El documental de la desaparició de Sant Salvador de la Vedella es projecta a Barcelona davant de 200 persones

L'acte ha comptat amb una taula-col·loqui que ha permès repassar els fets de fa quatre dècades fora de les fronteres de la comarca

19 de febrer del 2020
Actualitzat a les 21:10h
Projecció del documental sobre la desaparició de Sant Salvador de la Vedella a Barcelona.
Projecció del documental sobre la desaparició de Sant Salvador de la Vedella a Barcelona. | Cedida
Unes 200 persones han omplert, aquest dimarts al vespre, la sala d'actes Oriol Bohigas de l'Ateneu Barcelonès per assistir a la projecció del documental "A prop de casa" sobre la història del trasllat del vell poble de Sant Salvador de la Vedella al nou Sant Jordi. L'acte ha comptat amb una taula-col·loqui que ha repassat els fets de fa quatre dècades. 

Sant Salvador de la Vedella va quedar submergit sota l'aigua a causa la construcció del pantà de la Baells l'any 1976. 

Ha estat la primera vegada que la història del poble submergit i la lluita de veïns i veïnes per fer possible la creació del nucli de Sant Jordi s'explicaven en un acte a la capital catalana. La proposta ha complert amb  les expectatives dels organitzadors aconseguint una sala gairebé plena, amb presència de molts berguedans que resideixen a la ciutat.

A la taula-col·loqui, hi han intervingut la historiadora i geògrafa Mercè Tarjer; l'arquitecte Jordi Viola; Ignasi Camps, fill de l'alcalde d'aleshores; l'autor del llibre "Sant Salvador de la Vedella, la força d'un poble", Josep Ramon López Pepito; Iolanda Fresnillo, membre de la Junta Nacional d'Òmnium Cultural; el director del documental, Jaume Duran; i el vicepresident primer de l'Ateneu Barcelonès, Joan Maluquer. El periodista berguedà Carles Solà, director del programa 30 minuts de Televisió de Catalunya, ha moderat el debat. 

L'acte ha estat organitzat per Òmnium Cultural del Berguedà i l'Ajuntament de Cercs, en el marc del cicle Altaveus de l'Ateneu Barcelonès. Entre el públic hi havia l'alcalde de Cercs Jesús Calderer, la consellera comarcal de Cultura i Patrimoni, Araceli Esquerra, i la presidenta d'Òmnium Berguedà, Montserrat Soler. 
 

Públic assistent a l'acte. Foto: Cedida


El documental "A prop de casa", produït per Pi3B Produccions, sota la direcció de Jaume Duran i finançat per l’Ajuntament de Cercs i la Diputació de Barcelona, repassa un fet únic en l'Espanya franquista, on van abundar la construcció de pantans dins dels anomenats Planes de desarrollo, però on no era habitual que es construís un nou poble al costat, sinó que la gent afectada acabava habitualment repartida per diversos municipis.

La unió de la gent de Sant Salvador de la Vedella, liderada per l'alcalde Ignasi Camps i Reverter (1971-1983), va fer possible la creació d'un patronat per fer realitat aquell projecte i acabar construint  el nou poble de Sant Jordi de Cercs.
 

Algunes de les veus del col·loqui que s'ha celebrat a l'Ateneu Barcelonès. Foto: Cedida


El documental va crear-se l'any 2017 en el marc del projecte Lluites Compartides d'Òmnium, a partir d'una exposició que es va fer per posar en valor les lluites de ciutadans del país per aconseguir millores socials, culturals i polítiques. 

Aquest dimarts la majoria d'assistents ha elogiat el documental, així com el col·loqui que l'acompanyava, que ha permès aprofundir en la part més humana de la història de la construcció del pantà de la Baells i conèixer-ne els detalls de la mà dels protagonistes. 

Un documental i un llibre, el recull d'un moment històric

De la creació del documental, l'any passat en va sorgir també el llibre "Sant Salvador de la Vedella, la força d’un poble" de Josep Ramon López Pepito, qui ha participat de l'activitat aquest dimarts. Per a la presidenta d'Òmnium Berguedà, Montserrat Soler, tant el llibre com el documental, fan un recull "ben acurat" i "detallat" d'un moment que és història de la comarca.

Ambdós suports permeten, segons Soler, explicar aquell període "gràcies al treball de molta gent" i també a la col·laboració de testimonis d'aquell moment que avui encara ho recorden amb nostàlgia i la recança d'haver deixat enrere el seu poble.  
 

Taula-col·loqui sobre la història de Sant Salvador de la Vedella a l'Ateneu Barcelonès. Foto: Cedida
 

El periodista berguedà Carles Solà ha moderat la taula-col·loqui. Foto: Cedida