Cinc noves imatges de gran format fan memòria del passat i embelleixen l'exterior del Konvent de Cal Rosal

Les fotografies, que mesuren 1,70 metres per 3,5 metres, s'han col·locat entorn de les antigues instal·lacions del centre artístic contemporani berguedà

12 de febrer del 2020
Actualitzat a les 22:22h
El passat tèxtil de Cal Rosal en una fotografia que ara llueix entorn del Konvent i el poble.
El passat tèxtil de Cal Rosal en una fotografia que ara llueix entorn del Konvent i el poble. | Cedida
Cinc noves imatges de gran format llueixen, des d'aquesta setmana, entorn del Konvent per reivindicar la memòria històrica de Cal Rosal. Les fotografies, que mesuren 1,70 metres per 3,5 metres, s'han col·locat a l'exterior de les antigues instal·lacions que envolten el centre artístic i multidisciplinari del Berguedà aquest dilluns a la nit.  

El director del Konvent, Pep Espelt, ha explicat a NacióBerguedà que fa mig any s'hi van posar ja tres grans fotografies, "amb la idea de posar-n'hi moltes més". L'objectiu és embellir "l'espai exterior del Konvent que està molt malmès, condicionar tot allò que és la fàbrica i les diferents naus industrials" i, a la vegada, "recuperar la memòria històrica" de Cal Rosal, tal com ha defensat Espelt. "Volem fer com un centre d'interpretació a l'aire lliure, que no hagis d'entrar en un museu per veure la història de Cal Rosal", ha defensat Pep Espelt. 

A les fotografies escollides hi ha un gran protagonisme de les dones. "En fem bandera perquè la dona era la mà d'obra de les fàbriques tèxtils i per tot el que significa", ha exposat Espelt. Majoritàriament les dones que apareixen a aquestes grans fotografies són dones treballadores del tèxtil de l'antiga colònia. 

Les fotografies s'han recuperat de diversos arxius. Per exemple, del llibre El Convent del Tèxtil de Gerard Vilardaga o d'arxius del mateix Pep Espelt, entre altres. "Les hem engrandit i, de moment, ja hi ha 8 fotografies de gran format amb què podem fer memòria", ha relatat Espelt. El Konvent s'ha fet càrrec del finançament i la instal·lació. 

"Volem fer memòria. Cal Rosal té tota una història que no volem girar, sinó que volem recuperar i portar-la al poble. És un reconeixement a la gent de casa, per no oblidar la gent que ja havia estat aquí: nosaltres fa vint anys i escaig que hi som, però aquestes instal·lacions tenen molta més història", ha relatat el director del Konvent. 

Una conseqüència directa ha estat que hi ha gent que ja s'ha vist a les fotografies i s'ha reconegut. "Ens ajuda a recuperar els noms, saber qui eren les famílies, fer un arxiu de memòria. Com a Konvent, ens és molt important el poble i el territori. Una cosa és l'art contemporani, però per nosaltres són primordials les arrels", ha apuntat Pep Espelt. "Els meus pares treballaven aquí, jo sóc d'aquí, això ho tinc molt present", ha afegit. Les fotografies estan preparades per superar les inclemències meteorològiques, ja que són d'un material que està pensat per romandre a l'aire lliure.

Condicionar les antigues instal·lacions

Un dels propòsits és embellir l'exterior de les antigues instal·lacions industrials on s'acull el Konvent. "Ho estem polint, ja estem preparat una sèrie d'escrits on podràs llegir història del Konvent i de la fàbrica, podràs fer-hi un volt i tindràs un centre d'interpretació a mà", ha explicat Pep Espelt. 

Espelt també ha llançat un desig: "Que tan de bo hi hagués ajuntaments que tiressin endavant més iniciatives com aquesta, perquè és una manera d'apropar la història al nostre dia a dia sense fer-ho pesat". 
 

Embellir les parets amb fotografies del passat del poble és un dels objectius de la iniciativa. Foto: Cedida

 

Les noves fotografies abans de col·locar-se a l'exterior. Foto: Cedida

 

Cinc noves imatges de gran format fan memòria del passat i embelleixen l'exterior del Konvent de Cal Rosal. Foto: Cedida

 

Treballadores del passat tèxtil de Cal Rosal. Foto: Cedida

 

Cinc noves imatges de gran format fan memòria del passat i embelleixen l'exterior del Konvent de Cal Rosal Foto: Cedida

Arxivat a