El Berguedà viatja a Itàlia per conèixer bé el sistema d'illes intel·ligents per als pobles sense porta a porta

El president comarcal Josep Lara, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, i la consellera de Pagesia, Món Rural i Petits Municipis, Patrocini Canal, han visitat Fasano al sud del país, on hi ha aquests contenidors

14 de febrer del 2020
Actualitzat a les 18:00h
El president Josep Lara, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, i la consellera de Petits Municipis, Patrocini Canal, amb l'alcalde de Fasano.
El president Josep Lara, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, i la consellera de Petits Municipis, Patrocini Canal, amb l'alcalde de Fasano. | CC Berguedà
Contenidors intel·ligents amb una targeta personalitzada d'accés per fer la recollida selectiva de les deixalles als 19 municipis que no tenen implementat el porta a porta i que encara fan la recollida ordinària. El Consell Comarcal del Berguedà estudia actualment la proposta per completar el canvi de model de recollida selectiva amb aquest tipus d'illes automàtiques amb espai contenidor per cadascuna de les fraccions. Així que amb l'objectiu de conèixer-ne el funcionament de primera a mà i els pros i contres de la seva implementació, una delegació berguedana amb el president comarcal Josep Lara, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, i la vicepresidenta primera i consellera comarcal de Pagesia, Món Rural i Petits Municipis, Patrocini Canal, s'ha desplaçat aquesta setmana a Itàlia. 

Concretament, la visita més important l'han realitzat a Fasano, un municipi situat a la regió de Pulla, a la província de Bríndisi, que té 39.749 habitants, una xifra molt similar a la del Berguedà, i que aplica aquest model. El president del Consell Josep Lara ha explicat a NacióBerguedà que "estem estudiant el millor sistema per finalitzar la implantació de la recollida selectiva als 19 municipis que ens queden sense porta a porta". De manera, que estaven interessats a conèixer l'experiència de Fasano que té un sistema mixt: "En alguns dels barris fan porta a porta i en alguns altres tenen aquest tipus d'illetes automàtiques". 

"Aquest sistema permet que la gent pugui deixar les fraccions a cada contenidor amb una targeta personalitzada i és molt molt còmode perquè no hi ha horaris, hi pots anar quan vulguis", ha apuntat Lara. 

La delegació berguedana s'ha reunit amb l'alcalde de Fasano, Francesco Zaccaria, i també amb els responsables d'una empresa local de tractament de residus, "per mirar bé com funciona". Al municipi italià, situat al sud del país, fa entre 10 i 12 anys que tenen implementat el porta a porta i un parell d'anys que van optar per un sistema mixt amb contenidors intel·ligents en alguns dels barris. "Estan molt contents amb aquest model", ha expressat Josep Lara. 
 

El sistema de contenidors intel·ligents, a Fasano. Foto: CC Berguedà


El de contenidors intel·ligents és "un model que ens agrada, però hem de comptar amb el parer dels nostres alcaldes. És un model que creiem que és bo perquè pot encaixar bé als petits municipis i l'illeta és estèticament agradable", ha apuntat Lara. Si els alcaldes ho veuen bé, el següent pas serà trobar finançament, "pensem que, per a 19 municipis, això suposarà unes quaranta illetes més", ha dit Lara. De moment, la idea és estudiar aquest sistema amb les dades de què es disposen i que, entre altres, els facilitarà l'Ajuntament de Fasano i, a mitjan 2020, celebrar un Consell d'Alcaldes extraordinari per plantejar aquest tema als batlles. "La meva obsessió és que aquest mandat la recollida selectiva quedi ja implantada als 31 municipis de la comarca", ha apuntat Lara. 

"Hem demanat un informe a Fasano per saber com ho tenen gestionat, quants en tenen i com els han repartit. Llavors, farem un informe del viatge i el presentarem als ajuntaments i als alcaldes dels 19 municipis on s'ha de posar aquest model", ha indicat Lara. La idea és celebrar un Consell d'Alcaldes amb motiu d'aquesta qüestió, si bé no serà el proper que es preveu per març o abril, sinó que es farà més endavant.  

Lara defensa que "aquesta opció ens agrada, la trobem moderna, l'accés es fa amb una targeta magnètica, i és bastant pràctic". Ara mateix, hi ha diversos municipis d'Itàlia que fan servir aquests contenidors ecològics intel·ligents. Abans d'aterrar a Fasano, la delegació berguedana també va fer una visita més breu al nord del país on també tenen el mateix sistema. "Però bàsicament hem volgut conèixer com funciona a Fasano, perquè la casuística de la ciutat és molt igual a la nostra, són uns 40.000 habitants i tenen barris disseminats", ha subratllat Lara. 

"Tornem a casa molt satisfets, som molt novells amb l'aplicació del porta a porta, a Fasano hem pogut parlar amb l'alcalde, el regidor responsable i l'empresa que gestiona la recollida, i hem tingut una sessió de treball molt interessant", ha conclòs Josep Lara.