Berga inicia les obres de restauració de la Torre de la Petita

L'objectiu de l'actuació és aturar-ne la degradació i potenciar-ne el valor patrimonial

Pilar Màrquez Ambròs/Redacció
24 de febrer del 2020
Actualitzat a les 11:38h
Obres de restauració a la Torre de la Petita.
Obres de restauració a la Torre de la Petita. | Aj. Berga
Berga ha iniciat ja les obres de restauració de la Torre de la Petita. L'Ajuntament de Berga ha posat en marxa les obres d'intervenció a la zona per tal d’aturar el deteriorament dels elements que formen part de la fortificació carlina construïda al segle XIX. Els treballs tindran una durada d'uns 7 mesos.

El cost total del contracte és de 180.284,53 euros i es finançarà amb fons propis de l’Ajuntament de Berga, la Diputació de Barcelona i el Ministeri de Cultura.  L'empresa Bergavià Obres S.L. ha estat l'empresa adjudicatària que s'encarregarà d'executar els treballs. 

La intervenció a la Torre de la Petita és una de les assignatures pendents de Berga quant a patrimoni cultural, però fins el mandat passat la falta de finançament va ser un impediment per materialitzar-hi qualsevol projecte. 

El projecte preveu la rehabilitació de la Torre de la Petita i l'adequació i consolidació dels murs del fossat, el cos de guàrdia i el polvorí del fortí. L'actuació també té l'objectiu "de potenciar el seu valor patrimonial mitjançant la museïtzació de l'espai interior de la torre, segons fonts de l'Ajuntament de Berga. 

Els obrers portaran a terme una sèrie d'actuacions per garantir la consolidació i posada en ús de la torre. En concret, es realitzarà el sanejament i la reparació dels murs exteriors que conformen la torre, així com les seves obertures. També es farà la impermeabilització de la terrassa per tal de recollir l'aigua de la pluja i evitar filtracions a l'interior de l'estructura.

A més, se'n reconstruirà l'accés que es troba enderrocat parcialment, i també es reconstruirà el paviment de la terrassa. Paral·lelament, s'adequarà l'accés principal de la torre i els accessos de les troneres interiors. Tanmateix, es construirà un nou empostissat de fusta on es trobava l'original i s'instal·larà un sistema d'il·luminació a l'interior.

Actuacions de consolidació del fortí i adequació del camí d'accés

En primer lloc, s'efectuarà una actuació de sanejament i reparació dels murs interiors del cos de guàrdia i el polvorí, de finals del segle XVIII. Posteriorment, es realitzarà la restauració i consolidació de la part exterior dels murs per evitar que es pugui produir l'enderrocament de la construcció. Això també comportarà el tancament dels accessos del cos de guàrdia i el polvorí. 

Per altra banda, la pista d'accés a la Torre de la Petita té una llargada aproximada d’un quilòmetre, una amplada de tres metres i un desnivell de noranta metres. Per evitar-ne el deteriorament, es formigonarà el primer tram del camí i la darrera pujada més pròxima a l'esplanada on es troba la torre. La resta del camí mantindrà la grava i s'habilitaran cunetes transversals fetes de formigó per reduir l'erosió del terreny. 
 

L'actuació a la Torre de la Petita durarà 7 mesos. Foto: Aj. Berga


Un projecte que estava al calaix des de 2012
 
Es tracta d'un projecte que ja havia volgut tirar endavant l'equip de govern de CiU en època de Juli Gendrau, però que havia quedat aturat per falta de finançament. L'executiu de llavors va fer una memòria valorada en 400.000 euros i va aconseguir comprometre un fons FEDER que assumia el 50% de l'obra, però que no feia efectius els diners fins al cap de dos d'anys de la seva execució, el que dificultava que pogués tirar-se endavant per l'elevat endeutament del consistori. 

Finalment, en l'anterior mandat, l'executiu de la CUP va redactar el projecte executiu i l'any 2018 va anunciar que n'havia assegurat el finançament.

Valor patrimonial del conjunt arquitectònic carlí 

El fortí de la Serra de la Petita va ser la construcció més singular del sistema defensiu carlí que envoltava la vila de Berga al segle XIX. L'any 1840 va ser el moment de màxima expansió del conjunt de fortificacions de la vila, concentrant 22 punts armats que es trobaven repartits pels contorns. Aquests recintes militars van entrar en desús l'any 1901 i amb el pas del temps es van degradar fins a desaparèixer, ja que van ser engolits per noves urbanitzacions o van ser enderrocats per manca de manteniment. Del conjunt de la Serra de la Petita se0n conserva la torre i les restes del fortí que compten amb el reconeixement de Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

L'actuació dels pròxims mesos "permetrà revertir el procés de degradació i recuperar el valor arquitectònic i patrimonial, amb la possibilitat d'oferir un nou espai d'interès i oci cultural i paisatgístic a la ciutat", indiquen fonts del consistori berguedà.
Arxivat a