Bàrbara Trash: «Em fa molta il·lusió que la meva ciutat m'hagi ofert ser la primera reina del Carnaval»

L’artista berguedana Bàrbara Trash, ànima del Carnaval de Berga 2020, espera amb entusiasme que arribi la gresca i la rauxa a la ciutat

19 de febrer del 2020
Actualitzat a les 12:37h
L'artista berguedana Bàrbara Trash.
L'artista berguedana Bàrbara Trash. | Cedida
La comarca comença el compte enrere per donar el tret de sortida a una les festes més esbojarrades de l’any: el Carnestoltes. S’acosten dies de disfresses, antifaços, imaginació, diversió, confeti, música... El Carnaval de Berga enguany tindrà reina, que serà l’artista Bàrbara Trash. És per això que NacióBerguedà ha volgut entrevistar la persona que donarà vida a la reina del Carnaval, que es tracta, a més, de l’única drag queen de la comarca del Berguedà. Conversem amb el berguedà David Morales per conèixer com se li presenta aquesta festa, per parlar de la Bàrbara, però també per descobrir algunes coses sobre ell.

- A punt que el teu alter ego, Bàrbara Trash, protagonitzi el Carnaval de Berga?

- Sí! Molt content, molt entusiasmat, també. És una experiència nova, un esdeveniment molt gran. Quan m’ho van proposar, no vaig dubtar ni un moment en dir que sí. A més, m’agrada molt col·laborar amb aquestes coses. Em fa molta il·lusió que la meva ciutat m’hagi ofert ser la primera reina del Carnaval, amb tot el que això comporta. En tinc moltes ganes.

- Què significa ser la reina de la disbauxa?

- Això són paraules majors.... (somriu). Bé, primer de tot perquè represento un personatge que vol donar visibilitat a moltes persones que encara avui dia no la tenen. A part de ser un personatge còmic, també té la seva vessant reivindicativa, la seva part seriosa. És per això que trobo perfecte que la meva ciutat em doni l’oportunitat de donar visibilitat a aquest sector de la població que fins ara no n’ha tingut gaire.

- Sense deixar de banda això que comentes, la Bàrbara contribueix a trencar estereotips?

- Jo crec que sí, perquè partint de la base que jo no sóc gai, que és un estereotip molt comú en aquest món, crec que ja s’estan trencant esquemes. A més, ella és una persona molt acceptada, molt estimada a tot arreu, tant en un món com en l’altre. La gent ja ho comença a veure com una cosa normal, com si fos la tieta de tothom.

- Alguna pista de com anirà vestida la reina del Carnaval per a l’ocasió...

- Només puc dir que anirà molt glamurosa. Com que estarà presidint tots els actes, a cada un d’ells portarà un look diferent, anirà amb diferents vestits.

- Quèté de diferent el Carnestoltes a la resta de festes de l’any?

- El Carnaval és la disbauxa per excel·lència, ja que potser és la festa que més et dóna peu a fer coses que probablement no pots fer durant tot l’any. No t’has de comportar tant bé, pots adoptar qualsevol personalitat... Per tant, és la festa més adient per a fer-ho.

- Hauria de ser Carnaval tot l’any?

- No, jo crec que no. Crec que potser seria massa esgotador de cara a la gent, però també de cara a tot el que això implica perquè és una feinada.

- El Carnaval de Berga cada any presenta més novetats i participació. Quina creus que és la seva essència?

- Jo penso que és la unificació de moltes coses, perquè tant pots trobar-te a un nen de tres anys com a una persona gran de seixanta o setanta anys. No és un Carnestoltes exclusiu per a la gent gran, sinó que és un Carnestoltes familiar, on se li dóna cabuda a molta gent, a molts tipus de gent. És molt participatiu, pel que fa a les comparses, col·laboradors... No és un cercle reduït. Jo crec que per això té l’èxit que té.

- Com definiries la Bàrbara?

- Ui, la Bàrbara... (riu). La Bàrbara té molt caràcter, però és molt glamurosa, això sí. Ara que... Si t'ha de deixar anar una fresca, te la deixarà anar. Pot ser la mar de dolça, però no toquis el que no has de tocar perquè la trobaràs. És com un còctel molotov, igual.
 

Bàrbara Trash en un dels seus espectacles. Foto: Cedida


- Explica’m una mica com sorgeix la idea de crear aquest personatge.

- El personatge el vaig crear de la manera més espontània que et puguis imaginar. No ho hagués dit mai, la veritat. Va ser durant la festa d’aniversari d’uns amics que m’ho van demanar. Per sortir del pas vaig agafar tres disfresses de la meva senyora que tenia per casa. A partir d’aquella festa me’n van anar sortint una darrere una alta. A mi em va agradar fer-ho, evidentment. Llavors em vaig començar a informar, em vaig començar a posar dins d’aquest món, fer contactes...

