PSC-Units vol que el Parlament insti el Govern a signar el traspàs de l'Hospital de Berga en els propers 3 mesos

Els socialistes registren una resolució al Parlament que conmina a acordar la creació de l'empresa pública en 15 dies i desestimar l'elaboració d'un nou pla de viabilitat atenent que ja es disposa de la informació

19 de febrer del 2020
Actualitzat a les 20:20h
Un mamògraf en una imatge interior de l'Hospital Sant Bernabé de Berga (arxiu).
Un mamògraf en una imatge interior de l'Hospital Sant Bernabé de Berga (arxiu). | HSB
PSC-Units per Avançar ha entrat una proposta de resolució al registre del Parlament per a què aquest insti al Govern a signar el traspàs de la gestió de l'Hospital Sant Bernabé de Berga al CatSalut en el termini de tres mesos. Els socialistes reclamen la creació de l'empresa pública Salut Catalunya Central en quinze dies i que es desestimi l'elaboració d'un nou pla de viabilitat del centre i del seu futur, "atenent que el departament de Salut ja disposa de tota la informació necessària". 

La proposta de resolució, que va entrar-se al registre el passat dilluns 17 de febrer, per iniciar tramitació, arriba després que els socialistes expressessin la seva preocupació per "la falta de concreció" de la consellera Alba Vergés, sobre quan quedarà enllestit el traspàs de l'Hospital Sant Bernabé al CatSalut. La diputada socialista Marta Moreta va preguntar a la consellera sobre el traspàs del centre el passat dimecres 12 de febrer al ple del Parlament. Vergés va indicar simplement que el procés finalitzaria "les properes setmanes" sense donar una data. 

El conseller Toni Comín va anunciar ja el 2017 que el CatSalut assumiria la gestió de l'Hospital Sant Bernabé de Berga per garantir el caràcter públic del servei. Aleshores, va explicar-se que, perquè això fos possible, es constituiria una nova empresa pública. Així, l'estiu de 2018 el Consell de Direcció del CatSalut va aprovar la proposta d'estatuts de la nova empresa pública Salut Catalunya Central, i el conveni regulador a subscriure entre la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Berga amb la finalitat de gestionar l'Hospital Sant Bernabé. Posteriorment, el maig de 2019 el ple de l'Ajuntament de Berga va donar llum verda al traspàs.

Va ser a finals d'any quan la Generalitat va assegurar que finalment es procediria a passar la gestió del centre a CatSalut. Però llavors el departament d'Economia va reclamar una millora del pla de viabilitat del CatSalut, una petició que ho va tornar a retardar. 

La proposta de resolució del PSC-Units per Avançar anirà a la comissió corresponent, la de Salut, on es deliberarà.

El regidor del PSC de Berga, a l'oposició, Abel García, ha expressat a NacióBerguedà que la proposta s'entra per escrit al Parlament després que es considerés insuficient la resposta de la consellera. "Jo no em vaig quedar gens tranquil, i a partir d'aquí he seguit apretant sobre la qüestió. Ella va dir que el procés s'enllestiria en poques setmanes però no m'ho crec", s'ha mostrat crític García. 

El regidor ha recordat que, a la resta de municipis on s'ha procedit a un traspàs similar dels respectius hospitals, com ha estat els casos de Reus i Móra d'Ebre, no s'ha exigit un pla de viabilitat com el que es planteja aquí. "No se'ls hi ha demanat i, a més, penso que aquesta és una informació que la Generalitat ja ha de tenir a partir dels seus mateixos mecanismes de control", ha afirmat Abel García. "Crec que és un tema que han tret a nivell administratiu per tirar la pilota endavant", ha lamentat el regidor. 

El regidor García, que va assistir de públic a la sessió parlamentària, va titllar la setmana passada "de contradictòria" la resposta de la consellera, i va qualificar-la com a "inadmissible". "Queda palès  que altres hospitals i ciutats han passat pel davant", va dir. 
 
Ara, "amb aquesta nova iniciativa parlamentària es vol tancar el tema del traspàs com més aviat millor, sense posar més entrebancs, a la qüestió", han assegurat des del grup parlamentari socialista.

La proposta de resolució ha estat registrada al Parlament per la portaveu del grup parlamentari Eva Granados i les diputades Marta Moreta i Assumpta Escarp.
Arxivat a