El PIBER de Cercs demana un ple extraordinari sobre el desmantellament de la tèrmica

German Sánchez ha entrat aquest dilluns una sol·licitud formal a l'ajuntament per tal de debatre la qüestió en sessió extraordinària i així aclarir el procediment que s'ha dut a terme i apaivagar inquietuds

18 de febrer del 2020
Actualitzat el 20 de febrer a les 17:57h
Una cinquantena d'opositors a la incineradora van assistir de públic al plenari al gener (arxiu).
Una cinquantena d'opositors a la incineradora van assistir de públic al plenari al gener (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El regidor del PIBER de Cercs, German Sánchez, ha demanat que se celebri un ple extraordinari sobre el desmantellament de l'antiga central tèrmica. Aquest regidor de l'oposició al plenari cercorí ha entrat aquest dilluns una sol·licitud formal a l'ajuntament per tal de debatre la qüestió en sessió extraordinària i així aclarir el procediment que s'ha dut a terme i apaivagar inquietuds. 

German Sánchez ha explicat a NacióBerguedà que ha fet aquest pas per "ètica", encara que no té garantits els vots suficients per forçar una convocatòria. "Segons el reglament, necessitaria el suport d'un terç dels regidors però apel·lo a què es debati aquesta qüestió, perquè crec que l'alcaldia ha de resoldre els dubtes i inquietuds que tenen els veïns del nostre municipi", ha defensat Sánchez. "Tal com estan les coses, la meva obligació era demanar-ho. Li he dit personalment a l'alcalde que té l'oportunitat d'explicar com estan les coses, però crec que no ho concedirà, no és el seu tarannà", s'ha mostrat crític el regidor del PIBER. 

En la sol·licitud de ple, que German Sànchez ha fet arribar als mitjans, es demana que el ple debati com s'ha realitzat la concessió de la llicència d'obres que porta a terme l'empresa Infreemu S.L.; quin control s'ha realitzat de les obres de desmantellament, un cop que hi havia ordre d'aturada des del passat 10 de gener; si s'ha realitzat la segregació de finques; quina previsió té l'alcaldia en cas que l'expedient de disciplina urbanística en tràmit acabi amb una ordre de reposició de la part ja desballestada; i quin és el posicionament individual de cadascun dels membres de l'equip de govern local sobre la incineradora de residus industrials que es projecta en aquestes instal·lacions.

El regidor German Sànchez ha posat de relleu en el document les inquietuds d'una part important de la comarca respecte a la incineradora. "El planeta està immers en el perill d'escalfament global, raó per la qual la majoria de països estan prenent mesures per combatre la pol·lució atmosfèrica, amb la recollida selectiva de residus industrials i domèstics", ha apuntat. "És incomprensible que des d'aquesta alcaldia s'aposti per aquest tipus d'instal·lacions", ha recordat Sànchez. 

Infreemu S.L ha realitzat un 60% de les obres de desmuntatge

Segons la documentació presentada a l'ajuntament pel mateix contratista, l'empresa Infreemu SL, en data de 29 de gener de 2020, arran del decret d'aturada dels treballs, actualment s'ha realitzat "de l'ordre del 60% de les obres projectades". Ara bé, segons això, hi ha una part d'execució no prevista i que finalment s'ha executat com "el desmuntatge i enderroc dels magatzems de manteniment on s'havia descartat actuar amb la documentació complementària de gener de 2019". També es fa constar la decisió d'enderrocar "la caixa de l'ascensor de la caldera juntament amb el sostre i l'estructura de suport de la façana".

De la mateixa manera, l'escrit de l'empresa Infreemu informa que "no es realitzaran" o bé "es preveu fer-ho en un futur" la retirada de fibrociment de diverses cobertes i murs i la col·locació de xapa metàl·lica o panell sandwich en coberta i murs de tancament, així com l'enderroc de l'antic taller de transport de carbó. 

Pel que fa a la retirada de metalls, mitjançant l'equip d'oxitall o cisalla giratòria sobre cadenes i la seva posterior càrrega mecànica sobre camió, es diu que "s'ha desmantellat la major part de la caldera", de 560 tones i 3.760 m2 de paret, i ha de desmuntar-se "l'estructura metàl·lica de suport de la caldera i de la façana amb un pes de 120 tones i 5.923 metres quadrat de façanes de tancament.

El secretari municipal de Cercs ha signat en data de 17 de febrer, segons les fonts consultades, una proposta de resolució per "ratificar la suspensió" de les obres de desballestament de la tèrmica, desestimant les al·legacions presentades per Infreemu S.L. i obrint un nou període perquè l'empresa aporti la documentació acreditativa de la totalitat dels treballs efectuats, de manera que es puguin valorar les "actuacions realitzades" i possibles "irregularitats". 

L'empresa manresana EmSpain Waste&Treatment preveu una inversió de 130 milions d'euros per convertir l'antiga tèrmica de Cercs en la primera planta de tot l'Estat que generarà electricitat a partir de la crema de residus industrials. La planta generaria energia per alimentar anualment 76.000 famílies i crearia 60 llocs de treball directes i un centenar d'indirectes. En aquest context, les obres de desmantellament, que van començar l'any 2018, són indispensables perquè pugui tirar endavant, encara que el projecte està també pendent de l'aprovació ambiental per part de la Generalitat que pot allargar-se durant tot un any. 

El territori, escarmentat pels greus episodis de pluja àcida, als anys 80, provinents de l'antiga central tèrmica, ha mostrat un rebuig majoritari a la iniciativa des que va anunciar-se. 

La setmana passada la Plataforma Anti Incineradora de Cercs (PAIC) va explicar que ha denunciat "per irregularitats" l'alcalde Jesús Calderer, el secretari i l'arquitecte municipal, i les dues empreses involucrades en el projecte de crema de residus a la Fiscalia Provincial de Barcelona. Entre altres, des de la plataforma van assegurar que les obres de desmantellament de la central, sobre les quals hi ha un decret d'aturada que data del 10 de gener, continuen en marxa, quelcom que també mantenen els veïns de la zona.