Dues veïnes de Martorell: «El millor del Carnaval de Berga són les disfresses mai abans vistes»

Petits, joves i grans acullen amb els braços oberts una de les festes més participatives de la ciutat

22 de febrer del 2020
Actualitzat el 24 de febrer a les 21:39h
Actuació de la generació del 2002.
Actuació de la generació del 2002. | Axel Lapuerta

Carrossa d'una de les comparses participants Foto: Axel Lapuerta


El rellotge marca 2/4 de 6 la tarda. Això significa que el Carnestoltes ha arribat a la ciutat. Per tant, vol dir que –encara que amb una mica de retard– Berga queda oficialment immersa en la gresca, la rauxa i la disbauxa. Així serà, almenys, fins que arribi el Dimecres de Cendra, moment en què la cosa canviarà. La reina del Carnaval, Bàrbara Trash, encapçala la gran i concorreguda comitiva de comparses (ni més ni menys que un total de 22). L’artista, així com la resta de carrosses, avancen a ritme de xaranga. El grup “Ho Peta Street Band” fa moure l’esquelet a tothom, inclús a les persones que s’ho miren des de lluny o des de dalt els balcons. Dues noies, que són de Martorell, afirmen que el millor del Carnaval de Berga és que moltes comparses opten per disfressar-se de “coses mai abans vistes”, com ara els cactus amb reivindicació feminista, diuen les joves. 
 
Un cop més, els berguedans i berguedanes no deixen escapar una de les festes amb més èxit de la comarca: el Carnaval de Berga. Des de peu de carrer queda reflectit que aquesta celebració s’ha convertit en una cita ineludible per a moltes persones.

Les carrosses fan el seu recorregut, passant pel carrer del Roser i enfilant cap a la ronda Moreta, com un centpeus llarguíssim que va fent ziga-zagues pels carrers. La gent es diverteix, riu i balla al so de la música que ressona per tot arreu. Gent de totes les edats, petits, joves i grans van disfressats amunt i avall. Es poden trobar tota mena de disfresses, des de les més conegudes fins a les més originals. L’ambient que es respira és festiu i alegre. Un ambient que, sorprenentment, és com hagués absorbit els problemes, les preocupacions, els maldecaps, la rutina... En definitiva, tot allò que -inevitablement- està present durant el dia a dia.
 

Una de les comparses del Carnaval de Berga 2020 Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

No es pot descriure el Carnaval de Berga sense deixar de banda les colles formades per diferents generacions de joves. Aquestes s’han convertit en un tret distintiu del Carnestoltes de la capital del Berguedà, ja que una bona pila de generacions estan ben presents en aquesta rua. Cada una d’aquestes comparses lluita per aconseguir un objectiu: la creativitat. I, ben mirat, la imaginació i l’originalitat no hi falten en cap cas.  

La generació del 2002 s’incorpora aquest any a la rua amb disfressa i carrossa reivindicatives (com moltes altres de les comparses). En aquest cas, la temàtica dels nascuts l’any 2002 gira entorn de l’antiga, a l’hora que també es pot considerar polèmica, Central tèrmica de Cercs. Des de la colla expliquen a NacióBerguedà que els hi fa “molta il·lusió” participar per primer cop del Carnaval, al mateix temps que reconeixen que les ganes i la feina prèvia han sigut “molt gratificants”. L’edat que tenen els seus membres, entre 17 i 18 anys, els ha animat a fer comparsa, diu la colla del 2002. Aquest mateix grup ja té la mirada posada en el pròxim any. “D’entrada tenim intenció de participar l’any que ve, però amb una sèrie de normes perquè tothom col·labori almenys en alguna comissió”, asseguren des de la comparsa.
 

Actuació de la generació del 2002 Foto: Axel Lapuerta


Arriba l’hora de les actuacions, un dels moments més esperats. Cada comparsa es posa a prova davant del jurat, que es troba a Cal Calderer, a tocar del Mercat Municipal. Totes les actuacions tenen en comú que els seus membres es veuen ben avinguts. Després de les actuacions, la festa no s’acaba aquí ni de bon tros, sinó que continua cap al passeig del Vall.

En definitiva, es pot veure com tothom que participa en aquesta tradició, sigui disfressat o mirant-s’ho sense portar disfressa, s’ho passa d’allò més bé. Tot apunta que la continuïtat d’aquesta festa està assegurada. Centenars de nens i nenes participen de la disbauxa amb cares d’il·lusió, i també ho fan els joves. Això fa pensar que, potser, no aniria malament que la resta de dies de l’any portessin impregnats una mica de l’essència de la festa, encara que fossin petites dosis. Serà que, en realitat, el Carnaval és com una espècie de poció màgica? Sigui com sigui, el Carnaval de Berga, any rere any, va renovant-se i pujant esgraons per convertir-se en un dels Carnestoltes més famosos i participatius.
 

La reina del Carnaval passant per la ronda Moreta Foto: Axel Lapuerta

 

Actuacions del Carnaval de Berga 2020 Foto: Axel Lapuerta

 

Carrossa d'una de les comparses participants Foto: Axel Lapuerta

 

Actuacions del Carnaval de Berga 2020 Foto: Axel Lapuerta

Arxivat a