L'alcalde de Cercs rebat la plataforma i no veu solidesa en els arguments de la denúncia a Fiscalia

Des de la plataforma anti incineradora asseguren tenir proves que, almenys fins a la setmana passada, s'estava treballant en el desmantellament

10 de febrer del 2020
Actualitzat a les 19:48h
L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, acompanyat de l'equip de govern en una reunió sobre la incineradora (arxiu).
L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, acompanyat de l'equip de govern en una reunió sobre la incineradora (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
L'alcalde Jesús Calderer (Demòcrates - Junts per Cercs) no veu solidesa en els arguments amb què la Plataforma Anti Incineradora de Cercs l'ha denunciat a la Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme. Així ho ha expressat el batlle cercolí en declaracions a NacióBerguedà. "Abans que ningú digués res, els que vam fer la inspecció a les obres de desmantellament vam ser nosaltres", ha exposat.

Els opositors a la incineradora han anunciat aquest dilluns que han demanat que s'investigui el que consideren irregularitats en les obres de desmantellament de l'antiga tèrmica. A més, també han detectat "errors i incoherències" en les parcel·lacions de finques de la zona on s'ubica la central, així com en els usos que s'hi poden dur a terme. 

Una de les acusacions que han dirigit a l'alcalde és que va permetre que les obres de desmantellament continuessin, tot i que va ser informat que hi havia irregularitats al setembre. Jesús Calderer ha argumentat que no es va arribar a presentar una denúncia formal, i que finalment van aturar-se les obres "gràcies a una inspecció que va fer l'arquitecte municipal la passada tardor". "No ens poden dir que afavorim ningú quan els hem aturat les obres", ha indicat.

Segons Calderer, es va detectar que la informació que l'empresa havia donat inicialment sobre el que traurien de quantitats de ferro i altres materials "no acabava de quadrar" i va ser llavors que el consistori va demanar-los complementar l'expedient de les obres. Com que l'empresa no va presentar aquesta documentació, l'obra es va suspendre el 10 de gener. "Ha estat a través d'una inspecció del mateix ajuntament, que s'ha demanat que s'aturessin els treballs", ha reiterat el batlle. 

La plataforma sosté, però, que l'alcalde va aturar les obres "arran de diversos escrits presentats a l'Ajuntament i de notícies als mitjans de comunicació". ERC de Cercs va denunciar al ple municipal el passat 7 de gener que no s'hauria hagut d'autoritzar el desmantellament perquè abans calia realitzar un pla de millora urbana per adequar-se a la normativa, tal com va recollir aquest diari. Per estudiar-ho, l'alcalde va sol·licitar als republicans que li fessin arribar la informació per escrit i, per tant, l'Ajuntament desvincula també l'aturada de les obres d'aquesta petició. 

Des de la plataforma anti incineradora mantenen que hi hauria hagut una manca d'actuació administrativa per paralitzar les obres. De fet, han assegurat tenir proves que, almenys fins a la setmana passada, s'estava treballant a la zona. L'entitat ha cedit a NacióBerguedà diversos vídeos i fotografies que, asseguren, s'haurien pres el 15 de gener, cinc dies després que s'ordenés l'aturada dels treballs.
 
Amb tot, l'alcalde ha assegurat que l'Ajuntament no va tenir coneixement en cap moment que això fos així i ha demanat que, si es disposa de proves, se li faci arribar la documentació que ho demostri, amb l'objectiu de prendre les accions pertinents. "En cap moment, hi hem vist activitat, però no tenim capacitat per tenir-hi un policia durant 24 hores", ha reblat. 
 
La demanda veu possibles delictes de prevaricació urbanística i ambiental perquè creu que s'han atorgat llicències d'obres i de parcel·lació a l'empresa que vol instal·lar la incineradora que són "contràries a dret" i que no s'han fet de conformitat amb la normativa aplicable. Tanmateix, l'alcalde ha asseverat que "l'empresa va demanar parcel·lar en dues finques la central però finalment ho va descartar" i ha recordat que no se'ls pot acusar de quelcom que "no s'ha acabat realitzant". El batlle ha descartat que el desmantellament hagi pogut manipular quantitats elevades de fibrociment ni de cap altre material sense el corresponent control.

L'alcalde Jesús Calderer ha recordat l'alerta que es va generar a l'octubre, per la pols provinent de la caiguda d'una estructura metàl·lica durant els treballs de desmantellament. La polseguera va disparar les especulacions sobre què podia haver passat i es va generar inquietud sobre si podia ser perillós per a la salut, malgrat que finalment va ser una falsa alarma. "Va ser una situació en què, des de la mateixa plataforma, es va generar alarmisme", ha lamentat. Calderer ha demanat que el debat es faci "sobre els fets". 

Calderer ha insistit que "en cap moment la plataforma presenta una denúncia als tribunals", sinó que, d'entrada, "recorre al fiscal perquè aquest valori si troba o deixa de trobar" els elements que argumenten. 
 

Vehicles de treball a la zona el 15 de gener. Foto: PAIC

Arxivat a