Atorguen un ajut de 100.000 euros a dues empreses del Berguedà per al reciclatge de residus industrials

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) dona aquests ajuts a Fibresa, d’Avià, i a Agustin Barral S.A., amb nau a la Pobla de Lillet

Redacció
14 de febrer del 2020
Actualitzat a les 23:08h
L'empresa Agustin Barral de la Pobla de Lillet.
L'empresa Agustin Barral de la Pobla de Lillet. | Arxiu
L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha resolt atorgar més de 3 milions d’euros en ajuts a 55 empreses que desenvoluparan  projectes de prevenció, preparació per a la reutilització i reciclatge de residus industrials, entre les quals hi ha Fibresa, d’Avià, i Agustin Barral S.A., amb nau industrial a la Pobla de Lillet. Per obtenir aquest ajut, de 100.000 euros en cadascun dels casos, les empreses no només han d’efectuar la inversió sinó que han de complir amb els objectius de prevenció, preparació per a la reutilització o reciclatge de residus industrials que s'han proposat i amb els requisits de la convocatòria.

A Fibresa d'Avià, l'acció que es desenvoluparà amb aquests diners servirà per la reducció de residus de fibres tèxtils en procés de filat. A la fàbrica d'Agustin Barral S.A. per a la disminució de residus mitjançant una planta d'assecatge. 
 
La iniciativa s'inscriu en el marc de les convocatòries de subvencions de l'Agència de Residus de Catalunya publicades l'any 2019. En concret, en la corresponent a les subvencions per executar projectes de prevenció, preparació per a la reutilització i reciclatge de residus industrials. Aquesta convocatòria té per objecte fomentar actuacions per millorar el comportament ambiental de les empreses en matèria de gestió de residus. Tot i que inicialment es va dotar amb un milió d’euros, el pressupost es va ampliar després fins als 3,3 milions.
 
En total s'atorguen ajuts a 55 empreses, de les quals 32 pertanyen a l'àmbit metropolità de Barcelona, amb predomini de les comarques del Vallès i del Baix Llobregat; vuit, a les comarques centrals; sis, a les comarques de Girona; quatre, a les de Lleida i l'Alt Pirineu; i dues, al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.
 
Els projectes subvencionats s'adrecen a diferents processos, des de la prevenció en el mateix procés productiu, a la preparació per a la reutilització i reciclatge de residus, la modificació de processos per poder admetre materials reciclats com a matèria primera del procés, projectes d'R+D per a la prevenció de residus i pel reciclatge en origen dels residus industrials, el disseny i la implantació de tecnologies més netes en els processos de fabricació, fins als projectes d'R+D de disseny de prototips i projectes pilot o assajos experimentals per a la millora dels processos productius i projectes d'R+D en els processos de fabricació per substituir matèries primeres amb residus i/o materials reciclats.