Les cultures llunyanes, el cine i la sàtira més mordaç, protagonistes al Carnaval de Berga

La iniciativa de realitzar proves d'alcoholèmia als conductors de les carrosses de la rua per promoure un Carnestoltes segur i saludable ha estat ben acollida

22 de febrer del 2020
Actualitzat el 23 de febrer a les 4:13h
Carnestoltes de Berga.
Carnestoltes de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
La rua del Carnaval de Berga ha comptat enguany amb més de vint comparses. La tarda de sol i l'ambient de poc fred han permès que prop de 1.500 berguedans hagin sortit al carrer a gaudir d'una festa que cada vegada agafa més força a la ciutat i que ja és una de les cites més multitudinàries de l'any. El Carnestoltes ha arrencat al carrer del Roser amb retard però amb molta força, ball i xerinola. 

Una gran diversitat de disfresses i carrosses han estat les protagonistes de l'animada competició que els últims anys es produeix entre colles molt consolidades i generacions de joves nascudes en diferents anys, cosa que fa que el jovent de la ciutat cada vegada s'hi bolqui més. Les disfresses inspirades en cultures i països llunyans, el cine i la sàtira més mordaç han estat les grans protagonistes. No hi ha faltat la temàtica local amb accent molt global, amb la incineradora de Cercs i la reivindicació ecologista ni tampoc la disbauxa i la ironia de tot tipus.

Hi ha qui ha optat per la reivindicació feminista amb Trenquem les regles, una comparsa disposada a normalitzar la regla i incentivar l'ús de la copa menstrual, i Si em toques, punxo!, un recordatori que #noésno. 

Una de les colles més aplaudides pel públic ha estat la inspirada en l'arribada del príncep Alí a Aladdin, que el 2019 va tornar al cine amb acció real. Aladdin, Jasmine, el gení, Jafar i tot el seu seguici han fet les delícies de petits i grans.
  També han tingut molt èxit entre el públic les gambes i l'arròs de la ciutat catalanojaponesa de Bergashima, atemorides a l'ombra del gran pop gallec, i que s'han reivindicat amb una versió pròpia del ball de "la Tanga" de Plats Bruts; o els Brimo Heroes, que han intentat explicar sense pèls a la llengua com creuen que funciona el cap d'un agent de la brigada mòbil. 
 

Un pop gallec ha sembrat el pànic entre les gambes i l'arròs de Bergashima. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Els 'herois' de la Brimo, protagonistes del Carnestoltes de Berga 2020. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Una carrossa amb guàrdia civils, monjos i nobles medievals han volgut representar què passaria si Vox governés a tot el país l'any 2052. Altres, com Berga en Quarantena, han imaginat un món amb contaminació, coronavirus, explosions i la incineradora de residus funcionant a tot drap a Cercs, i hi ha qui s'ha fixat amb el conveni de la Patumaigua.

Els minions, un grup de xinesos i xineses, indis, la tribu Zululàlia, pirates, el joc del Pàcman, un circ, el Desembarcament de Llambordia amb les rajoles del carrer Major, Welcome To Las Bergas i el deute de l'ajuntament, o un cavall de Troia han estat les temàtiques escollides per algunes de les altres comparses. 
 

Què passaria si Vox governés? La resposta d'una de les comparses del Carnestoltes de Berga ha estat la d'una Berga medieval amb nobles, monjos i guàrdia civils. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

La reina del Carnestoltes de Berga 2020. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La reina del Carnaval, la Bàrbara Trash, ha encapçalat la cua damunt d'un llampant cotxe vintage

De les 22 comparses inscrites a la rua d'aquest any, la més participada han estat Els Minions de Sant Joan amb fins a 170 persones, entre alumnes, mestres i pares de l'escola; i la més petita, Les Quatre Estacions amb una desena de participants. 

Proves d'alcoholèmia a la rua
 
La iniciativa d'impulsar proves d'alcoholèmia als conductors de les carrosses de la rua per promoure un Carnestoltes més saludable i segur ha estat finalment acollida de bona gana pels participants. Marc Sánchez, Josep Bonet i Ismael Corominas, que conduïen vehicles en el Carnaval d'enguany, han estat d'acord que aquesta és una bona mesura per tal d'aconseguir una rua sense incidents, malgrat que han defensat que qui porta el vehicle ja sap que li toca fer bondat, i que la gresca i la xerinola queda en mans de la resta de companys de la comparsa.

Fonts de la Policia Local han confirmat a NacióBerguedà que, a la sortida, tothom ha donat 0,0.
 

La Policia Local ha fet proves d'alcoholèmia als conductors de les carrosses. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Pel que fa a la normativa que penalitza les comparses que fan ostentació de l'alcohol, i que és el segon any que s'aplica, aquesta s'ha complert per una bona majoria. I hi ha qui se les ha enginyat totes per amagar bé les begudes. 

La reina del Carnaval més glamurosa 

La glamurosa Bàrbara Trash és la primera reina del Carnestoltes de Berga. Aquest matí, la seva arribada al Carrer Major ha estat ja apoteòsica. Ha donat el tret de sortida al Carnaval des de l'Ajuntament de Berga i ha desfilat pels carrers del centre de la ciutat al ritme de la xaranga Ho Peta Street Band, tal com ha tornat a fer a la tarda i al capvespre. A la plaça de Sant Joan, al migdia, ha realitzat la lectura del pregó i ha fet una crida a trencar la monotonia, disfressar-se, desinhibir-se i omplir els carrers de color, alegria, humor i diversió. 

Durant el matí, també s'han celebrat tallers de màscares i decoració de murals per als més petits i el primer Concurs d'Animals de companyia disfressats organitzat per l'Associació del Carrer Major. 
 

Aladdin, amb ball i foc al arnestoltes de Berga 2020. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

El ball d'Aladdin, un dels més espectaculars del Carnestoltes de Berga 2020. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Indis al Carnestoltes de Berga 2020. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

El Carnestoltes de Berga 2020 no ha oblidat la reivindicació ecològica i el futur de la comarca amb els riscos d'una incineradora. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Les rajoles del Carrer Major de la generació del 95. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Un drac xinès al Carnestoltes de Berga 2020. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Els minions de l'Escola Sant Joan al Carnestoltes de Berga 2020. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

A banda de les comparses, berguedans i berguedanes han sortit al carrer disfressats. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Xinesos i xineses al Carnestoltes de Berga 2020. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Ball i disbauxa de Carnestoltes. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

La regla i la copa menstrual, la temàtica d'una de les comparses. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Bàrbara Trash, la reina del Carnestoltes de Berga, en l'apoteòsica desfilada del matí pel Carrer Major. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a