Berga, Puigcerdà i la Seu d'Urgell s'uneixen per impulsar el Conservatori dels Pirineus

Irene Rigau afirma que és un projecte d'”equilibri territorial i excel·lència de país”

Aida Morales
28 de març del 2015
Actualitzat a les 20:10h
Presentació del Conservatori dels Pirineus
Presentació del Conservatori dels Pirineus | Aida Morales

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, acompanyada d'alcaldes i directors d'escoles de música Foto: Aida Morales


La cultura musical al Berguedà, a la Cerdanya i a l'Alt Urgell es consolida amb el nou Conservatori dels Pirineus, un projecte de tres branques pioner a Catalunya que impartirà ensenyaments musicals reglats a través de tres grans escoles de música instaurades al territori. En aquest cas, es tracta d'un espai dividit, tot i que coordinat, que permetrà a 180 alumnes de les tres comarques poder estudiar en 23 especialitats i assolir, durant sis anys, la titulació professional de música. 

Un “projecte singular”, segons ha explicat el director de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB), Xavier Llobet, en representació dels equips directius dels tres centres, ja que segueix un model descentralitzat, en què cada escola impartirà unes assignatures, n'hi haurà d'altres que s'hauran de realitzar en comú, i unes darreres que es podran impartir de manera virtual. Així s'aconsegueix instaurar, a les tres comarques, un servei públic que, pel volum de població de cadascuna, no sortiria a compte a nivell individual, però que funciona a nivell col·lectiu. 

 
“Vam entendre que la línia era cooperar i no competir”, ha remarcat l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla. Una cooperació que, segons ha recordat, ja s'ha portat a terme en altres projectes, com ara el Festival de Música Antiga dels Pirineus (FEMAP). D'altra banda, l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha volgut deixar clar que aquest Conservatori dels Pirineus “no neix del no res”, sinó d'una feina constant de les tres escoles, així com d'aquesta mateixa cooperació. En aquesta línia, l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, ha indicat que el projecte ja es va començar a gestar fa tres anys, quan es va veure que les tres escoles tenien sistemes educatius “sòlids i ferms”, i que, en el seu conjunt, es tractava d'una iniciativa “important pel territori”. Segons ha bromejat, “tots els conservatoris se situaven de l'eix transversal en avall, i era una cosa que s'havia de solucionar”. 

Equilibri territorial i excel·lència de país

“Aquesta tarda, si tingués partitura, seria de música molt alegre”, ha començat afirmant la consellera d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Irene Rigau. En aquesta direcció, i segons ha manifestat, el Govern ha treballat sempre per un país “harmònic i equilibrat” i, per aquest motiu, ha donat suport, des del primer moment, al Conservatori dels Pirineus, un projecte que veu amb molt bons ulls, ja que ajuda a garantir l'”equilibri territorial” i l'”excel·lència de país”. 

 
A més, ha continuat, aquesta voluntat de cooperar permet crear un centre “innovador”, i la qualitat de les escoles de música i dels seus professors garanteix que Catalunya s'estigui situant, cada vegada més, al mateix nivell musical que alguns dels grans països centreeuropeus. 

Obertura del Conservatori

L'obertura del Conservatori dels Pirineus es preveu a principis del curs que ve, tot i que alguns dels aspectes tècnics del seu funcionament s'han d'acabar de tancar, han explicat. En un principi, el centre es nodrirà de l'alumnat de les escoles que, actualment, compten amb 1.062 alumnes. En funció del nombre d'inscrits, la Generalitat equilibrarà la línia de subvencions. 

Pel que fa als estudis, es durant a terme en els mateixos espais que allotgen, actualment, les tres escoles de música i, en aquestes, es podran cursar diverses especialitats. A Berga, per exemple, es podrà estudiar clarinet, contrabaix, flauta travessera, oboè, percussió, saxòfon, trombó, trompa, trompeta, tuba, viola, violí, violoncel, guitarra, piano, guitarra elèctrica, baix elèctric, flabiol i tamborí, tenora, tible, i cant.
 

Actuació musical a la presentació del Conservatori dels Pirineus Foto: Aida Morales

Arxivat a