El Govern crea l'empresa pública per gestionar l'Hospital Sant Bernabé

El traspàs de gestió al CatSalut blinda la tasca pública del centre sanitari

25 de febrer del 2020
Actualitzat a les 20:04h
Hospital Sant Bernabé de Berga (arxiu).
Hospital Sant Bernabé de Berga (arxiu). | HCSB
El Govern català ha aprovat aquest dimarts la creació de l'empresa pública Salut Catalunya Central per gestionar l'Hospital Sant Bernabé de Berga. La nova empresa serà 100% pública i dependrà del Servei Català de la Salut (CatSalut).

Un cop que el Govern ha pres aquest acord per la creació de l'empresa, els estatuts es publicaran al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i s'obrirà un període d'exposició pública. Així, l'empresa quedarà constituïda i a partir d'aquell punt ja podrà començar a treballar. L'acord té el vistiplau del departament de Salut, Vicepresidència, Economia i Hisenda i l'Ajuntament de Berga. 

El centre hospitalari depèn actualment d'un organisme autònom municipal, el patronat de la Fundació Benèfica de l'Hospital Sant Bernabé. En aquest sentit, el traspàs de gestió al CatSalut blinda la tasca pública del centre sanitari. 
 
El conseller de Salut Toni Comín va anunciar el canvi de gestió el 31 de juliol de 2017, però el procés es va endarrerir per l'aplicació del 155. La Generalitat tenia prevista per finals de desembre la creació de l'empresa, malgrat que llavors els tràmits es van retardar novament. 

Fins ara, l'hospital depenia i estava inclòs dins dels pressupostos de l'Ajuntament de Berga, i ara ho farà de la Generalitat de Catalunya. D'aquesta manera, deixarà de ser un centre públic que, no obstant, depèn d'un òrgan autònom municipal (malgrat que els ajuntaments no tenen competències en Salut en l'actual marc normatiu), per ser un hospital públic del Govern de la Generalitat. La modificació canvia un model que actualment arrossegava riscos i suposava una trava econòmica per al consistori berguedà.

L'empresa Salut Catalunya Central gestionarà el centre sanitari i el seu personal. També s'ha aprovat la la creació d'un òrgan participatiu amb agents i entitats del territori. 

Es tracta del mateix model que el Govern català ha aplicat a l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus i al de Mòra d'Ebre amb la creació de les respectives empreses públiques a finals de desembre. 
Arxivat a