L'Hospital Sant Bernabé posa en marxa l'espai de rehabilitació a l'edifici nou

El trasllat a la tercera planta de l'edifici nou permetrà començar a oferir rehabilitació cardíaca

Redacció
30 de març del 2015
Actualitzat a les 18:51h
Gimnàs del nou espai de rehabilitació de l'Hospital Sant Bernabé
Gimnàs del nou espai de rehabilitació de l'Hospital Sant Bernabé | Aida Morales

Part nova de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé Foto: Aida Morales


La tercera planta de l'edifici nou de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga ja està oficialment inaugurada. De fet, aquest mateix dilluns, després que l'alcalde de la ciutat, Juli Gendrau, regidors i personal del centre en realitzessin el reconeixement, l'espai ha començat a atendre pacients. En total, i segons ha explicat la supervisora del servei de rehabilitació des de fa 30 anys, Ester Vila, més de 80 persones passaran diàriament per aquesta nova zona de l'edifici adjunt, un canvi que “permetrà millorar la qualitat del servei a Berga i a tota la comarca”. 

Aquest nou espai està ocupat, bàsicament, per una gran sala de 220 metres quadrats que funcionarà com a gimnàs. En aquest, s'hi poden trobar lliteres, màquines i aparells de rehabilitació. Una zona que connecta amb l'entrada i la sala d'espera per mitjà de dos grans passadissos, a través dels quals es pot accedir a vestidors, despatxos i algunes sales d'atenció personalitzada. No obstant això, encara hi ha diverses habitacions que completen els 515 metres quadrats de superfície total, que s'aniran adequant i posant en funcionament durant els propers mesos.

 
“Sempre havíem dit que l'obertura de l'ampliació de l'Hospital anava condicionada a una part d'inversió per part de CatSalut”, ha declarat Gendrau. Uns diners que, finalment, han estat possibles gràcies a la situació d'estabilitat pressupostària de la Generalitat, que també permet disposar d'una partida anual pel manteniment i consolidació del nou espai. Segons ha precisat, el cost de posar en marxa la zona de rehabilitació i el laboratori, que serà a la primera planta, ha estat d'uns 150.000 euros. 

Pel que fa a aquest darrer espai, s'anirà realitzant el trasllat progressivament, sense que s'hagi pogut confirmar la reubicació del servei abans de l'estiu. No obstant això, l'alcalde ha assegurat que ja hi ha l'adjudicació feta pel que fa al nou material, i s'està treballant en el procés de legalització, obres i posada en funcionament. 

La part nova de l'Hospital de Berga estava tancada des del 2011, quan es va acabar de construir. Es tracta, en total, d'un espai de 5.900 metres quadrats, que va costar més de 8 milions d'euros. 

Més serveis i millors condicions

El nou espai de reabilitació que multiplica per sis l'anterior permetrà, segons ha explicat la metge en cap del servei, Mercè Salvans, començar a oferir un nou tipus de reabilitació, la cardíaca. En aquest sentit, l'Hospital de Sant Pau de Barcelona ha cedit material perquè, el de Berga, pugui ser un dels centres comarcals que ofereixo aquesta alternativa. 

 
Concretament, la reabilitació cardíaca treballa la readaptació a l'esforç físic de les persones que han patit un infart o tenen insuficiència cardíaca. D'aquesta manera, ha explicat, “se'ls educa perquè realitzin activitat física, i això els millora molt la qualitat de vida”. De la mateixa manera, ha volgut ressaltar, aquest tipus de rehabilitació ajuda a optimitzar esforços i recursos, ja que permet disminuir la quantitat de medicació o el número d'ingressos. 

El nou espai també permetrà, a la llarga, posar en marxa el servei d'exercicis per enfortir el terra pèlvic, és a dir, dels músculs de la part baixa de la cavitat abdominal que, quan s'atrofien, generen problemes d'incontinència urinària. I la quantitat de cabines privades també obre la possibilitat d'augmentar l'activitat privada. 

“Som un servei de rehabilitació que estem pendents de créixer, si ens deixen”, ha comentat Salvans, que ha destacat que el Berguedà és una comarca molt envellida, i que la millora d'aquest servei “ajuda molt a la qualitat de vida”.
 

Equip de rehabilitació de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé Foto: Aida Morales

 

Sala gran de rehabilitació de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé Foto: Aida Morales

 

Màquines i gimnàs Foto: Aida Morales

 

Sala d'espera de la part nova de l'Hospital Sant Bernabé Foto: Aida Morales

 

Un dels dos grans passadissos que connecten el gimnàs amb la sala d'espera Foto: Aida Morales

Arxivat a