb la creació de la nova empresa, es tanca efectivament el procés de cessió de l'hospital iniciat formalment el 31 de juliol de 2017 quan el departament de Salut i l'Ajuntament de Berga van anunciar el traspàs de la gestió de l'equipament sanitari al CatSalut. En aquell moment es va establir ja un acord per realitzar la cessió d’usos de l'equipament basat amb tres premisses: "el manteniment del caràcter 100% públic de l'hospital, el manteniment de la cartera de serveis i de les condicions laborals del personal sanitari i la participació del territori en l'empresa pública a través d’un òrgan consultiu vinculat a l'hospital". 

"Recordo que la proposta que vam fer al conseller Comín en el seu moment va ser el desembre de 2016 i l'anunci que es faria el traspàs el juliol de 2017. Han passat ja tres anys, la veritat és que estem molt satisfets i molt contents perquè, a partir d'ara, tindrem garantit un hospital públic al 100% i això ens obre les portes a poder fer un munt de coses noves", ha dit Montse Venturós.

La posada en funcionament de l'empresa pública prevista inicialment per a l'1 de juliol de 2018 es va aturar a causa de l'aplicació de l’article 155, fet que va comportar la suspensió de l'autonomia catalana de forma temporal. L'Ajuntament de Berga va completar l'abril de 2019 els tràmits administratius necessaris per incloure totes les parcel·les edificades de l'hospital per realitzar-ne la cessió d'ús al govern català.

Garantir el servei a la residència Sant Bernabé

A partir d'ara, el consistori haurà de posar el seu focus en la Residència Sant Bernabé que queda en mans de l'òrgan municipal autònom que gestionava l'hospital, el patronat de la Fundació Benèfica de l'Hospital Sant Bernabé. "Vetllarem per la garantia del servei de la residència, perquè continuï sent públic i se centri en la dignitat de les persones", ha subratllat Venturós. El canvi de titularitat de l'hospital no afectarà l'equipament residencial ni modificarà les condicionals laborals del personal. 

L'alcaldessa ha assegurat que, des del consistori, també es podrà començar a treballar en temes la prevenció de la malaltia i a tot el que té a veure amb la salut local, "que és la feina que realment ens pertoca i que tenim moltes ganes de fer".

Queda garantit el manteniment del patrimoni de l'Ajuntament de Berga, ja que el traspàs de la gestió només contempla la cessió d'ús de l'equipament hospitalari. 

Avantatges en el model de gestió

L'acord d'aprovació del Govern català, que s'ha fet avui en junta de govern, suposa un canvi en la titularitat de l'hospital berguedà que deixarà de dependre administrativament del consistori. Això, segons ha emfatitzat l'equip de govern de Berga, comportarà una millora en la governança de l'hospital disposant d’una major solidesa econòmica i també agilitzarà els tràmits burocràtics a l'hora de relacionar-se amb la resta de proveïdors del Sistema de Salut de Catalunya. Així mateix, augmentarà la capacitat de generar nous serveis assistencials i la possibilitat d'atraure professionals.

El model de Berga és el mateix que s'ha aplicat a Reus i Móra d'Ebre amb la constitució de dues empreses públiques per gestionar l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus i el de Móra d'Ebre, que també estaven en mans municipals.
Arxivat a