Els Castellers de Berga acosten els castells i els seus valors al Taller Coloma i a l'IES Guillem de Berguedà

El projecte, d'inclusió social i per apropar als joves els valors castellers, té un cost de més de 7.000 euros i preveu arribar a 150 persones

24 de febrer del 2020
Actualitzat a les 14:55h
Presentació de la campanya 'Castells amb tothom. I tant que pots!'.
Presentació de la campanya 'Castells amb tothom. I tant que pots!'. | Pilar Màrquez Ambròs
Els Castellers de Berga impulsen un projecte inclusiu a tres bandes amb l'Institut Guillem de Berguedà i l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà per acostar els castells als alumnes d'ambdós centres. El projecte, anomenat "Castells amb tothom. I tant que pots!" compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà. La presentació s'ha fet aquest dilluns al Taller Coloma, a Avià.

El president dels Castellers de Berga, Ignasi Ballús, ha explicat que es tracta d'una idea impulsada per l'entitat castellera "amb un punt innovador" en el conjunt del país i que vol demostrar que el fet casteller va més enllà de les capacitats físiques i psíquiques. Els Castellers de Berga han estat fent diverses xerrades i tallers sobre els castells als 90 alumnes de 4t d'ESO de l'Institut Guillem de Berguedà i, en les properes setmanes, també es faran aquests tallers a usuaris del Taller Coloma. "Així, es crearà una colla castellera amb el Taller Coloma i una colla castellera amb els alumnes de l'institut", ha explicat Ballús. 

El 5 d'abril els participants del projecte, tant alumnes de l'Institut com usuaris del Taller Coloma, acompanyaran els Castellers de Berga en una actuació convencional a Gràcia. No actuaran però els servirà per viure de primera mà l'emoció d'una Diada. El resultat del seu treball està previst que es pugui veure, en canvi, en unes exhibicions en el marc de la diada de Sant Jordi, que possiblement es faran als mateixos centres; i en una actuació conjunta ja de cara al públic a la Fira de Maig, a Berga. 

El projecte preveu fer arribar els castells a unes 150 persones.

Fomentar el fet casteller i la diversitat

Entre els múltiples objectius que persegueix la iniciativa, Ignasi Ballús ha destacat que el projecte busca fomentar "el fet casteller"; interrelacionar el fet més cultural i el social, per tal que els alumnes de l'institut Guillem de Berguedà, i també els del Taller Coloma, coneguin altres realitats; i col·laborar amb una entitat de caire social com és l'Associació de Disminuïts Psíquics del Berguedà. 

"Volem mirar de barrejar realitats, que tothom aprengui la vivència de l'altre, i acabar amb tot un procés d'aprenentatge i una actuació amb les tres colles", ha dit Ballús. 

En l'àmbit sobretot de l'institut, es volen fomentar els valors intrínsecs dels castells entre els joves, des d'un punt de vista de la competitivitat ben entesa amb solidaritat entre colles, i potenciar el treball en equip i la presa d'accions de manera consensuada. 

Pel que fa al Taller Coloma, es buscarà adaptar-se "a les potencialitats de cada persona" amb la voluntat de "trobar on i de quina manera poden ser més útils al grup i com poden sentir-se més realitzats com a membres d'una colla castellera", ha apuntat Ignasi Ballús.

El projecte té un cost de més de 7.000 euros i compta amb la col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà, l'Ajuntament de Berga i altres fonts pròpies i privades de finançament.

Tallers i assajos 

Segons ha detallat el president dels Castellers de Berga, d'entrada, es realitzen uns tallers "per plantejar la part més teòrica, explicar què son els castells i com s'organitzen internament, així com la part més tècnica per aprendre a fer castells i organitzar les pinyes". Més endavant, els tallers passaran "a agafar un format més d'assaig, per començar a aplicar unes estructures concretes amb les tècniques adquirides", tenint sempre en compte les capacitats de cada grup.

La gerent de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, Ester Comellas, ha defensat que el projecte d'integració serà molt positiu pels nois i noies del Taller Coloma que així podran estar en contacte amb un entorn diferent de l'habitual. 

Per la seva banda, la regidora de Cultura de Berga, Roser Valverde, ha defensat que el projecte és molt interessant i molt potent, perquè fomenta "la cultura participativa i la cultura popular amb el jovent i totes les capes de veïns i veïnes" de la ciutat. 

El president del Consell, Josep Lara, ha subratllat, així mateix, la col·laboració entre diverses entitats i els valors que es treballen en el projecte. Lara, que és treballador en excedència del Taller Coloma i que s'ha mostrat molt satisfet "i emocionat" de visitar avui l'entitat, ha agraït als castellers "la sensibilitat" d'incloure un col·lectiu amb més dificultats com és el dels nois i noies del Taller Coloma. 

La Clara, una usuària del Taller Coloma que ja té experiència dins de la colla de la camisa blava, ha animat a tots els seus companys a sumar-se a aquesta vivència. 
Arxivat a