Gironella valora en uns 185.000 euros els danys del Gloria

Hi ha onze punts afectats pel temporal pels quals l'Ajuntament de la vila demanarà ajudes

12 de febrer del 2020
Actualitzat a les 14:28h
Grades del carrer del Riu.
Grades del carrer del Riu. | Aj. Gironella
L'Ajuntament de Gironella valora en uns 185.000 euros els danys causats pel temporal Gloria al municipi, el mes de gener. Els serveis tècnics han completat un informe que recull tots els danys del temporal per la crescuda del riu, quan l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) es va veure obligada a alliberar un cabal de sortida del pantà de la Baells de 220m3/s, una xifra d'aigua molt més elevada de l'habitual. El 27 de gener, només quatre dies després, el cabal de sortida era de només 15 m3/s. 

Segons l'informe tècnic dels danys, el Llobregat va quedar-se només "a uns 8-10 centímetres" de sobreeixir al carrer del Riu, el qual va romandre tancat durant l'episodi. Tot i així, infraestructures situades a cotes inferiors van patir importants danys. Hi ha ha onze punts afectats pel temporal, pels quals l'Ajuntament de Gironella demanarà ajudes. Gironella és el municipi més afectat pel temporal a la comarca. 

El desperfecte més important va registrar-se al Canal de Cal Metre, al sud de la població, pel lliscament de terra i els danys en tanques de fusta. L'informe xifra la reparació d'aquest punt en 79.862,55 euros. 

A més a més, van patir danys la passera que creua la riera d'Olvan, a prop del Casal d'Avis, que va quedar submergida i per la qual l'informe xifra un cost de reparació d'uns 27.203,22 euros; l'escullera de pedra entre la Font del Balç i l'avinguda Catalunya on va quedar afectat el mur de suport de la xarxa de sanejament (26.800 euros); les grades del carrer del Riu (5.445 euros); la passarel·la d'accés a les roques del Pont Vell (1.618,37 euros); l'escullera a tocar del Local del Blat (13.408,12 euros); el camí del Parc del Riu que forma part de la Ruta de les Colònies (2.897,73 euros); l'escullera del pas del camí del parc del Riu (16.760,15 euros); la zona del magatzem de la brigada (6.704,06 euros); el paviment de formigó que va quedar arrencat entre la zona esportiva i el polígon Cal Ginyola (935,94 euros) i un mur de formigó a la fàbrica de Cal Bassacs (3.347,76 euros). 

El regidor de Governació de Gironella, Santi Felius, ha explicat a NacióBerguedà que la diferència d'aquest informe amb la primera estimació de danys, feta pocs dies després del Gloria, i que xifrava els costos de reparació en 70.000 euros, és que llavors el nivell del riu encara no havia baixat del tot. "En baixar del tot el riu, hi havia força més destrossa. Per això, es va fer una valoració final in situ amb els tècnics que ha quedat ben detallada a l'informe", ha explicat. 
 

Danys produïts en el mur de suport de la xarxa de sanejament. Foto: Aj.Gironella

 

Danys produïts en la passarel·la d’accés a les Roques del Riu. Foto: Aj. Gironella

 

Passera de vianants de la Riera d’Olvan. Foto: Aj. Gironella

 

Camí del Parc del Riu. Foto: Aj. Gironella

 

Esvoranc produït sota la resclosa. Foto: Aj. Gironella

 

Esvoranc al camí del Parc del Riu. Foto: Aj. Gironella

 

Danys material a la fàbrica de Cal Bassacs. Foto: Aj. Gironella

Arxivat a