VÍDEOS Alerten que es continuen fent treballs de desmantellament a l'antiga tèrmica

NacióBerguedà ha pogut gravar vídeos en els quals es veu una màquina excavadora en marxa a l'interior del recinte, però fonts properes a l'empresa asseguren que els operaris estan retirant material ja desmuntat

11 de febrer del 2020
Actualitzat a les 19:36h
Una excavadora a l'antiga tèrmica aquest dimarts a la tarda.
Una excavadora a l'antiga tèrmica aquest dimarts a la tarda. | Pilar Màrquez Ambròs
Veïns de Cercs i de Vallcebre han alertat aquest matí que les obres de desmantellament continuen a l'antiga central tèrmica, tot i que un decret d'alcaldia de 10 de gener va ordenar la suspensió dels treballs. També han informat els Mossos d'Esquadra perquè ho investiguin i puguin fer les comprovacions que calgui. 

Les obres per desmantellar la central són necessàries per al projecte de l'empresa EM Spain Waste&Treatment del manresà Lluís Basiana, que aposta per convertir l'antiga tèrmica en una planta incineradora de residus industrials. A hores d'ara, l'expedient per a la incineradora és en mans del departament de Territori i Sostenibilitat, que ha d'aprovar-lo o denegar-lo. El projecte per a la crema de residus per produir electricitat ha generat una gran polèmica i rebuig al Berguedà. 

A quarts de 6 de la tarda d'aquest dimarts NacióBerguedà ha pogut gravar vídeos en els quals es veu una màquina excavadora en marxa a l'interior del recinte. 
 
L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ha assegurat desconèixer que s'estiguessin fent cap tipus de treball a la central tèrmica i ha asseverat que es posaran en contacte amb l'empresa Infreemu S.L. per demanar-los si s'estan fent tasques i de quin tipus. "No podem estar allà de manera constant, ningú ens ha posat en cap mena de coneixement que s'estiguessin fent treballs", ha afirmat.

Actualment, el consistori està estudiant la documentació requerida a l'empresa, després de decretar l'aturada cautelar del desmantellament el 10 de gener. La suspensió d'obres va fer-se arran d'una inspecció de l'arquitecte municipal en què es va detectar que la informació facilitada inicialment no encaixava amb les quantitats de runa que s'estaven extraient en aquell moment. El consistori va demanar-los complementar l'expedient de les obres i va ordenar-ne l'aturada, segons manté Calderer. Els treballs per desballestar la tèrmica es van iniciar l'any 2018. 

Fonts properes a l'empresa han indicat que els operaris estarien retirant a hores d'ara material que ja hauria quedat desmuntat durant l'any 2019. 
 
La Plataforma Anti Incineradora de Cercs va anunciar ahir que ha denunciat l'alcalde Jesús Calderer, el secretari i l'arquitecte municipal, i les dues empreses involucrades en el projecte de crema de residus a la Fiscalia Provincial de Barcelona. Segons la plataforma, l'Ajuntament de Cercs hauria d'haver parat les obres de desmantellament des de fa temps i "no ho ha fet, com a mínim fins a la setmana passada", actuant "amb total passivitat".