Guardiola restringirà l'accés nord per evitar els col·lapses dels diumenges a la tarda

La mesura pretén evitar, entre altres, que els vehicles que baixen de la Cerdanya optin per intentin guanyar temps passant per enmig de la població

21 de febrer del 2020
Actualitzat a les 20:54h
Cues a la C-16 a Guardiola de Berguedà, diumenge passat.
Cues a la C-16 a Guardiola de Berguedà, diumenge passat. | Axel Lapuerta
Guardiola de Berguedà prendrà mesures especials per regular el trànsit amb motiu de les llargues cues que es generen a la carretera C-16 els diumenges a la tarda durant la temporada d'hivern. Segons ha informat l'ajuntament, els pròxims diumenges el Servei Català de Trànsit (SCT) restringirà l'entrada nord del municipi. Sí que es permetrà l'accés, però, al nucli de Terradelles i als residents.  

L'alcalde de Guardiola, Josep Lara, ha explicat a NacióBerguedà que "ho vam demanar a Trànsit i, després d'estudiar-ho, han acceptat prendre mesures perquè l'interior del poble també s'acaba col·lapsant quan hi ha retencions a la C-16 en sentit Barcelona".

Deixant de banda les cues, a l'alcalde de Guardiola li inquietaven les actituds incíviques d'alguns conductors, motiu pel qual també es va demanar a Trànsit que es prenguessin mesures. "La velocitat excessiva i el poc respecte per les bandes de reducció de velocitat i els passos de zebra, em preocupen molt. Aquest hivern ens ha semblat que la cosa s'estava desmarxant de nou, no entenem perquè hi ha conductors que entren al poble per poder avançar amb prou feines dos quilòmetres, per tant, creiem que s'hi havia de posar remei", ha apuntat Lara. 

Trànsit s'encarregarà de desplegar l'operatiu amb cons i plafons lluminosos per aplicar aquestes mesures. 
 

Plafons de senyalització a l'accés nord de Guardiola de Berguedà. Foto: Cedida


La mesura pretén evitar que els vehicles que baixen de la Cerdanya optin per intentar guanyar temps passant per enmig de la població, i vol millorar "la seguretat dins del nucli urbà". Però també evitarà que el col·lapse empitjori quan aquests mateixos vehicles s'incorporen de nou a la carretera per la sortida sud del poble. 

Per anar des de Guardiola fins a Berga es tarda habitualment uns 20 minuts en cotxe per la C-16, però el temps es pot multiplicar per cinc en cap de setmana d'hivern per la quantitat de gent que puja i baixa de la Cerdanya. Els veïns del Berguedà n'estan tips i, per això, fa anys que n'hi ha que reclamen el desdoblament de la via, un projecte que ha viscut diversos retrasos i que, amb diversos canvis en el plantejament, han promès fins a cinc consellers de Territori. Ara mateix, malgrat que s'esperava que poguessin començar enguany, el Govern assegura que licitarà les obres el 2021. L'actual projecte, que contempla el desdoblament entre Berga i Cercs i un tercer carril fins a Bagà, abastarà una longitud de 21 quilòmetres i costarà 178 milions d'euros. 
 

Un dels punts crítics que genera encara més embús són els cotxes que s'incorporen després d'haver travessat el poble per dins. Foto: Axel Lapuerta