La Generalitat destina 1 milió d'euros per incentivar el turisme a la Catalunya Central

Àngels Chacón ha anunciat que per aquest 2020, la Generalitat de Catalunya augmentarà en més d’un 50% els ajuts dels plans de foment territorial del turisme

Redacció
24 de febrer del 2020
Actualitzat a les 18:05h
La consellera de la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón
La consellera de la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón | ACN
La Generalitat de Catalunya augmentarà aquest 2020 prop d'un 50% els ajuts dels plans de foment del turisme, que passaran de tenir una dotació de 6 milions d'euros a 10. També es donarà prioritat als municipis més afectats pels aiguats del passat mes d'octubre i pel temporal Gloria. La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ho ha anunciat aquest divendres a Aitona (Segrià) on ha participat a la presentació dels 20 projectes que l'any passat van rebre aquests ajuts. Aquests plans estan finançats a partir dels ingressos de l'Impost sobre Estades en Establiments Turístics (IEET) i tenen com a objectiu donar suport al territori i fomentar el reequilibri turístic.

La Catalunya Central ha rebut l'any 2019 prop d'1 milió d'euros per millorar la competitivitat de les seves destinacions turístiques. Segons ha afirmat Àngels Chacón, acompanyada del director general de Turisme, Octavi Bono. 

En concret, a la Catalunya Central es van atorgar 400.000 euros al Foment del Turisme Cultural a la comarca del Berguedà, 400.000 euros al paisatge, tradició i cultural d'Osona i 192.334,64 euros a actuacions per al foment territorial del Turisme a la Vall de Lord. 
En general, a nivell de tot Catalunya l'any 2019 un total de 20 ens locals van rebre 6 milions d'euros en ajuts. Aquesta subvenció de la Generalitat facilitarà una inversió total de 16,7 milions d'euros. 
 
La convocatòria del 2019 va proposar com a actuacions subvencionables aquelles adreçades a promoure la millora paisatgística i la lluita contra la pol·lució i la contaminació visual. Els Plans del Foment del Turisme van subvencionar fins el 50% dels projectes presentats amb un màxim de 400.000 euros per actuació. 

Es tracta de projectes d'àmbit local que tenen com a objectiu crear o rehabilitat infraestructures i espais turístics; recuperar itineraris; millorar la senyalització o donar suport a algunes iniciatives turístiques, entre altres.
 
Els ajuts dels plans de foment augmenten un 50% respecte l'any passat
 
La principal novetat que presenta la convocatòria d'enguany és l'augment dels ajuts, que passa de 6 milions d'euros el 2019 a 10 milions d'euros aquest 2020. Així mateix, el Govern també donarà prioritat als projectes que presentin les zones més perjudicades pels aiguats del passat mes d'octubre i pel temporal Gloria, els quals obtindran una major puntuació. Segons Chacón, "és comprensible" prioritzar aquells municipis "especialment perjudicats" per les inundacions perquè la climatologia "realment ha afectat moltes de les destinacions turístiques".
 
L'altra novetat d'aquest 2020 és que la inversió mínima dels projectes participants passa de 350.000 euros a 300.000 euros. La subvenció serà del 50%, con en edicions anteriors. Amb aquesta mesura es pretén afavorir la presentació de propostes de petit format.
 
Des del 2014, any en què es van posar en marxa els plans de foment territorial del turisme, i fins el 2019, la Generalitat haurà subvencionat o es trobaran en vies d'execució 100 projectes amb un import total de prop de 30,2 milions d'euros. Aquestes subvencions han propiciat que es posin en marxa projectes per valor de 85,7 milions d'euros, "xifra que suposa una important inversió per dinamitzar turísticament moltes zones de Catalunya", ha dit la consellera.
 

Foto de grup dels assistents a l’acte d’aquest divendres. Foto: Govern