Bagà preveu un pressupost amb menys inversió però «més realista» per al 2020

Els comptes de 2,2 milions d'euros són els primers amb la Relació de Llocs de Treball (RLT) aprovada i inclouen escasses grans inversions perquè l'objectiu, ara per ara, és acabar la important reforma del carrer del Raval

11 de febrer del 2020
Actualitzat a les 21:53h
Part del carrer del Raval on s'han fet treballs de millora del paviment, al desembre.
Part del carrer del Raval on s'han fet treballs de millora del paviment, al desembre. | Pilar Màrquez Ambròs
L'equip de govern de l'Ajuntament de Bagà presenta un pressupost municipal de 2.230.939,12 euros per l'any 2020, en el qual es contemplen un total de 67.000 euros en inversions reals. Així ho ha explicat la regidora d'Hisenda de Bagà, Pilar Grillé, a NacióBerguedà. Els comptes van aprovar-se al gener amb els vots a favor de l'equip de govern (Esquerra i PSC), pacte que s'ha estrenat aquest mandat, i els dos vots en contra de Bagà Endavant. En termes globals, el pressupost disminueix dràsticament en un 76% en el capítol d'inversions, que l'any passat era de 280.000 euros. Segons la regidora Grillé, però, hi ha dos factors a tenir en compte: "una és que aquest any hem fet uns comptes molt més realistes, i l'altra que l'any passat només en inversions per a l'obra del carrer Raval hi havia un pressupost de 259.000 euros", ha exposat.

La important reforma del carrer Raval, que ha comptat amb una subvenció de la Diputació de Barcelona, ha d'acabar-se aquesta primavera i suposarà un impuls al comerç i la pacificació de l'eix. El gruix d'aquests treballs ja està fet, però s'ha inclòs una partida de 40.000 euros als nous pressupostos per a la seva finalització. L'actuació del carrer del Raval suposa la millora de la pavimentació, amb l'ús de panot, i la renovació dels serveis al llarg del carrer, amb especial èmfasi a la renovació de la xarxa de subministrament d'aigua, des de la connexió del carrer del Raval amb la Rambla del Raval, des de l'Avinguda Salarich i fins a la plaça del Raval enllaçant amb el carrer de la Font del Sofre i la Plaça Catalunya. 

"Hem hagut de continuar amb aquesta obra perquè la tenim en marxa, empantanagada. Ara mateix no podíem fer quasi res més. Fins que no s'acabi això i ens ho traguem de sobre, no ens podem plantejar altres projectes", ha apuntat Pilar Grillé. Grillé ha recordat que les obres han avançat amb retard, sobretot a causa de la troballa restes arqueològiques on antigament hi havia el portal de Sant Miquel.

El pressupost de Bagà per a 2020 contempla també 10.000 euros per habilitar aparcament per cotxes elèctrics, i una partida menor per instal·lar un nou desfibril·lador, cardioprotegint millor la vila. 

Això sí, hi ha la intenció de poder-lo modificar més endavant, per incloure-hi inversions quan es disposi de les meses de concertació de la Diputació de Barcelona i del PUOSC. "S'ha de fer una millora a la plaça Galceran i una reforma a Palau, però hem d'esperar si ens ho donen o no, perquè si no no tenim marge", ha explicat Pilar Grillé. 

Grades al camp de futbol, manteniment a les escoles i menys externalitzacions

A més, s'ha augmentat en 6.000 euros la partida de manteniment de les zones esportives "perquè el camp de futbol, que és petit, s'ha de millorar", ha dit Grillé. La partida de l'any passat eren de 20.000 i enguany és de 26.000, perquè la intenció és que s'hi puguin col·locar unes grades. "Es farà un mur de formigó, amb unes pilones i la reixa, i s'hi habilitaran uns seients de plàstic, però això ho farà la mateixa brigada", ha indicat la regidora. Fins ara, en aquest equipament de futbol 7, només hi ha dos bancs perquè la gent hi pugui seure. 

Malgrat la voluntat d'apostar per un pressupost "més realista", el govern de Bagà no renuncia a millorar allò que considera prioritari. En aquest sentit, també apuja la partida per a "manteniment i conservació dels edificis escolars", segons la regidora d'Hisenda. 

Un dels propòsits del nou govern de Bagà ha estat ajustar els comptes i estalviar en tot allò que es podia. L'ajuntament ha retallat en capítol 2, que són les despeses en béns corrents i serveis, "perquè a partir d'ara hi ha coses que s'externalitzaven i que faran els nostres treballadors de la brigada", ha afirmat la regidora d'Hisenda.

El capítol de béns i serveis se situa en 1.063.727 euros, mentre que abans era d'1.147.986 euros. "Hem retallat 84.000 euros. El principal canvi és en les tasques de jardineria que ara tenim un treballador que ens les fa i abans s'externalitzaven. Però també hem prescindit d'una empresa que feia tasques de publicitat i promoció, un contracte bastant peculiar que vam considerar que no tenia massa sentit", ha exposat Pilar Grillé. 

El capítol de personal també s'apuja perquè Bagà va aprovar a finals de l'any passat la Relació de Llocs de Treball (RLT) que fins ara no existia a la vila. L'Ajuntament de Bagà té poc menys d'una vintena de treballadors municipals. "Ara tots els treballadors municipals tenen la categoria ben assignada", ha dit Pilar Grillé. Aquesta partida ha augmentat de 835.221 euros a 894.554. 

L'any 2019, l'Ajuntament de Bagà va poder liquidar el préstec bancari amb el BBVA del qual faltaven per amortitzar 39.000 euros, segons ha ressaltat la regidora d'Hisenda.