La UBIC demana al govern de Berga reordenar el barri vell i resoldre'n «els dèficits estructurals»

Els botiguers donen suport a la decisió de no deixar aparcar a la plaça de Sant Pere, però insten a l'Ajuntament a aplicar aquesta mesura també a la plaça Doctor Saló

21 de febrer del 2020
Actualitzat a les 15:23h
Plaça de Sant Pere (arxiu).
Plaça de Sant Pere (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
La Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) de Berga demana al govern local el reordenament de tot el barri vell i el seu eix comercial principal. De manera que la decisió de no deixar aparcar a la plaça de Sant Pere s'acompanyi d'altres mesures que resolguin "els dèficits estructurals" del centre històric. "Ja que s'obre el meló de les decisions valentes, i hi estem a favor, creiem que cal arribar fins al final; resoldre altres problemes que és evident que hi són", ha explicat el president de la UBIC, Xavi Orcajo, a NacióBerguedà.

Els comerciants donen "ple suport" a la decisió presa de limitar la circulació a la plaça de Sant Pere, i creuen fermament "en la necessitat de convertir en zona de vianants el Carrer Major, la plaça de Sant Pere i l'eix comercial del barri vell". Perquè això, afirmen, "posa el ciutadà al centre de les decisions que es prenen, i no el vehicle" i "dinamitza comercialment els carrers i les places per un benefici no exclusivament comercial, sinó també veïnal". Uns factors que titllen com a "imprescindibles". "Sobretot, pel que fa a l'augment de seguretat, d'oci i en conseqüència, una reducció de contaminació i soroll", apunten en un comunicat.

"Volem gent passejant, gent a les terrasses de bars i restaurants; nens corrent i omplint de vida els nostres carrers", indiquen.

La plaça Sant Pere és la plaça més important de Berga i, en l'àmbit cultural, una de les places més importants de la cultura del país, perquè acull un patrimoni mundial com la Patum. "Per tant, de cap manera ha de ser un pàrquing, sinó que ha de ser un indret cultural, turístic, comercial i d'oci dels ciutadans de Berga i de la gent que ve a veure'ns", ha defensat el president dels botiguers a aquest diari.

Amb tot plegat, des de la UBIC comminen l'Ajuntament de Berga a resoldre altres problemes del barri vell com "la neteja, la il·luminació i l'ordre, sobretot pensant en el porta a porta". "Aquests tres elements bàsics que s'han d’afrontar sense excuses i de forma immediata", ha explicat Orcajo. 

Segons defensen des de la Unió de Botiguers, "la decisió de prohibir aparcar a Sant Pere en cap cas pot ser el final de res, sinó el principi d’una sèrie de decisions que han de permetre un reordenament de tot el barri vell i el seu eix comercial principal" i que "s'han d'acompanyar de mesures ja previstes en el pla de mobilitat i en el pla urbanístic". 

En aquest sentit, Xavi Orcajo ha remarcat que cal desenvolupar els Plans de Milora Urbana (PMU) inclosos al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de 2005, així com també el Pla de Mobilitat de l'any 2014. "La prohibició d'aparcament a la plaça de Sant Pere ja en si l'aplicació d'alguns punts del pla de mobilitat, sent així, nosaltres demanem que es vagi fins al final", ha apuntat Orcajo.

Els botiguers insten l'Ajuntament de Berga a buscar finançament a administracions supramunicipals per afrontar noves mesures que contribueixin a ordenar el barri vell. 

Els comerciants són partidaris "d'un debat profund" perquè "la ciutat necessita urgentment millores d'aparcament, millores en la mobilitat que permetin reduir l'ús del vehicle privat i millores urbanístiques que facin de la ciutat —i més concretament del barri vell— un lloc amable on passejar. Ha de ser accessible per a persones amb mobilitat reduïda, tenir una bona il·luminació, amb horaris estrictes —i molt controlats— de càrrega i descàrrega", diuen. 

Al mateix temps, animen a implementar també la prohibició d'aparcament a la plaça Doctor Saló i demanen que "de forma immediata" els vehicles de la Policia Local s'estacionin a la Ronda Moreta "per un tema de seguretat policial però també aplicant el mateix criteri que a la plaça de Sant Pere", ha afirmat Orcajo.  

Al costat de l'equip de govern per aconseguir "millores per a la ciutat"

La Unió de Botiguers i Comercials de Berga "està al costat de l'equip de govern" en la decisió de prohibir l'aparcament a la plaça de Sant Pere.

"Alhora però, estarem amatents i farem un seguiment constant de les demandes exposades. Seguirem treballant, al costat del consistori per donar suport a aquestes decisions valentes que es prenen, perquè entenem que són millores que la ciutat necessita", conclouen des de l'entitat. 
Arxivat a