La consellera Vergés afirma que el traspàs de l'Hospital de Berga es completarà «en les properes setmanes»

La responsable de Salut ha defensat al Parlament que "abans cal tenir tots els informes i passar tots els tràmits adequats" en resposta a una pregunta de la diputada del PSC Marta Moreta que li ha retret la falta de concreció

12 de febrer del 2020
Actualitzat a les 16:42h
La consellera de Salut, Alba Vergés, al Parlament.
La consellera de Salut, Alba Vergés, al Parlament. | Canal Parlament
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat, aquest dimecres, que el traspàs de l'Hospital Sant Bernabé de Berga al CatSalut es completarà en les properes setmanes. Això sí, ha recordat que "abans cal tenir tots els informes i passar tots els tràmits adequats perquè aquestes decisions siguin robustes i no causin cap problema en orígen". En les pròximes setmanes, el departament de Salut confia, doncs, a tenir en marxa l'empresa pública Salut Catalunya Central que ha d'agafar les regnes de l'hospital i que és "imprescindible" per disposar del nou conveni regulador.

Alba Vergés ha defensat que el traspàs de l'Hospital Sant Bernabé, com s'ha fet abans amb els hospitals de Reus i Móra d'Ebre, és un pas que es dona "per enfortir" el sistema de salut i treure pes econòmic als ajuntaments. 

La consellera ho ha explicat en resposta a una pregunta de la diputada del PSC Marta Moreta durant la sessió ordinària del ple del Parlament d'aquest matí.

Marta Moreta li ha retret que no fos més concreta en la data de traspàs: "Estaria bé que ho concretés directament, perquè des del 2017 que ho va anunciar el seu antecessor, ha plogut bastant". "És evident que és un problema per un ajuntament com el de Berga, de 16.000 habitants, perquè hipoteca tota la seva tasca", ha ressaltat Moreta. "L'Ajuntament de Berga ha hagut de fer una pòlissa de crèdit per garantir el pagament dels sous dels treballadors de l'hospital", ha recordat la diputada socialista. 

Marta Moreta ha lamentat que "tot i que els pressupostos de la Generalitat per a 2020 preveuen una partida de 600.000 euros per a l'Hospital Sant Bernabé", el Govern "s'ha despenjat demanant un pla de viabilitat". El traspàs estava previst al desembre però llavors el departament d'Economia va reclamar una millora al pla de viabilitat del Servei Català de la Salut, un tràmit que va endarrerir el procés i que a hores d'ara estaria enllestit.

Alba Vergés ha recalcat en aquest punt que un dels factors que va retardar més el traspàs va ser l'aplicació de l'article 155 al Govern de la Generalitat. "Si vol li explico que va fer ploure i que va fer caure el 155 que vostès van recolzar", ha etzibat Vergés. "Dit això, hem estat treballant-hi molt intensament, el mateix que hem fet a Móra d'Ebre i a l'Hospital de Reus, hi ha una prioritat clara que és l'assistència i que és procurar i buscar l'equitat en l'atenció sanitària", ha defensat la consellera.

La consellera també ha subratllat que posen "molt èmfasi" en un context com el del Berguedà amb població envellida. "Nosaltres no ens despengem en res que no sigui mirar per l'assistència de la gent", ha dit Vergés. 

Resposta contradictòria

El regidor del PSC a Berga, Abel García, ha vist "contradictòria" la resposta de Vergés. "És inadmissible", ha apuntat. "Queda palès que altres hospitals i ciutats han passat pel davant", ha lamentat el regidor. 
Arxivat a