- I et van ajudar aquests contactes?

- I tant! Jo tinc la meva madrina, que és la Karla Show de Manresa. També tinc el meu modisto, que és José Manuel Ventura, un dels transformistes més coneguts de Benidorm. Aquestes són per mi les més importants, però te’n podria dir cinquanta mil perquè em considero súper estimat, ja que és molta la gent que tinc al voltant d’aquest món. Sempre hi ha un consell i una crítica, perquè, clar, sempre has d’aprendre dels teus errors... I aprendre de les crítiques, que sempre que són constructives, també ajuden.

- Per tant, la Bàrbara ha evolucionat...

- Sí, pensa que la Bàrbara ha fet una evolució enorme des que vaig començar fins ara. De fet, et podria dir que no té res a veure la Bàrbara del principi amb la Bàrbara d’ara, tant de vestuari, maquillatge, personalitat, manera d’actuar damunt l’escenari... Com més fas, més evoluciones, és una evolució constant.

- I el nom de Bàrbara Trash?

- També va sorgir de casualitat. Estava a punt de sortir a actuar per la festa d’aniversari aquesta que et comentava. Mentrestant anava pensant quin nom em podia posar. També hi havia la meva dona i la meva filla. Ella va ser la que em va dir: “Papa, per què no et dius Bàrbara?” I jo vaig dir: “Doncs va, Bàrbara”. I el Trash va sorgir perquè a mi m’agrada molt reciclar coses, com ara plomes, vestits.. Aquest món és molt exigent, també, i cada temporada he de canviar una mica vestuari, complements... Sí que renovo coses, però moltes d’altres les reciclo, les hi torno a donar una segona vida... Per això em vaig posar Trash, que en anglès vol dir escombraries.

- Tinc entès que la teva família t’acompanya als espectacles.

- A tot arreu. Són el meu club de fans incondicionals, la meva família, els meus amics... Tinc la gran sort que la Bàrbara és molt estimada i molt respectada. Sense la meva dona no hi podria pas anar, és una part indispensable. Pensa que els canvis són frenètics. En un espectacle curt, que pot durar una mitja horeta o així, són dos canvis, però que els has de fer en dos o tres minuts. Són canvis que has de fer des del cap fins als peus... Fem un bon equip entre els dos, perquè mentre ella m’està posant el vestit, jo ja m’estic canviant ràpidament les joies o la perruca.

- Alguna anècdota d’aquests canvis tan ràpids?

- Sí, rebentar algun vestit, alguna cremallera.... Però ja anem preparats amb agulles imperdibles pel que pugui passar (riu).

- Les drag queens és un tema, com tants altres, que probablement pot ser tabú per a algunes persones. El Berguedà és una comarca oberta o tancada en aquest sentit?

- He trobat llocs que, abans de saber realment el que és l’espectacle, m’han anul·lat l'actuació. En canvi, en altres llocs han estat súper enamorats, perquè pensa que el meu espectacle és per tots els públics. Jo adapto l’espectacle a la situació. Tant hi poden haver nens, avis, com pot ser un comiat o un casament. No deixa de ser un espectacle còmic musical improvisat el 99,9%, a excepció de la música que ja la porto programada, a partir de les reaccions i del contacte amb el públic.

- De cara al futur, opines que podrien haver-hi més drag queens a la comarca?

- Sí... Sí que n’hi haurà, sí. Sempre n’hi ha que arriben i marxen, i a mi m’agradaria, la veritat, que hi hagués algú més que volgués seguir aquí a la comarca. Aquí encara estem una mica verds amb aquest tema, tot i que ha canviat molt. Els primers dies que sortia vestit de casa vestit de Bàrbara per anar als espectacles, sí que em sentia potser com una mica avergonyit, però ara perfecte! Inclús, quan surto vestit dels sopars, la gent està encantadíssima.

- Per acabar, algun consell als berguedans i berguedanes per gaudir d’aquest Carnaval?

- Que es deixin anar, que deixin els problemes de banda un cop a l’any, la feina també, que no passa res i que va molt bé desconnectar un dia. Si hi ha algun personatge que t’agradi o fer alguna cosa que tu trobis divertit... O tan sols anar a la rua i posar-te a ballar al costat de les comparses. Sobretot que gaudeixin molt, que va molt bé! Durant els actes del Carnaval estaré a disposició de qui em vulgui saludar, fer-se una fotografia, jo estaré encantat –bé, més ben dit encantada perquè seré la Bàrbara-.
 

Bàrbara Trash amenitzant tota mena de celebracions. Foto: Cedida



 
Arxivat a