Guardiola de Berguedà inicia la campanya d'esterilització dels gats del carrer

Es tracta d'una actuació portada a terme per l’associació Progat Alt Berguedà i subvencionada per l’Ajuntament de Guardiola de Berguedà

14 de febrer del 2020
Actualitzat a les 14:54h
Un gat del carrer a Guardiola de Berguedà
Un gat del carrer a Guardiola de Berguedà | Axel Lapuerta
L’associació Progat Alt Berguedà ha arrencat la campanya d’enguany d’esterilització dels gats que viuen al carrer a Guardiola de Berguedà. L’actuació, subvencionada pel consistori del municipi, manté el mateix pressupost que l’any passat, amb un total de 16 esterilitzacions repartides per tot el poble. Les intervencions s’estan realitzant, tal com asseguren els responsables, amb el mètode CER, que consisteix en la captura, esterilització i retorn dels felins al seu lloc.

L’objectiu de l’actuació és garantir el control i el bon funcionament de les colònies de gats que hi ha al municipi, segons l’Ajuntament de Guardiola de Berguedà. "Des de l'Ajuntament volem ressaltar la tasca voluntària que duen a terme els membres de Progat, una associació sense ànim de lucre", assegura Josep Lara, alcalde de Guardiola de Berguedà. En aquest context, el batlle fa una valoració "molt positiva" de la campanya, que es porta fent a Guardiola de Berguedà des de fa uns anys, recorda Lara.

“Des de Progat cacem els gats a través de gàbies trampa, els portem al veterinari a esterilitzar, on els hi fan un tall a l’orella en forma de V per identificar que aquell gat ja ha estat esterilitzat, i després els tornem a deixar al mateix lloc on es trobaven”, explica Ariadna Puyol, membre de l’associació. Des de Progat afegeixen que aquesta campanya va ser impulsada per "una colla de voluntaris i amants dels gats". 
 
 

Campanya d'enguany d'esterilització de gats a Guardiola de Berguedà.  Foto: Progat Alt Berguedà

 
Progat, una associació creada a Guardiola de Berguedà fa cinc anys

Progat Alt Berguedà va néixer l’any 2015 amb el propòsit de protegir i controlar els gats de l’Alt Berguedà que viuen al carrer. Donar en adopció els gats a la gent, portar a terme les esterilitzacions necessàries, proporcionar-los menjar i aigua, netejar les zones on conviuen, entre altres, són algunes de les tasques que porten a terme els seus voluntaris. 

Des de l’associació lamenten que en menys de dos mesos els hi han desaparegut sobtadament entre 10 i 12 felins. “Els gats ja estaven operats i eren salvatges, o sigui que no els pot haver agafat ningú. No sabem què pot estar passant”, apunten des de Progat.

Els seus voluntaris assenyalen que estan treballant per crear punts d’alimentació concrets i identificar les tres colònies més importants que hi ha a la població per senyalitzar-les. “La finalitat és que els veïns del poble estiguin informats que aquests són gats castrats, controlats per la nostra associació i alimentats amb pinso sec”, exposa Puyol.